Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η μεγάλη "φυγή" των ψηφοφόρων: Χαμένοι και περισσότερο χαμένοι!

Του Γιάννη Λούλη


Από το www.johnloulis.gr

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε το 35% περίπου να επιλέγει αποχή αν γινόντουσαν τώρα εκλογές. Το ποσοστό προκαλεί αίσθηση. Όμως με δεδομένα τα υψηλότατα ποσοστά αποχής στις Ευρωεκλογές, και στις εθνικές εκλογές του 2009, έχει ήδη διαφανεί ότι η χώρα μπαίνει για τα καλά σε ένα κύκλο αποστασιοποίησης των ψηφοφόρων.

Στις σχετικές δημοσκοπήσεις των εκλογών αυτών, οι ψηφοφόροι απέκρυπταν την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν. Η αποχή εμπεριείχε ακόμη όνειδος. Τώρα, οι ψηφοφόροι αρχίζουν να αποτινάζουν ενοχές. Όμως, ακόμη και τώρα, η τάση για αποχή είναι πιθανότατα πιο ισχυρή από το 35%. Ταυτόχρονα, όσο θα περνάει ο χρόνος, οι ψηφοφόροι θα αποενοχοποιούνται. Η αποχή τους θα γίνεται πλέον συνειδητό όπλο αποδοκιμασίας όλων.

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τη φυγή των ψηφοφόρων; Όλοι χάνουν. Τούτο όμως είναι το αυτονόητο. Το πιο αξιοπρόσεκτο βρίσκεται αλλού: Πρώτον, ενώ υπάρχει οργή προς τους δύο ισχυρούς πυλώνες του κομματικού συστήματος, τα μικρά κόμματα ευνοούνται ελάχιστα. Με δυο λόγια, αδυνατούν να γίνουν όχημα, έστω για ψήφο διαμαρτυρίας! Το ΚΚΕ κερδίζει μικρό τμήμα της οργής, το ΛΑΟΣ έχει λίγα κέρδη διότι εμφανίζεται κάπως πιο υπεύθυνο από την λαϊκίστικη ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κακέκτυπο του ΚΚΕ, καταρρέει.
Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ λογικά θα έπρεπε να πλήττεται περισσότερο στο χώρο του δικομματισμού. Μετά τις εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ είχε σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από ότι η ΝΔ, η οποία συρρικνώθηκε στον σκληρό πυρήνα της. Άρα τώρα το ΠΑΣΟΚ διαθέτει μεγαλύτερο «χαλαρό περίσσευμα» για απώλειες. Επίσης, είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που υφίσταται το κόστος των σκληρότατων μέτρων. Επίσης, εκείνοι που το ψήφισαν το 2009, έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοσθεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Και όμως, παρά την πραγματικότητα αυτή, η αποχή φαίνεται να πλήττει εξίσου τα δύο μεγάλα κόμματα! Έτσι η συντριπτική διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, διατηρείται.

Το τι συμβαίνει είναι προφανές: Παρά τη φθορά της κυβέρνησης, η αξιοπιστία της είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ υπερέχει με μεγάλη διαφορά της ΝΔ όταν συγκρίνονται οι δύο ηγεσίες και τα ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ χειρίζεται, για την ώρα, με υπευθυνότητα (και αναπότρεπτη σκληρότητα) την κρίση, την ώρα που η ΝΔ λαϊκίζει με περίσσευμα ανευθυνότητας. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στον κρίσιμο πραγματιστικό μεσαίο χώρο, με τον οποίο η σημερινή ΝΔ, με τη δεξιά και λαϊκίστικη στροφή της, χάνει κάθε επαφή. Άλλωστε, οι ψηφοφόροι του χώρου αυτού που την ψήφισαν το 2007 και απείχαν το 2009, τώρα δεν επιστρέφουν στην ίδια!

Συμπεραίνοντας: Η μεγάλη φυγή των ψηφοφόρων, σηματοδοτεί τη συνολική φθορά του κομματικού συστήματος. Όμως η γενικευμένη φθορά δεν δημιουργεί νέες ισορροπίες. Η φθορά πλήττει όλους. Διατηρείται όμως ένα σταθερό δεδομένο στο τοπίο: Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πολιτικά κυρίαρχο. Καθώς, παρά την οργή των ψηφοφόρων είναι η μόνη εστία υπευθυνότητας απέναντι στην κρίση. Καθώς, η Αριστερά και η Δεξιά έχουν επιλέξει το αδιέξοδο πεδίο του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας.

3 σχόλια:

  1. Τον κ. Γιάννη Λούλη θα τον έχετε ακουστά φαντάζομαι. Είναι ο …θεωρητικός του «μεσαίου χώρου».

    Αρέσκεται μάλιστα να υποστηρίζει ότι χάρις σ’ αυτόν ο Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές του 2004 και του 2007!

    Για τις εκλογές του 2009, δε μας λέει τίποτα.

    Αλλά έτσι είναι ο κ. Λούλης. Η Ν.Δ. κέρδιζε όταν άκουγε τις συμβουλές του και έχανε όταν δεν …τις άκουγε! Πάντα τα κατάφερνε και έβγαινε από πάνω!

    Ύστερα έγραφε και ένα βιβλίο και εξηγούσε τα αίτια της νίκης ή της ήττας!

    Ο κ. Λούλης ουδέποτε υπήρξε μέλος της Ν.Δ. , αλλά κατά μια περίεργη συγκυρία συμβούλευε , κατά διαστήματα, όλους τους αρχηγούς της Ν.Δ.

    Στην αρχή ήταν ο συμβουλάτορας της «φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας» του Μητσοτάκη.

    Βέβαια η αλήθεια είναι ότι την περίοδο 1989-1990 όποιος και να ήταν αρχηγός της Ν.Δ. θα τις κέρδιζε τις εκλογές.

    Στη συνέχεια τα χάλασε με τον Μητσοτάκη και για ένα διάστημα συμβούλευε τον κ. Έβερτ!

    Ως μυστικοσύμβουλος του Κώστα Καραμανλή ήταν αυτός που χαρακτήρισε τη Ν.Δ. «φθαρμένο προϊόν». Η ζημιά που προκάλεσε εκείνη η δήλωση του ήταν ανυπολόγιστη. Για να δικαιολογήσει το «φθαρμένο προϊόν» διετύπωσε τη θεωρία του «μεσαίου χώρου», δηλαδή του πολιτικά απόλυτου τίποτα!

    Από τότε έχει να λέει ότι χάρις σ’ αυτή τη σύλληψη ο Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές του 2004!

    Λόγια του αέρα!

    Ο Καραμανλής το 2004 θα τις κέρδιζε τις εκλογές και αν ακόμα δήλωνε οπαδός του …Μάο!

    Το 2009, που τα πράγματα ήταν δύσκολα, τα είδαμε τα έργα του κ. Λούλη.

    Κατά τη γνώμη μου ο κ. Λούλης ήταν μοιραίο πρόσωπο για τη Ν.Δ. και ένα από τα μεγάλα λάθη του Καραμανλή ήταν ότι άκουγε τις συμβουλές του.

    Αυτή την εποχή, επιτίθεται κατά του Αντώνη Σαμαρά και της Ν.Δ. με φρασεολογία που θυμίζει Ντόρα Μπακογιάννη.

    Καταλαβαίνουμε την αγωνία και το άγχος του.

    Πρέπει να δικαιολογήσει το κατασκεύασμά του.

    Αργότερα μπορεί να μάθουμε ότι συμβουλεύει και την κα. Μπακογιάννη.

    Δεν θα εκπλαγούμε καθόλου με τέτοια ταύτιση απόψεων….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε δε πα να ποστάρεις βίντεο με τον Καραμανλή και τους συν αυτώ να βιάζουν ανήλικα κοριτσάκια. Πάντα θα βρεθούν πρόθυμα στρουμφάκια να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης-οπερέτας του "καταληλότερου", συνήθως με το ακλόνητο επιχείρημα "κι'εσείς κάνατε/κάνετε χειρότερα".

    Όταν τέτοια χαϊβάνια έχουν δικαίωμα ψήφου, πάλι καλά να λέμε που ο μπουχέσας έμεινε μόνο πέντε χρόνια στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΩΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔοΝηΤη!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά