Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Αναδιάρθρωση χρέους: Θετικό το ΔΝΤ στην επιμήκυνση

 
Ο διοικητής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν
Θετικό εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην χορήγηση πρόσθετου χρόνου στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων που λαμβάνει από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ.

Στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης που αναμένεται να εκδώσει τη Δευτέρα για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα υπογραμμίζει την υποστήριξή του στην μετάβαση της Ελλάδας σε καθεστώς «Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού», που προβλέπει μεγαλύτερες παρατάσεις της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει σήμερα η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης.

Στην έκθεση θα διευκρινίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα θα προωθηθεί για εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ όταν επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μια παράλληλη παράταση της λήξης των δικών τους δανείων.

Με την αναφορά αυτή το.. ΔΝΤ λαμβάνει αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στην έκθεση αξιολόγησής της απλά αναφέρθηκε στις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους τρόπους διαχείρισης του ελληνικού χρέους, όπως η επανατιμολόγησή του, η επαναγορά του ή η εθελούσια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα αναφέρει στην έκθεση αξιολογήσεώς του πως η ολοκλήρωση της εξέτασης του ελληνικού προγράμματος επιτρέπει την άμεση εκταμίευση ποσού που ανέρχεται σε 4,1  δισ. ευρώ (η συμμετοχή του ΔΝΤ στην δόση των 15 δισ. ευρώ).

Θα τονίζει πως το πρόγραμμα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του και, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του Μνημονίου.

Θα υπογραμμίζει ωστόσο πως παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποιήσεως σημαντικών μεταρρυθμίσεων ώστε να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει την δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

Το ΔΝΤ δεν θα κάνει αναφορά στον στόχο αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ έως το 2015, αλλά θα αναφέρει πως η Κυβέρνηση πρέπει να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα περιουσιακών της στοιχείων.

TO BHMA

1 σχόλιο:

  1. Αυτό έλειπε να έλεγαν ΟΧΙ...
    Έτσι θα μας εξαθλιώσουν και θα μας ελέγχουν για περισσότερο χρόνο...

    Dolce Vita

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά