Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ και ΕΝΑ άλλο ΠΑ.ΣΟ.Κ – Μέρος 1ο »

Το τελευταίο διάστημα εντός του ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν χώρα δημοκρατικότατες διαδικασίες για την ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων των νέων αναπτυξιακά ελπιδοφόρων «Καλλικρατικών» δήμων καθώς και των για πρώτη φορά στα αυτοδιοικητικά χρονικά αιρετών αντριπεριφερειαρχών και περιφερειαρχών.
Με αφορμή πληθώρα σχετικών αναφορών – άρθρων – σχολίων με όποια σοβαρότητα και εγκυρότητα που έχουν δημοσιευθεί κυρίως στον τοπικό μας έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κρίνω σκόπιμο να τοποθετηθώ ως απλό μέλος του Κινήματος αλλά και ως θεσμικό (Συντονιστής Εθελοντών Διαδικτύου Ν. Φθιώτιδας) αφού θεωρώ κακώς άλλοι που θα έπρεπε, τοπικά με θεσμικούς ρόλους, περιφρουρώντας την διαδικασία αλλά και την θεσμικότητα των κομματικών οργάνων ΔΕΝ το έπραξαν.
Έτσι με αφορμή την από αρχής τοπική «διαρροή» των ονομάτων των υποψηφίων (αυτοπροτάσεων και ετεροπροτάσεων) δημιουργήθηκε θεωρώ τεχνηέντως ένα «προπέτασμα καπνού» προκειμένου παρασκηνιακά κατά προσφιλή παλαιοκομματικές τακτικές και φυσικά αντιδεοντολογικά να «αποδομηθούν» από ενάρξεως της διαδικασίας προτεινόμενοι υποψήφιοι ίσως  και αυτοί που τους πρότειναν. Προσπάθεια απαξίωσης λοιπόν της διαδικασίας μέσω τακτικισμού παλαιοκομματικής κοπής; Πιθανός σκοπός η διατήρηση της αναχρονιστικής «αίγλης» των κομματικών οργάνων, αναιρώντας το «κεντρικό» θεσμικό ΠΑΣΟΚ, να υπερισχύσουν και γιατί όχι να προστεθούν «αρεστοί» υποψήφιοι.
Η διαδικασία όμως ξεκάθαρα απαιτούσε την τοποθέτηση του/των οργάνου/ων και όχι την ανάδειξη υποψηφίων. Το ρόλο αυτό έχει αναλάβει κεντρικά επταμελής Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων (κοινοποιημένη ως προς τη σύνθεση της) που έχει αναλάβει αυτό το ρόλο μάλιστα εμπλουτισμένη κατά Περιφέρεια με άλλα δυο μέλη και κατά Νομό με ακόμη δυο μέλη, αυτών των οργάνων (Π.Ε και Ν.Ε, γραμματείς και υπεύθυνοι αυτοδιοίκησης), τους βουλευτές και τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για κάθε Νομό. Επίσης, συμμετέχουν και οι υπεύθυνοι του Πολιτικού Συμβουλίου για τον κάθε Νομό.
Η εν λόγω διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη (και σχεδόν προς το τέλος της), με σκοπό όχι τη «μεθόδευση» αλλά ΜΟΝΟ την ευρύτατη εκτίμηση παραγόντων που μοναδικό στόχο έχουν την ανάδειξη των πιο χρήσιμων υποψηφιοτήτων στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο τους στείρα «κομματικά αρεστούς».
Να λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ συνεχώς κάνει «ανοίγματα» στη κοινωνία… !
Βέβαια η οικονομική και όχι μόνο συγκυρία είναι τέτοια που είναι κατανοητή η γενικότερη αποστροφή από κομματικά χρίσματα είτε ως αντίδραση για (παλαιές ή/και τωρινές) κυβερνητικές επιλογές τους είτε δυστυχώς ως γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
Μη ξεχνάμε όμως ότι η Ελλάδα  του 2010 δεν έχει ανάγκη σε επίπεδο όποιου βαθμού αυτοδιοίκησης από «ηγέτες» αλλά «εργάτες-ηγέτες» που έχουν το έρεισμα των τοπικών κοινωνιών αλλά και Παιδεία, γνώση (γενική και ειδική), μεράκι και δυναμική θα αναδείξουν τους τόπους τους ως αναπτυξιακές κοιτίδες οικονομίας, πολιτισμού κλπ.
Διερωτώμαι λοιπόν ρητορικά προς τι κάποιες φήμες ή/και «δηλώσεις» στηρίξεως υποψηφιοτήτων μάλιστα διανομαρχιακής – περιφερειακής θεωρώ κατ’επίφαση «συλλογικής» ίσως και μόνο τοπικά «μηχανιστικής» λογικής ;  Για ποιο λόγο (αυτο)αναιρούμε το Κίνημά μας και τη θεσμικότητα των κομματικών οργάνων (που λειτουργούμε) με ορατό κίνδυνο αυτόν της αυτοκατάργησή μας ;
Διερωτώμαι λοιπόν ρητορικά για δεύτερη φορά προς τι όλη αυτή κατ’εμέ ανούσια για την τοπική κοινωνία ενασχόληση στο ποιος είναι αυτoπροτεινόμενος ή/και ετεροπροτεινόμενος και από ποιον-ους στηρίζεται; Και άλλα ερωτήματα τέτοιου είδους…
Διερωτώμαι λοιπόν ρητορικά για τρίτη φορά προς τι όλη αυτή η κατ’εμέ αδιάφορη για την τοπική κοινωνία πρόσκαιρη εσωκομματική τοπική αντίδραση στην ύπαρξη νέων προσώπων-ονομάτων γιατί όχι και δυναμικών στην εν λόγω δημοκρατικότατη διαδικασία επιλογής υποψηφίων (ακόμη και αν πρόκειται για ετεροπροτάσεις) ;;; Όπως αποτυπώνετε στα τοπικά Μ.Μ.Ε.
Πολιτικοκομματικές «παρασκηνιακές» πρακτικές και λογικές «ταβέρνας-καφενείου» (χωρίς να έχω κάτι εναντίων αυτών των χώρων συνεύρεσης, των πελατών και ιδιοκτητών) στείρας αβάσιμης, ασυνεχούς και κυρίως ατεκμηρίωτης πολιτικολογίας κάθε άλλο παρά συνεισφέρουν στο Κίνημά μας, στο τόπο μας αλλά και σε εμάς τόσο ως μέλη-φίλους όσο και ως άτομα-προσωπικότητες.
«Αυτοί» έχουν συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές και λογικές… Μπορούν αν θέλουν εγωιστικά να τις συνεχίσουν… Οι άλλοι…   Οι υπόλοιποι…   ΕΜΕΙΣ ;

Συντροφικά

Δημήτρης Πετσαλούδας
Συντονιστής Εθελοντών Διαδικτύου ΠΑ.ΣΟ.Κ Ν. Φθιώτιδας

2 σχόλια:

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά