Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Από Σεπτέμβριο τζούρα και πεντακοσάρικο

Αποφασισμένη να καταπολεμήσει την ανθυγιεινή συνήθεια του καπνίσματος και να προστατεύσει τους παθητικούς καπνιστές δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από την 1η Σεπτεμβρίου θα απαγορευθεί το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Οσοι θα τολμούν να ανάβουν τσιγάρο σε εστιατόριο, καφετέρια ή μπαρ θα πληρώνουν πρόστιμο το οποίο θα ξεκινά από 50 ευρώ και θα φθάνει έως και τα 500 ευρώ. Το ποσόν του προστίμου εξαρτάται από τις φορές που ο πολίτης θα έχει παραβεί τον νόμο.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους καταστηματάρχες, με τη διαφορά ότι γι΄ αυτούς το πρόστιμο θα είναι πιο... τσουχτερό. Ιδιοκτήτης καταστήματος ο οποίος θα επιτρέπει στους πελάτες του να καπνίζουν σε κλειστό χώρο του καταστήματός του θα πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ.

Το πρόστιμο μπορεί να φθάσει έως και τις 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη, κατά σειράν, παράβαση ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα ημερών. Την πέμπτη φορά θα ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Το ίδιο θα ισχύει και για όσους πωλούν προϊόντα καπνού ή αλκοόλ σε ανηλίκους. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη υποτροπή θα ανακαλείται για δέκα ημέρες η άδεια λειτουργίας του καταστήματος και την πέμπτη φορά θα ανακαλείται οριστικά.

Τα παραπάνω μέτρα ανακοίνωσε χθες η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , μετά την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για «την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Στο νομοσχέδιο, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, υπάρχει διάταξη που αφορά το μέτρο της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος.

Σημειώνεται ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί την 1η Σεπτεμβρίου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, εξαιρουμένων των καζίνων και των κέντρων διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων με ζωντανή μουσική. Σε αυτά δίδεται προθεσμία εννέα μηνών προκειμένου να συμμορφωθούν στους νέους κανόνες. Ετσι τα αντικαπνιστικά μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στους χώρους αυτούς την 1η Ιουνίου του 2011.

Πρόστιμα, που κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ, θα επιβάλλονται και σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού. Ειδικότερα απαγορεύεται κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων των εσωτερικών χώρων των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού. Ως εξωτερικός χώρος- σημειώνεται- νοούνται η πρόσοψη και οι λοιπές πλευρές του κουβουκλίου, οι τέντες και ο περιβάλλων χώρος του περιπτέρου. Στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι στρατιωτικές μονάδες, τα δικαστήρια, όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια κ.λπ.), τα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα. Επίσης απαγορεύεται η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων προϊόντων καπνού στους κινηματογράφους.

Οργανα ελέγχου της τήρησης των διατάξεων για την απαγόρευση της διαφήμισης και του καπνίσματος ορίζονται οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και η Δημοτική Αστυνομία, επικουρικά δε οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές. Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας ορίζεται ότι θα διενεργεί τον έλεγχο στους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, καθώς και δευτεροβάθμιο έλεγχο.

Σημειώνεται ότι στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δημιουργείται «Διεύθυνση Εξαρτήσεων», στο πεδίο αρμοδιότητας της οποίας εντάσσονται και το κάπνισμα και το αλκοόλ. 

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά