Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος και με το οποίο επέρχονται αλλαγές εκτός από το συνταξιοδοτικό καθεστώς και σε αυτό της ιεραρχικής εξέλιξης.
Οπως διευκρινίστηκε, δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται σταδιακά αύξηση των ετών υπηρεσίας από το 2011 έως το 2015, γεγονός που θα υποχρεώσει δεκάδες στελέχη να παραμείνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις έως και 10 χρόνια περισσότερο σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα.
Ξεχωριστή ρύθμιση υπάρχει για τους ιπτάμενους και ορισμένες ειδικές κατηγορίες ενστόλων, για τους οποίους το νομοσχέδιο ορίζει πως θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν συμπληρώνοντας 25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, αντί των 18 ετών με το σημερινό καθεστώς.
Στα συντάξιμα χρόνια θα προσμετρώνται πάντως τόσο η φοίτηση στις παραγωγικές σχολές όσο και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης. Σε περίπτωση ωστόσο που κάποιος αποχωρήσει εκουσίως, η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, με τις προωθούμενες αλλαγές ταυτίζονται οι συνταξιοδοτικές προβλέψεις με τις διοικητικές, καθώς με τα νέα ελάχιστα όρια παραμονής σε κάθε βαθμό θα απονέμεται εκείνος του συνταγματάρχη παράλληλα με τη συμπλήρωση των 35 ετών υπηρεσίας.
«Κατ΄ απόλυτο εκλογή»
Νέα διαδικασία υιοθετείται και για την εξέλιξη των ενστόλων, με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης και την καθιέρωση των προαγωγών «κατ΄ απόλυτο εκλογή». Στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος ώστε να επιλέγονται σε επιτελικές θέσεις οι ικανότεροι ένστολοι.
Με το νέο καθεστώς θα δημιουργηθούν δύο επετηρίδες, όπου στην πρώτη θα εντάσσονται όσοι πληρούν τα προσόντα για την πλήρωση κενών θέσεων- ανεξαρτήτως αρχαιότητας - και στη δεύτερη «παράλληλη επετηρίδα» όσοι τίθενται εκτός οργανικών θέσεων, οι οποίοι και θα παραμένουν μέχρι τη συμπλήρωση των νέων ορίων συνταξιοδότησης.
Ο υπουργός υποστήριξε πάντως πως δεν θα γίνει αλλαγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ τον Αύγουστο, ενώ ανέφερε ότι δεν τροποποιείται το καθεστώς των κρίσεων για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για τις κατηγορίες αξιωματικών και υπαξιωματικών, τον τρόπο εισόδου στο σώμα των αξιωματικών, καθώς και το καθεστώς των Εθελοντών Μακράς Θητείας και των Επαγγελματιών Οπλιτών. Παράλληλα, το νομοσχέδιο εισάγει το σχήμα της κάθετης δομής διοίκησης στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Ειδικότερα, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων θα αποτελούν μέρος στην αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης και θα μετέχουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ οι διάφοροι κλάδοι και μονάδες των Επιτελείων θα διαμορφωθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή και διοικητική αποτελεσματικότητα και ευελιξία.
Ειδική διάταξη προβλέπεται για τους αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εναλλακτική θητεία διάρκειας 15 μηνών, μειωμένη δηλαδή κατά 3 μήνες από τη σημερινή.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ
με τη συμπλήρωση 35 ετών και σύνταξη με 40 χρόνια ή στα 65 αν κάποιος αποχωρήσει εκουσίως
Σταδιακή αύξηση στα έτη υπηρεσίας
ΑΛΛΑΓΕΣ στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που προβλέπει σταδιακή αύξηση έως το 2015 των ετών υπηρεσίας.
Πώς θα αυξηθεί η πραγματική υπηρεσία (επιπλέον έτη)
Μέχρι το τέλος 2011: 1,5 έτος
Μέχρι το τέλος 2012: 3 έτη
Μέχρι το τέλος 2013: 4,5 έτη
Μέχρι το τέλος 2014: 6 έτη
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.