Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ο καπνός και η Δημοκρατία

Την προηγούμενη φορά όλα έδειχναν ότι ο «αντικαπνιστικός» νόμος ψηφίζεται για τα μάτια. Η αδιαφορία ή, έστω, η αδυναμία του κράτους να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των καταστηματαρχών που εξαρχής επεδίωξαν την εξαίρεση αλλά και με τη δήλωση απείθειας πολλών καπνιστών, οδήγησε στην ακύρωση ενός θεσμικού πλαισίου, στόχος του οποίου ήταν η δημόσια υγεία. Στη θέση ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, οι καπνιστές αντέτειναν ότι δεν είναι δουλειά του κράτους να επιλέγει ποιο είναι το καλό του πολίτη.
«Οι καπνιστές προφανώς έχουν δικαίωμα στο κάπνισμα, αλλά στον ιδιωτικό τους χώρο», ήταν και συνεχίζει να είναι ο ισχυρισμός του νομοθέτη. «Τι κάνουν στο σπίτι τους δεν πέφτει λόγος στο κράτος. Στα καφενεία, στα μπαρ, στα εστιατόρια, στα ταξί, στη δουλειά, στους δημόσιους χώρους υπάρχουν πάντα κι αυτοί που δεν θέλουν να υφίστανται τις βλαβερές συνέπειες του καπνού».
Υπό το πρίσμα αυτής της προσέγγισης, η υπουργός Υγείας με δήλωσή της στα «ΝΕΑ» δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνειών: μιλάει για «ολική απαγόρευση» και για τη διασφάλιση των «μηχανισμών ελέγχου» των παραβατών του νόμου. Αν τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφει η κ. Ξενογιαννακοπούλου, θα πρόκειται για ρήξη με την πιο συνηθισμένη «παράδοση» της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας: τη ροπή προς την ανομία.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, οι αποδείξεις που ακόμα δεν έμαθαν να κόβουν οι επιχειρήσεις, οι πολεοδομικές παραβάσεις, το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους συνιστούν ένα ιδιόρρυθμο «ελληνικό παράδοξο»: οι Ελληνες θεωρούν περίπου επαναστατικό να μην τηρούν τους νόμους - και τα όργανα του κράτους συχνά θεωρούν περίπου υποχρέωσή τους να κάνουν τα στραβά μάτια.
Αν ο κρατικός μηχανισμός διασφαλίσει, ακόμα και με αυστηρή αστυνόμευση, την απαγόρευση του καπνίσματος, αυτό θα σημαίνει ότι κάτι αλλάζει. Ότι μπορεί, έστω και με διοικητική αυστηρότητα, η κουλτούρα της απείθειας να αντικατασταθεί σιγά σιγά με την κουλτούρα του αλληλοσεβασμού. Είναι καιρός η ελληνική κοινωνία να υπογράψει το δικό της Μνημόνιο με την τήρηση της νομιμότητας, με τον σεβασμό του άλλου, με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

TA NEA

5 σχόλια:

  1. ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ,ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ,ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ,ΑΦΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 Τ,Μ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΖΙΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ,ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΟΠΤΕΣΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ,Η΄ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΟΥΛΑ ΣΑΣ,ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ,,Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ,ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΛΙΖΑ,ΑΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ,ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΑΣ,ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΥΓΕΙΑ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ,ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΙ ΜΑΡΙΛΙΖΑ ,ΠΕΞΑΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΚΑΝΑΝ ΤΟ ΓΟΥΡΝΟΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥΣ,ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ,ΑΧ ΕΡΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ,ΑΧ ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ,ΝΤΡΟΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς που έχεις το blog σου Βασίλη και γράφει ο κάθε..... πικραμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΟΥΦΟΥΝΕ ΤΟ ΚΑΠΝΟ ΣΟΥ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ.
    Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΑ ΠΡΕΖΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ.

    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε σεις παιδιά μιας και η Κυβέρνηση είναι σοσιαλιστική... ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΠΕ τουλάχιστον το κάπνισμα πούρων που’ναι και προϊόν ονομασίας προέλευσης(ΠΟΠ)... σοσιαλιστικής ;

    Β.Β.

    Υ.Γ: Λένε ότι όσοι βάζουν τελεία (.) στο τέλος της υπογραφής τους είναι Τέκτονες... Μασόνοι... Εγώ πάντως αποσο ξέρω δεν είμαι... εκτός και αν με κάνουν άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά