Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ανάρπαστο στις αγορές το βιολογικό λάδι

Η απάντηση στην κρίση που περνά η ελληνική γεωργία είναι... βιολογική. Η στροφή στη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία θα βγάλει τους αγρότες από τον βραχνά του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών και θα βάλει τη χώρα μας στο παιχνίδι του ανταγωνισμού με τον ευρωπαϊκό Νότο. 

«Αν σταματήσουν οι κοινοτικές ενισχύσεις, οι Ελληνες αγρότες θα φτάσουν σε αδιέξοδο. Πρέπει να βρουν τρόπους να βγουν από αυτό το γρανάζι και οι βιολογικές καλλιέργειες είναι μια πολλή σοβαρή λύση», είπε στο «Εθνος», ο γεωπόνος- ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Ηρακλείου Κρήτης, Μανώλης Καμπουράκης.
Ο κ. Καμπουράκης είναι μεταξύ των ομιλητών στο φετινό 12ο στη σειρά Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 5-23 Ιουλίου στη Σαμοθράκη με θέμα «Η γεωργία στο μεταίχμιο».
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη βιολογική γεωργία δραστηριοποιούνται περίπου 25.000 παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, οι συνολικές εκτάσεις είναι 2.798.946 στρέμματα, από τα οποία τα 1.521.175 στρέμματα αφορούν φυτική παραγωγή και τα 1.277.771 στρέμματα είναι βοσκότοποι, καθώς στους βιοκαλλιεργητές συμπεριλαμβάνονται και περίπου 1.000 κτηνοτρόφοι.
Πρώτο σε κατανάλωση αλλά και εξαγωγές είναι το βιολογικό λάδι και οι βιολογικές ελιές -και τα δύο θεωρούνται κορυφαία στο είδος τους- ενώ όλα τα υπόλοιπα προϊόντα βρίσκουν αγοραστές κυρίως στην εσωτερική αγορά, σε λαϊκές αγορές και ειδικά καταστήματα.
Το ποσοστό των βιολογικών καλλιεργειών υπολογίζεται περίπου στο 3-4% της συνολικής αξιοποιημένης αγροτικής έκτασης στη χώρα μας, ποσοστό πολύ μικρό σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Ο Νότος της Ευρώπης μπορεί να παράγει ποιοτικά προϊόντα και ο βορράς να τα καταναλώνει. Το μήνυμα αυτό πήραν έγκαιρα και μπήκαν δυναμικά στις βιολογικές καλλιέργειες η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ αναφορικά με την κατανάλωση η Γερμανία και η Βρετανία κρατούν τα ηνία.
Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, αλλά οι αγρότες δύσκολα ρισκάρουν να μπουν μπροστά σε νέες καλλιέργειες, αφού, όπως επισημαίνουν όλοι, προτιμούν τα σίγουρα και εύκολα χρήματα των επιδοτήσεων.
«Οι βιοκαλλιεργητές περιμένουν ακόμη τις επιδοτήσεις από το 2008, καθώς εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα για φιλοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποθαρρύνονται, αντίθετα οφείλουν να βελτιώνουν τις μονάδες τους για να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, για να αντέξουν τον ανταγωνισμό», μας είπε ο κ. Καμπουράκης.
Ο ίδιος διαπιστώνει ότι η εντατικοποίηση της γεωργίας τα τελευταία χρόνια αλλά και η μεγιστοποίηση της παραγωγής και των αποδόσεων δημιούργησαν προβλήματα ανταγωνιστικότητας στην ελληνική γεωργία.
Ετσι, τα αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας δεν είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές και οι παραγωγοί απολαμβάνουν χαμηλές τιμές, ενώ και η εσωτερική οργάνωση της αγοράς παρουσιάζει προβλήματα. Αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, κυρίως νέοι που εισέρχονται στον χώρο, στρέφονται στις βιολογικές καλλιέργειες.
«Ωστόσο, παρά την αύξηση των μεγεθών, η έως σήμερα ανάπτυξη της βιολογική γεωργίας γίνεται ουσιαστικά χωρίς συνολική και ολοκληρωμένη άποψη, καθώς και με έλλειψη ενιαίας και σταθερής εθνικής πολιτικής. Η παραπέρα ανάπτυξή της θα επέφερε σημαντικά οφέλη και θα συντελούσε στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και την άμβλυνση των υφισταμένων προβλημάτων της συμβατικής γεωργίας», σημείωσε ο κ. Καμπουράκης.
Σαμοθράκη
Θερινά σεμινάρια

Το 12ο Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο, διάρκειας τριών εβδομάδων, διοργανώνεται από το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών στη Σαμοθράκη, με την υποστήριξη του τοπικού δήμου και υπεύθυνο τον πρόεδρο του ΔΙΠΕ- περιβαλλοντολόγο Ηλία Ευθυμιόπουλο. Τα σεμινάρια του ΘΟΠ διεξάγονται από το 1998, τον Ιούλιο, σε διαφορετικό νησί κάθε χρόνο και μέχρι στιγμής τα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 1.000 άτομα. Απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, στελέχη των ΟΤΑ, φοιτητές και γενικότερα σε όποιον επιθυμεί να είναι ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ-Έθνος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά