Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Και φάρμακο και σκόρδο για την υπέρταση

Μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ευεργετικές συνέπειες του σκόρδου στον οργανισμό. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης ενώ επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία πραγματοποίησαν δοκιμές σε 50 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαπίστωσαν ότι το σκόρδο λειτουργεί ενισχυτικά στη φαρμακευτική αγωγή. Οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες και στη μία χορήγησαν κάψουλες που περιείχαν εκχύλισμα σκόρδου ενώ στην άλλη ψευδοφάρμακο.

Οπως διαπιστώθηκε ύστερα από 12 εβδομάδες, οι ασθενείς που ελάμβαναν τις κάψουλες με το εκχύλισμα είχαν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με όσους είχαν πάρει την εικονική κάψουλα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που έπαιρναν το εκχύλισμα είχαν συστολική πίεση κατά 10 mmΗg χαμηλότερη από εκείνους που έπαιρναν το ψευδοφάρμακο. «Η έρευνά μας είναι η πρώτη που καταφέρνει να αποτιμήσει την ενισχυτική δράση που έχει το σκόρδο στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει κάποιος για να ελέγχει την αρτηριακή του πίεση» δήλωσε μιλώντας στο ΒΒC η Κάριν Ριντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Ραδιοκύματα για την πίεση
Η εκπομπή ραδιοκυμάτων στους νεφρούς μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρτασης σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται στα αντιυπερτασικά φάρμακα. Αυτό προκύπτει από πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet» και διεξήχθη από ειδικούς του Ινστιτούτου για την Καρδιά και τον Διαβήτη Βaker ΙDΙ στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η ομάδα από την Αυστραλία συνεργάστηκε με 24 κέντρα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και δοκίμασε τη θεραπεία σε περισσότερους από 100 ασθενείς. Οπως προέκυψε, η παρέμβαση που βασίζεται σε χρήση καθετήρα ο οποίος φθάνει στους νεφρούς και «βομβαρδίζει» με ραδιοκύματα μικρά νεύρα που συνδέονται με την αρτηριακή πίεση ήταν αποτελεσματική. Εξι μήνες μετά τη διεξαγωγή της θεραπείας 41 (84%) από τους 49 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτήν εμφάνισαν μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τουλάχιστον 10 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmΗg) σε σύγκριση με μόλις 18 (35%) από τα 51 άτομα που δεν υποβλήθηκαν στη θεραπεία. Παράλληλα δεν εμφανίστηκαν παρενέργειες από την εφαρμογή της. 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά