Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Το φρενοκοµείο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ δηµοσκοπήσεις συγκλίνουν στην ίδια εικόνα. Αν είχαµε σήµερα εκλογές, θα έβγαζαν µια Βουλή µε οκτώ κόµµατα (ή και περισσότερα...)από τα οποία το µεγαλύτερο µε το ζόρι θα είχε πάρει 32-33%.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ που έχω αποκαλέσει «το σενάριο του φρενοκοµείου». Και το οποίο αποτελεί, επιτρέψτε µου να πω, το ισχυρότερο επιχείρηµα εναντίον οιασδήποτε σκέψης για πρόωρες εκλογές.

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ που οι ίδιες δηµοσκοπήσεις περιέχουν κι ένα δεύτερο εύρηµα, το οποίο εν µέρει εξηγεί το πρώτο: ότι ένα ποσοστό συµπολιτών µας που κινείται κάπου µεταξύ 20% και30% θέτει όλο και περισσότερο τον εαυτό του εκτός πολιτικών και κοινωνικών πλαισίων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ αµελητέο. Είτε αισθάνονται απόρριψη και αποκλεισµό, είτε εκφράζουν οργή και αγανάκτηση. Είτε.. καταφεύγουν στην αποχή και την αντιπολιτική ρητορική, είτε τροφοδοτούν συµπεριφορές ανυπακοήςκαι κοινωνικής βίας.

ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ; Εχουν άδικο; Το αποτέλεσµα είναι ότι για πρώτη φορά απότο 1974 έχει συσσωρευτεί ένα εύφλεκτο υλικό, το οποίο απειλεί να πυροδοτήσει και τηνκοινωνία και τη ∆ηµοκρατία µας. ∆ιότι ένα 20-30% µπορεί να µην είναι η πλειοψηφία. Αλλά είναι αρκετό για να τινάξειµια χώρα στον αέρα.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν οι δυο µείζονες παρατάξεις έχουν συνείδηση των κινδύνωνκαι αν διαµορφώνουνκάποιο σχέδιο για να τους αντιµετωπίσουν.

ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, δεν φαίνεται. Το αντίθετο, θα έλεγα: µε την πολιτική τους οι µεν, µε την αντιπολίτευσή τους οι άλλοι, µάλλον τροφοδοτούν παρά κατευνάζουν τέτοιες συµπεριφορές – όταν δεν τους κλείνουν µε νόηµα το µάτι.

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ πως το µέλλον τους είναι αλληλένδετο. Καλώς ή κακώς, είναι καταδικασµένοι µαζί να ζήσουν ή µαζί να πεθάνουν αφού αποτελούντις δύο κυρίαρχες εκδοχές του ίδιου κόσµου. Ηδη,ο κατακερµατισµός του πολιτικού συστήµατος δεν πλήττει µόνο το ΠΑΣΟΚ, ούτε µόνο τη Ν.∆.: πλήττει και τους δύο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, ούτε η λαϊκιστική Αριστερά δείχνει να επωφελείται από την αναταραχή που παράγει. Και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στα ποσοστά που ούτως ή άλλως θα είχαν σε αυτήν τη δύσκολη κοινωνική συγκυρία, ακόµη κι αν δεν αναστάτωναν τον τόπο. Τσάµπα η φασαρία, δηλαδή.

ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ; Επειδή κανείς δεν µπορεί ούτε να διευθύνει ούτε να ελέγξει τους ανέµους που ξεφεύγουν από τον ασκό του Αιόλου.

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ όταν µια χώρα διαβεί την είσοδο του φρενοκοµείου δεν θα την πληρώσουν µόνο οι γιατροί ή οι υγιείς. Θα την πληρώσουν όλοι. Και κερδισµένο θα βγει µόνο το χάος.

Γ.Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή η αναντιστοιχία ανάμεσα στη βούληση του Ελληνικού λαού και της εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο είναι σωστό; Όσοι έχουν αυτές τις απόψεις μάλλον λίγο φασίζουν ή μου φαίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά