Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Θεσμός ήταν η χρηματοδότηση των κομμάτων!..

ΕΠΕΙΔΗ, με αφορμή το σκάνδαλο Siemens, οι Ελληνες βομβαρδίζονται νύχτα – μέρα από τα ΜΜΕ για τις μίζες και τα «λαδώματα»... Και επειδή ο μεγαλύτερος θόρυβος σήμερα γίνεται για τα ταμεία των κομμάτων και γιατί οι Ανακριτικές δεν ζήτησαν ν’ ανοίξουν οι λογαριασμοί τους και άλλα σχετικά...
Σήμερα θα πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Και θα επισημάνουμε την πραγματικότητα...
***
Ε, λοιπόν, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η εισροή χρημάτων από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες στα κόμματα –σε όλα τα κόμματα– υπήρξε... θεσμός! (Και ίσως και να υπάρχει ακόμα!..).
Φυσιολογικό και αυτονόητο ο τάδε και ο δείνα επιχειρηματίας να στείλει κάποιο ποσό στη Ν.Δ. ή στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στα μικρότερα κόμματα.
Και αυτή η διαδικασία ούτε από λογιστήρια περνούσε, ούτε από βιβλία. Ο κάθε ταμίας απλώς ενημέρωνε τον Αρχηγό...
***
ΣΑΣ θυμίζω το περιστατικό με την κομμουνιστική ΕΔΑ όταν η Χούντα άλωσε το κράτος (και τη Δημοκρατία).
Με την εισβολή που έκαναν οι χουντικοί στο κόμμα της ΕΔΑ ανακάλυψαν ότι επώνυμοι μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως ο μεγαλοτραπεζίτης τότε Ανδρεάδης, χρηματοδοτούσαν ανελλιπώς και το Αριστερό κόμμα!..
***
ΚΑΙ για μεν τα ελληνικά κόμματα, η χρηματοδότηση δεν ήταν πάντα επιλήψιμη. Υπήρχαν κι εκείνοι που προσδοκούσαν οφέλη...
...Αλλά οι περισσότεροι κεφαλαιούχοι –όπως λόγου χάρη ο Γιάννης Λάτσης– ενίσχυαν τη Ν.Δ. ειδικότερα ωθούμενοι από φιλικά αισθήματα...
...ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ επιλήψιμες ήταν οι χρηματοδοτήσεις επιχειρηματιών σε υπουργούς – βουλευτές. Εκεί, πλην ολίγων εξαιρέσεων – η χρηματοδότηση είχε τη μορφή μίζας!
***
ΟΛΑ τα παραπάνω τα γνωρίζουν οι πολιτικοί μας και γι’ αυτούς τουλάχιστον δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας. Σας εκμυστηρεύομαι ότι στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, πανίσχυρος τότε εκδότης του «Ελ. Τύπου» με... 250.000 φύλλα ημερήσια κυκλοφορία, με πλησίαζαν επιχειρηματίες και ζητούσαν τη μεσολάβησή μου προκειμένου να δώσουν τόσα εκατομμύρια για το κόμμα. Τους συμβούλευα να πηγαίνουν κατευθείαν στη Ρηγίλλης, γιατί είχα παραδείγματα ποσά που εδόθησαν μέσω κομματικών στελεχών και δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο της Ρηγίλλης!..
***
ΘΥΜΑΜΑΙ επίσης ότι όταν την περίοδο που αναλάμβαναν πρόεδροι του κόμματος ο ένας μετά τον άλλο, συγκεκριμένος πρόεδρος (ας μη λέμε ονόματα) με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε:
– Ο μέχρι προχθές ταμίας του κόμματος, γνωστό και σ’ εσένα λαμόγιο, έβαλε στην τσέπη του πάνω από ΔΥΟ δισεκατομμύρια δραχμές! Τι θα κάνουμε μ’ αυτόν;
– Να τον στείλετε στον εισαγγελέα!.. απάντησα αβίαστα.
– Τρελός είσαι; Το 90% των ποσών που έφθαναν στο κόμμα ούτε καν καταγράφονταν. Είχαν σχεδόν τη μορφή του «μαύρου χρήματος»!
(Ετσι το λαμόγιο απόλαυσε ανενόχλητος τα δύο και περισσότερα δισ.!).
Σημείωση: Ο εντιμότερος και ο πιο καθαρός ταμίας που πέρασε από τη Ν.Δ. ήταν ο μακαρίτης Βαρθολομαίος.

***
ΕΤΣΙ έχουν, λοιπόν, τα πράγματα και ας σταματήσουν τα σημερινά παραμύθια των πολιτικάντηδων...
...Η χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν... θεσμός!

Δ. Ρίζος-Αδ.Τύπος

1 σχόλιο:

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά