Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Σόιμπλε: «Λάθος η επιστροφή στη δραχμή»

Ο υπουργός  Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, κάποιων  υπερχρεωμένων χωρών από την ευρωζώνη, όπως, για παράδειγμα της Ελλάδας,  υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή του τέλους για την ευρωζώνη.

 

«Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα», λέει ο Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Focus" που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
Στην ερώτηση, εάν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ταμπού, ο Σόιμπλε απαντά: «Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος». Ο  γερμανός υπουργός Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει σε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Καταστροφικό σενάριο για την γερμανική οικονομία
Ο Σόιμπλε, προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. «Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματος και συνεπεία τούτου μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας», σημειώνει, και προσθέτει:
«Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη».
Τέλος, ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι με τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ, η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. «Αυτό αποδίδει, κυρίως για τη Γερμανία, και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε» καταλήγει.
Την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων «ΕΕΑG» - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα  είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή ευρείας κλίμακας σε μισθούς και αποδοχές.
Έθνος

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ.

    ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕ ΕΛΕΝΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ.

    ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ.....ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ...

    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά