Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Δείγματα γραφής και κούφια λόγια

«Επανάσταση του αυτονόητου», «τέταρτος δρόμος», δομικές αλλαγές, νέος εκλογικός νόμος, ανασχηματισμός, «κοινωνικό μνημόνιο» και άλλα, περισσότερο ή λιγότερο ηχηρά, βομβάρδισαν τους Ελληνες πολίτες κατά κύματα μέσα στο κατακαλόκαιρο. 
Βόμβες λεκτικές, αποκυήματα της φαντασίας βουλευτών, κυβερνητικών στελεχών και δημοσιογράφων, έτσι για να λένε κάτι, ή προθέσεις εκπορευόμενες από επίσημα πρωθυπουργικά και υπουργικά χείλη, όλα σε έναν στόχο φάνηκε να συντείνουν - όταν δεν εξυπηρετούσαν προσωπικές αγωνίες. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αφενός να βελτιώσει το προφίλ της, μετά τις κατραπακιές που έριξε στα κεφάλια των απροετοίμαστων ψηφοφόρων, αφετέρου να σκιαγραφήσει μια κάποια ελπίδα στους απελπισμένους, βαρύθυμους και μελαγχολικούς πολίτες, που επιμένουν να βλέπουν σε πρώτο πλάνο έναν μαύρο Σεπτέμβρη και επέκεινα έναν βαρύ χειμώνα. Επιτυγχάνεται ο στόχος τους; Προφανώς όχι. Διότι η θλιβερή καθημερινότητα της ανεργίας, της ακρίβειας, της αβεβαιότητας, ούτε ξεγελιέται ούτε αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές επινοήσεις. Τουναντίον, η πίκρα και η οργή μετουσιώνεται σε αντίδραση και η διάθεση για εκδίκηση χαλυβδώνεται, καθώς υπάρχει όριο στην υποτίμηση της νοημοσύνης και στην ανοχή. Γι' αυτό, απαιτούνται πλέον συγκεκριμένες δράσεις από την κυβέρνηση για την ανατροπή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά τον ορυμαγδό των μέτρων που επέβαλε, με την προτροπή ή όχι της «τρόικας». Και αυτές τις δράσεις περιμένουν οι πολίτες, ενόψει της συμβολικής για το ΠΑΣΟΚ επετείου της 3ης του Σεπτέμβρη και της πολυδιαφημισμένης έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ένα χρόνο μετά την καθοριστική ομιλία που άνοιξε, με άλλες υποσχέσεις, άλλα οράματα και άλλες προοπτικές, τον δρόμο στον Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογική νίκη του περασμένου Οκτωβρίου. Στις δύο ημερομηνίες θα φανεί πού θα κάτσει ο κουρνιαχτός των επίσημων διακηρύξεων και των διοχετευμένων φημών. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα κριθεί αν το κίνημα κατά του μνημονίου, που προωθεί η αντιπολίτευση, θα ξεσπάσει στον «Καλλικράτη». Σε μια πράγματι σημαντική μεταρρύθμιση, που δεν την κατανοούν μόνο μικρόνοες, φοβικοί προς κάθε αλλαγή που τους βγάζει από τις βολές τους και κομματικοί παρωπιδοφόροι. Αλλωστε, το έργο το έχουμε ξαναδεί με την ψήφιση του «Καποδίστρια», για τον οποίο χρειάστηκε να περάσουν χρόνια ώσπου οι παλιοί πολέμιοι να αρχίσουν να τον εκθειάζουν.
Ομως, τις μέρες που ακολουθούν, η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει τα δείγματα γραφής της νέας περιόδου, όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας αλλά και με τις επιλογές της στην ανακήρυξη των δημοτικών και περιφερικών αρχόντων και στην αντιμετώπιση του πακτωλού των προεκλογικών εξόδων. Οι εκλογές του Νοεμβρίου αναμένεται να αποτελέσουν «κρας τεστ», ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς της να κάνει πράξη το δραστικό περιορισμό των δυσθεώρητων εξόδων και τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Το στοίχημα είναι μεγάλο, δεδομένου ότι είναι η πολλοστή φορά που μια κυβέρνηση διακηρύσσει ότι θα ελέγξει τις προεκλογικές δαπάνες και θα πατάξει τη διακίνηση χρήματος κάτω από το τραπέζι. Στις εκλογές για τον Καλλικράτη θα καταδειχθεί αν η ευαγγελιζόμενη μάχη υπέρ της διαφάνειας θα τελεσφορήσει. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία που θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις εθνικές εκλογές, με αλλαγή ή όχι του εκλογικού νόμου. Αν αποτύχει, θα έχουμε ακόμα μια απόδειξη του χάσματος ανάμεσα στις νομοθετικές προβλέψεις και στην εφαρμογή τους.
Βήμα απεγκλωβισμού της Αυτοδιοίκησης από τις κομματικές δαγκάνες και ανάδειξης του «Καλλικράτη» σε ουσιαστικό αυτοδιοικητικό θεσμό θα αποτελέσει για το κυβερνητικό κόμμα και η επιλογή του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων στο πρόσωπο του ως τώρα Συνήγορου του Πολίτη, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γ. Καμίνη. Είναι οπισθοδρομική η άποψη των κομματικών σειρήνων που θέλουν υποψήφιο, για τον πρώτο δήμο της χώρας, ένα από τα συνήθη κομματικά στελέχη, με το γελοίο επιχείρημα ότι ο κ. Καμίνης δεν έχει αναγνωρισιμότητα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε με ποια προσόντα και ποιες πρακτικές επιτεύχθηκε η περίφημη αναγνωρισιμότητα κάποιων από τους προτεινόμενους. Είναι καιρός να αλλάξουν κριτήρια και νοοτροπίες... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά