Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στήνει δίχτυ εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας

Με ιδεολογήματα και άσφαιρα πυρά προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι διαφοροποιείται δήθεν από την πολιτική της κυβέρνησης

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
«Η ΝΔ είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Αλλά δε θέλει ούτε να συνθλίψει τη μεσαία τάξη που είναι η σπονδυλική στήλη της κοινωνίας μας. Και ούτε πειραματίζεται με τα όρια αντοχής του κόσμου» (Γ. Μιχελάκης - εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ).
Ένα δίχτυ από ψέματα, αντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές κορόνες, μαζί με άφθονες δημαγωγικές διαπιστώσεις, απλώνει ολοένα και περισσότερο η ηγεσία της ΝΔ για να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος της πλουτοκρατίας στο λαό.
Η ηγεσία της ΝΔ δεν υστερεί στο ελάχιστο σ' αυτόν τον πόλεμο, αλλά την ίδια ώρα κάνει ό,τι μπορεί για να εγκλωβίσει τη λαϊκή αγανάκτηση εντός των πλαισίων του αστικού πολιτικού συστήματος, επιστρατεύοντας διάφορα σαθρά και χρεοκοπημένα ιδεολογήματα, μαζί με την υποκριτική ρητορική κατά του μνημονίου και τα απαραίτητα άσφαιρα φραστικά πυρά κατά της κυβέρνησης.
Βασικός στόχος να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η ΝΔ διαθέτει τάχα «εναλλακτική πρόταση» από αυτή.. που εφαρμόζουν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα, η οποία διασφαλίζει δήθεν την έξοδο από την κρίση με μικρότερες απώλειες για το λαό. Πρόκειται, βέβαια, για καραμπινάτη επιχείρηση παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων, στα οποία καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι τάχα μπορεί να υπάρξει μια πιο φιλολαϊκή και πιο «ανθρώπινη» διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, από αυτήν που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την τρόικα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ προπαγανδίζει ασταμάτητα ότι είναι εφικτό να γίνουν οι φιλομονοπωλιακές «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», χωρίς να συνθλιβεί η λεγόμενη «μεσαία τάξη» και πτωχεύσει ο λαός, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος. Ψεύδονται βέβαια συνειδητά. Γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση και η τρόικα - και στηρίζει δίχως εξαίρεση η ηγεσία της ΝΔ -, είναι το κατ' εξοχήν εργαλείο για το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, για την κατακρεούργηση των δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια, για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την ιδιωτικοποίηση των πάντων.
«Πλάτη» σε όλες τις ανατροπές
Ακριβώς γι' αυτό, οι μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τις ανατροπές στο εργασιακό και το Ασφαλιστικό, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου της πλουτοκρατίας κατά του λαού. Δεν υπάρχουν «καλές» μεταρρυθμίσεις, που τάχα δε συνθλίβουν τα λαϊκά στρώματα, όπως διατείνεται η ΝΔ, ακριβώς γιατί αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος για να διασφαλιστεί η έξοδος από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.
Το ίδιο παραμύθι «πουλάνε» τα στελέχη της ΝΔ και με την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα, όταν υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους και να αφήσει άθικτους τους μισθούς, που όπως δημαγωγικά διακηρύσσουν «δεν ευθύνονται για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Στην πραγματικότητα, η ΝΔ τάσσεται αναφανδόν υπέρ της γενικευμένης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και βάζει πλάτες για να περάσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, κ.ο.κ. Στηρίζει, δηλαδή, επί της ουσίας τα εργαλεία εκείνα που χρησιμοποιούνται για να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την τιμή στην οποία αγοράζει το κεφάλαιο την εργατική δύναμη.
Μάλιστα, τις τελευταίες βδομάδες, η ηγεσία της ΝΔ έχει στήσει ολόκληρη επικοινωνιακή «επιχείρηση», προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή του πρόσφατου αντεργατικού νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, εναρμονιζόμενη με τις πιέσεις που ασκούν παράλληλα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και η ηγεσία του ΣΕΒ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου καλούσε καθημερινά την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, πόσο και σε ποιους κλάδους θα μειωθούν, όπως έχει προαναγγείλει η υπουργός Εργασίας. Η ίδια η ΝΔ, επιχειρώντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος, κρυβόταν πίσω από κουτοπόνηρες διαπιστώσεις όπως ότι «είναι μύθος το πολύ υψηλό εργασιακό κόστος στη χώρα μας».
Οταν όμως κλήθηκε να ξεκαθαρίσει τη θέση της, οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύφθηκε η πλήρης σύμπλευσή της στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων: «Η διαβούλευση και η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης, μπορεί να αποκλίνει από τα ισχύοντα σε επίπεδα κλαδικής συμφωνίας, όταν αυτό επιβάλλεται από συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες», τόνισε ο εκπρόσωπος, αναγορεύοντας μάλιστα ταυτόχρονα ως επείγουσα προτεραιότητα τη «βελτίωση της προσαρμοστικότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων στις σύγχρονες παραγωγικές και ανταγωνιστικές συνθήκες».
Πλειοδοσία σε φιλομονοπωλιακά μέτρα
Ταυτόχρονα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η ηγεσία της ΝΔ βάζει πλάτες για να δοθούν περισσότερα «κίνητρα», ζεστό κρατικό χρήμα, φοροαπαλλαγές και δωρεάν γη και υποδομές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τη γενναιόδωρη δέσμη των φιλομονοπωλιακών προτάσεων που προπαγανδίζει μετά πάθους και σε όλους τους τόνους τα στελέχη της ΝΔ, τη συνόψισε ο εκπρόσωπος Τύπου ως εξής:
«Το οξύ πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με μειώσεις του φορολογικού κόστους των επιχειρήσεων, με συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, με χορήγηση αναπτυξιακών κινήτρων σε τομείς στρατηγικής σημασίας, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που βρίσκονται σε πλήρη ύπνωση, με καταπολέμηση ολιγοπωλιακών καταστάσεων, με ενθάρρυνση εισαγωγής ξένων επιχειρηματικών κεφαλαίων και με άμεση αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Καθημερινά τα στελέχη της ΝΔ δίνουν μάχη σε αυτή την κατεύθυνση, για να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, τα οποία βέβαια προωθούνται στο σύνολό τους από την κυβέρνηση και την τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκε ως γνήσιος εκπρόσωπος των εγχώριων τραπεζικών και μονοπωλιακών ομίλων ζητώντας να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας.
«Ζήτησα από τον κ. Τρισέ να συνεχίσει την αναγκαία αυτή παροχή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη Φραγκφούρτη με τον Ζ. Κλοντ Γιούνκερ, παραβλέποντας βέβαια ότι οι τράπεζες δανείζονται με 1% από την ΕΚΤ και στη συνέχεια δανείζουν το κράτος με 5% και πως ήδη έχουν αντλήσει 55 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και περίπου άλλα τόσα από τα πακέτα στήριξης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή διαλύεται ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας και λεηλατούνται ακόμα και τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας.
Μένος για τις κινητοποιήσεις
Το ίδιο παραπλανητική και κατ' εξοχήν ψηφοθηρική είναι η στάση της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων. Ενώ συναινεί επί της ουσίας με την εφαρμοζόμενη πολιτική, ωστόσο δε θέλει να κόψει τις γέφυρες με τα κοινωνικά αυτά στρώματα και εμφανίζεται να εκφράζει διαφωνίες επί της διαδικασίας και απευθύνοντας εκκλήσεις στην κυβέρνηση για διάλογο. Ταυτόχρονα, βέβαια, καταδικάζει τις «ακραίες» - όπως τις ονομάζει - μορφές πάλης.
Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μπορούν εύκολα να διακρίνουν το πραγματικό αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής που εφαρμόζει η ΝΔ, πέρα από τα ιδεολογήματα και τη δημαγωγία. Είναι η πολιτική του μνημονίου, κομμάτι της στρατηγικής που συνυπηρετεί με την κυβέρνηση και την τρόικα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Τη στάση αυτή της ΝΔ, την εξέφρασε αυθεντικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας, ο οποίος δήλωσε ευθέως: «Βεβαίως και θα σεβαστούμε το μνημόνιο, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Οτιδήποτε άλλο θα καταδίκαζε τη χώρα».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά