Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Εβαλε φωτιά στη ΝΔ με τους «ντιντήδες»

Ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης (αριστερά) με τον κ. Αντ. Σαμαρά στην παρουσίαση των υποψηφίων της Πολιτικής Ανοιξης για τις ευρωεκλογές του 1999
«Μην ξεχνάτε, είναι ο αρχηγός μου εδώ και πολλά χρόνια.Είμαστε σύντροφοι εν όπλοις» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο δικηγόρος κ. Φαήλος Κρανιδιώτης για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, για τον οποίο επίσης έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι εκτός από αρχηγό πολλές φορές
τον βλέπει και ως οπλαρχηγό. Ο επικεφαλής της εθνικοπατριωτικής οργάνωσης «Δίκτυο 21», σταθερός συνομιλητής και προσωπικός φίλος του κ. Σαμαρά, πήρε τα εσωκομματικά όπλα, παραμονές του κομματικού ανασχηματισμού. Με την κίνησή του να προκρίνει ως βασικό στοιχείο την «ιδεολογική

καθαρότητα», προτιμώντας τους «ιδεολογικούς μαχητές» και τους «σημαιοφόρους» από τους... «ντιντήδες» και τους «κομψευόμενους διαδρομιστές» , τους οποίους όμως δεν προσδιόρισε, αν και ξεκίνησε μια μακρά παρασκηνιακή συζήτηση για τους ποιους εννοεί, άναψε φωτιές στη ΝΔ.

Ο ίδιος δεν προσωποποιεί την κριτική του και σπεύδει να διευκρινίσει ότι ποτέ δεν έχει υποδείξει στον κ. Σαμαρά τι να κάνει και κυρίως δεν του έχει αναφέρει τι πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα πρόσωπα. «Θα του φαινόταν παράδοξο να του πω τι να κάνει. Ο αρχηγός ακούει πολλούς,αλλά αυτός αποφασίζει και κανείς δεν του επιβάλλει τις απόψεις του.Ο,τι θέλει κρατάει,ό,τι θέλει πετάει» τονίζει.

Ηπαρέμβαση του κ. Κρανιδιώτη με άρθρο στον διαδικτυακό τόπο antinews.gr ανέδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον... πόλεμο εξουσίας στο εσωτερικό της ΝΔ. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη μια διελκυστίνδα μεταξύ «σκληροπυρηνικών» και «μετριοπαθών» συνεργατών του κ. Σαμαρά εν όψει των αλλαγών που ετοιμάζει ο πρόεδρος του κόμματος και δεν είναι λίγα τα στελέχη που δίνουν... μάχες χαρακωμάτων.

Πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας, το «Δίκτυο 21», λένε ορισμένα κεντρικά στελέχη της ΝΔ, δίνει τη δική του κατεύθυνση, προτάσσοντας διαφορετικό ιδεολογικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να έχουν οι αλλαγές που αναμένονται. Βασικό συστατικό για πολλά στελέχη που κινούνται στην ίδια ιδεολογική γραμμή είναι η «ιδεολογική καθαρότητα» και απορρίπτουν τον μεσαίο χώρο που έχει αποτύχει, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το ιδεολόγημα της περιόδου κατά την οποία πρόεδρος στη ΝΔ ήταν ο κ. Κ.Καραμανλής.

Το άρθρο του κ. Κρανιδιώτη, το οποίο αναρτήθηκε την επομένη της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, ήταν η κορυφή του παγόβουνου και η ουσία δεν είναι μόνο τα όσα περιέγραψε, αλλά, κυρίως, ότι αναδείχθηκαν οι διαφορετικές σχολές σκέψης στο εσωτερικό του κόμ ματος. Σε αυτό το κλίμα, δεν είναι λίγοι οι υποστηρικτές του κ. Σαμαρά που θεωρούν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο στελέχη και βουλευτές, κυρίως νέα πρόσωπα, που τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές.

Η Ρηγίλλης επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και άφησε να διαρρεύσει ότι ο κ. Κρανιδιώτης «δεν έχει επίσημη θέση στο κόμμα, δεν είναι σύμβουλος του κ. Σαμαρά αλλά είναι ένα απλό μέλος του κόμματος που επικοινωνεί τις απόψεις του» «Δεν έχω θεσμικό ρόλο»
Ο πρόεδρος του «Δικτύου 21» είναι σκληρός υποστηρικτής του κ. Σαμαρά και συχνά μιλάει για τη «μακρά και αδιάκοπη, επί 17 συναπτά έτη, πολιτική και αδελφική σχέση» τους. Τον ακολουθεί σε όλα τα πολιτικά του βήματα, λίγο πριν από την ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης, και από την ημέρα που κέρδισε την προεδρία της ΝΔ δίνει έναν σκληροπυρηνικό τόνο με την αρθρογραφία του.

Είναι άτυπος σύμβουλος (χωρίς θεσμική ιδιότητα) του κ. Σαμαρά, ενώ άλλοι τον αποκαλούν «μυστικοσύμβουλο». Ο ίδιος διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό και λέει: «Δεν έχω θεσμικό ρόλο.Είμαστε φίλοι και συνεργάτες επί 17 χρόνια.Μιλάμε πολιτικά και αν μου αναθέσει κάτι θα το κάνω».

Εγινε ιδιαίτερα γνωστός πριν από χρόνια υπερασπιζόμενος, ως δικηγόρος, τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ενώ κατά καιρούς έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα με στελέχη του κεντροαριστερού και εκσυγχρονιστικού χώρου. Μάλιστα περιγράφοντας τη συνάντησή του με τον Οτσαλάν είχε πει: «Ητανσαν να με καλούσε στη Σιέρα Μαέστρα ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.Ενας μύθος, ένας επαναστάτης της εποχής μας». Μετά την υπόθεση Οτσαλάν το «Δίκτυο» απογειώθηκε και βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής, αφού άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Σημίτη, με όχημα τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά του Σχεδίου Αναν. Ο κ. Κρανιδιώτης αρνείται ότι είναι περιθωριακή κίνηση το «Δίκτυο 21», μιλάει για μια εθνικοπατριωτική οργάνωση και έχει πει κατά καιρούς ότι «οι εναντίον του συκοφαντίες εξυφάνθηκαν στο σκοτάδι από αληθινούς παρακρατικούς και κουκουλοφόρους» .

Βρέθηκε στον αφρό με το «Δίκτυο 21» και τον Οτσαλάν


Ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης
Για την υπόθεση Οτσαλάν συγκρούστηκε με πολλούς,ενώ το «Δίκτυο 21» δέχθηκε σφοδρή επίθεση.Εκείνη την εποχή ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε μια στιγμή έκρηξής του,μίλησε για«ομάδα αναιδών υπερπατριωτών» . Πριν από τη συμπόρευσή του με τον κ. Σαμαρά,είχε στενή πολιτική σχέση με τονΜιχάλη Χαραλαμπίδη(επί σειρά ετών στέλεχος του ΠαΣοΚ και μετέπειτα επικεφαλής της Περιφερειακής Δημοκρατικής Ενωσης),για τον οποίο λέει ότι υπήρξε πνευματικό-πολιτικό παιδί του.Στη συνέχεια συμπορεύεται με τον Αντώνη Τρίτση καισυμμετείχε στην ηγετική ομάδα του «Ελληνικού Ριζοσπαστικού Κινήματος».

Κυρίαρχο στοιχείο του οι σκληρές απόψεις του στα εθνικά θέματα. Μια χαρακτηριστικήάγνωστη- στιγμή της εθνικοπατριωτικής δράσης του ήταν το 1988.Φοιτητής της Νομικής, πέταξε από τον Αγνωστο Στρατιώτη το στεφάνι που κατέθεσε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπο λης Νταλάν Μεντρεντίν (αξιωματικός που έλαβε μέρος στον βομβαρδισμό της Κύπρου και στέλεχος που συμμετείχε στην υφαρπαγή χηρευουσών ελληνικών περιουσιών στην Πόλη).

Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Πολιτική Ανοιξη,τέταρτος στη λίστα,μετά τους κκ.Σαμαρά, ΝικήταΚακλαμάνη και Χρύσανθο Λαζαρίδη. Ενεργοποιήθηκε πιο ενεργά με την επικράτηση του κ.Σαμαρά στην αρχηγία της ΝΔ.Στο συνέδριο του κόμματος το περασμένο καλοκαίρι επιχείρησε να εκλεγεί στην ΚΕ,αλλά δεν τα κατάφερε,αφού του ασκήθηκε έντονη πολεμική,κυρίως από το «καραμανλικό» σύστημα,εν αντιθέσει προς τον λογογράφο και στενό σύμβουλο του κ.Σαμαρά,τον κ.Λαζαρίδη, και την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ κυρίαΒασιλική Τζότζολα, με τους οποίους διατηρεί φιλική και κοινωνική σχέση.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΥΣ
Δεδομένη θεωρείται στη Ρηγίλλης η ενεργοποίηση του κ. Σπηλιωτόπουλου αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί τι πόστο θα λάβει
Στον πυρήνα της εξουσίας στη ΝΔ επιστρέφει ύστερα από απουσία ενός έτους περίπου ο κ.Αρ.Σπηλιωτόπουλος,ο οποίος συναντήθηκε την προπαραμονή των Χριστουγέννων με τον κ.Σαμαρά.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,έχει «κλειδώσει» οριστικά η ενεργοποίηση του κ.Σπηλιωτόπουλου αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί τι πόστο θα λάβει.

Κεντρικά στελέχη της Ρηγίλλης αναφέρουν ότι η ανακατανομή ρόλων και η ενίσχυση της θέσης ορισμένων φιλελευθέρων θα είναι και ένα καίριο χτύπημα στην κυρία Μπακογιάννη αφού θα αποτραπούν ενδεχόμενες φυγόκεντρες δυνάμεις προς τη Δημοκρατική Συμμαχία.Ο κ.Σαμαράς έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει στελέχη όπως π.χ.οι κκ.Κυρ.Μητσοτάκης ,Κ. ΧατζηδάκηςκαιΝ. Δένδιας παράλληλα με την αξιοποίηση του κ.Σπηλιωτόπουλου.

Με την κίνησή του αυτή θα δημιουργήσει ένα φιλελεύθερο αντίβαρο στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρίαΝτόρα Μπακογιάννηθέλοντας να δείξει με πράξεις ότι δεν έχει πρόβλημα να δώσει ρόλο και να παραχωρήσει ζωτικό πολιτικό χώρο σε στελέχη και βουλευτές της ΝΔ που δεν τον στήριξαν στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση,όπως π.χ.

οι κκ.Σ.Κεδίκογλου,Γρ.Αποστολάκος, Κ.Μουσουρούληςκ.ά. 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά