ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ
ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 RADIO 97,2 F.M
KΑΙ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΝΕΣΤΟΡΑ ΔΗΜΑΡΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ
«Οι τυχόν πρόωρες εκλογές περισσότερο θα αναμοχλεύσουν και θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ίδια την κοινωνία» δήλωσε η Βουλευτής Φθιώτιδας και Εισηγήτρια ΚΤΕ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ ΑNT1 97,2 FM προσθέτοντας ότι « την περίοδο αυτή αυτό που προέχει είναι η έξοδος από την κρίση. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός δίνει μια μάχη στο εξωτερικό για να επιλύσει όχι μόνο εθνικά ζητήματα της οικονομίας, αλλά και θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό και διεθνές αναπτυξιακό μοντέλο».
Ερωτώμενη για την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι « η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την έξοδο της χώρας από την κρίση», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει πρωτόγνωρες προσπάθειες για να προχωρήσει σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η εξυγίανση του δημοσίου τομέα, ο οποίος παραμένει ο «μεγάλος ασθενής», αλλά και για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά μέσα από την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θέτει φραγμούς σε κερδοσκοπικές λογικές και κρατικοδίαιτες αντιλήψεις που κυριαρχούσαν μέχρι σήμερα στη σχέση κράτους-επιχείρησης
Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ, που συνεχίζουν να παράγουν ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές, καθώς και η ορθολογικοποίηση του φορολογικού συστήματος, ώστε να υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα που να λειτουργήσουν με αναπτυξιακό προσανατολισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση ενώ προχωρά και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στις περικοπές των επιδομάτων και των μισθών, στο θέμα της ανάπτυξης υπάρχει μια καθυστέρηση. Γιατί έχει δημιουργηθεί αυτή η καθυστέρηση;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μοιράζουμε λεφτά στα λόγια. Δε συμφωνώ, διότι δεν είναι στα λόγια. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, πέραν του πώς παρουσιάζεται επικοινωνιακά η κυβερνητική πολιτική, για να αλλάξουμε την παραγωγική δομή και παραγωγική διαδικασία της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπτυξιακός νόμος έχει φύγει πλέον από τη λογική των επιδοτήσεων, λύνοντας το «γόρδιο δεσμό» που είχε δημιουργηθεί μεταξύ κράτους και επιχείρησης. Δηλαδή το κράτος μειώνει πολύ τη συμμετοχή του διαμέσου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Δαπανών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ίδρυση ή την επέκταση μιας επιχείρησης. Αυτό το σύστημα στο παρελθόν μπορούσε πιθανά να προσφέρει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της εγκατάστασης ή του εκσυγχρονισμού μιας επιχείρησης. Στην ουσία όμως επιδοτούσε ή συνέδεε τον ιδιωτικό τομέα με έναν κρατικοδίαιτο τρόπο στην παραγωγική διαδικασία, ενώ δημιουργούσε παράπλευρες σχέσεις ενδυναμώνοντας και τη γραφειοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και παρήγαγε και πολλές φορές επιχειρήσεις μόνο και μόνο για να αντληθεί η κρατική επιχορήγηση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό οφείλεται και στον τρόπο διαχείρισης της κάθε επιχείρησης. Διότι όλες οι επιχειρήσεις πιθανά δεν έκαναν υπερτιμολογήσεις ή δεν υπέσκαπταν έμμεσα την αναπτυξιακή διαδικασία ή την ορθή διαχείριση των δημόσιων πόρων. Υπήρχε όμως αυτό το «παραθυράκι» που επέτρεπε σε πολλές επιχειρήσεις να λειτουργούν με μια κερδοσκοπική λογική και στα επενδυτικά τους προγράμματα, πέραν της φορολόγησής τους.
Αυτό όμως που γίνεται τώρα και το έχουμε ψηφίσει και στη Βουλή και το έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι ότι δίνουμε πλέον κίνητρα στις επιχειρήσεις που θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν και να γίνουν ελκυστικές με επενδύσεις καινοτόμες, ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς. Πλέον όταν θα υλοποιείται μια επένδυση, η εμπλεκόμενη επιχείρηση δεν θα έχει καμία συναλλαγή με το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή τις υπηρεσίες και την εφορία, διότι θα παρέχονται φορολογικά κίνητρα.
Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία την οποία όμως δεν έχουμε εκτιμήσει στο βαθμό που θα έπρεπε. Γιατί με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούμε τις ίδιες τις επιχειρήσεις είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε μέσω του ΕΤΕΑΝ και τους διευκολύνουμε να μπουν στην παραγωγική διαδικασία με κίνητρο την φοροαπαλλαγή για την περίοδο της παραγωγής. «Σπάμε» σταδιακά τις κρατικοδίαιτες αντιλήψεις, τις «υπόγειες διαδρομές» που πολλές φορές σπιλώνουν και τον πολιτικό κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον καιρό πάντως που είστε Κυβέρνηση και λόγω της οικονομικής συγκυρίας, δεν έχετε μοιράσει λεφτά.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Στην έννοια γενικά «μοιράζω» έχω μια ένσταση. Μοιράζουμε λεφτά σε μια περίοδο που ταυτόχρονα πρέπει να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγική δομή της οικονομίας. Το ζητούμενο είναι να δοθούν τα λεφτά σε εκείνους που παράγουν πραγματικά. Και δεν πρέπει να παραλείψουμε τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, διότι δεν είναι ανάγκη να είσαι πολύ μεγάλη επιχείρηση για να παράγεις σήμερα. Ο τομέας των ΜΜΕ, οι οποίες δίνουν «πνοή» κυρίως στην περιφέρεια, θα πρέπει να ενισχυθεί με στοχευμένες ενέργειες για να μη χαθεί κανένα ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε αγωνία όμως να προλάβετε μήπως «σβήσουν» αυτές οι επιχειρήσεις;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Υπάρχει πλέον μεγάλο άγχος, διότι «σβήνουν» πολλές ΜΜΕ, οι οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό το λόγο έρχεται ένα φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να αμβλύνει την προτεινόμενη ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής. Και εδώ πρέπει να διαχωριστεί η πληρωμή του ΦΠΑ, ο οποίος κατ’ ουσίαν είναι ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης στο κράτος με ενδιάμεσο τη μικρομεσαία επιχείρηση. Και εκεί κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να το παρακρατεί, διότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν του ανήκει. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει πιθανά να ορθολογικοποιηθεί και το φορολογικό σύστημα, ώστε να υπάρχουν ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα που να λειτουργήσουν με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν την επιχειρηματολογία τους «εγώ χρησιμοποιώ το ΦΠΑ για να λειτουργήσω».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το σκεφτεί η Κυβέρνηση εννοείτε.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να το σκεφτούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, διότι αυτός που είναι συνεπής στην καταβολή του ΦΠΑ, είναι λιγότερο ανταγωνιστικός από μια άλλη μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία χρησιμοποιεί τα χρήματα του καταναλωτή για να δημιουργήσει δική της τεχνητή ρευστότητα. Εκείνο το οποίο επείγει είναι να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο φορολογικό σύστημα απέναντι στις ίδιες τις ΜΜΕ. Η φορολογική πολιτική δεν μπορεί να θεωρείται το μοναδικό έσοδο για το κλείσιμο των ελλειμμάτων, αλλά μέρος της αναπτυξιακής μας πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι να κάνουν όμως οι ΜΜΕ κ. Μπατζελή όταν οι τράπεζες έχουν κλείσει τους κρουνούς; Όταν ρευστό δεν υπάρχει στην αγορά και όταν πολλοί πελάτες, ακόμη κι όταν ήταν καλοπληρωτές, τώρα βρίσκονται και αναγκάζονται να αγοράσουν με πίστωση;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Επειδή η Κυβέρνηση έχει κάνει πολλά ανοίγματα στα μέχρι πρότινος κλειστά επαγγέλματα, στις ΔΕΚΟ κτλ, δεν μπορεί να θεωρούμε ότι σε μια Ευρώπη της απελευθέρωσης και της εξισορρόπησης της εσωτερικής αγοράς, της δημιουργίας νέων μηχανισμών στήριξης, οι τράπεζες πρέπει να παραμένουν ελληνικές ως προϋπόθεση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι το ορόσημο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όταν εκείνες έχουν ήδη μια διακρατική συμπεριφορά.
Αυτό το οποίο είναι το «Α και το Ω» και το οποίο θα πρέπει να είναι μοχλός της ανάπτυξης, είναι να αποφασίσουν επιτέλους οι τράπεζες να αναδιαρθρωθούν και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος σε επίπεδο διαφάνειας και νέων μορφών χρηματοδοτήσεων.
Το ΕΤΕΑΝ πχ. θα εκπληρώσει το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε διαμέσου ενός «αγωγού» που είναι το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Κι αν οι τράπεζες θεωρούν ότι πάλι μπορούν να συμμετάσχουν με τρόπο κρατικοδίαιτο σε αυτή την πορεία εξόδου της χώρας και να μείνουν ανέγγιχτες από την κρίση, θεωρώ ότι κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Μαζί τους όμως θα συμπαρασύρουν και την όλη αναπτυξιακή προσπάθεια που συντελείται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς το βλέπετε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Οι πρόωρες εκλογές το μόνο το οποίο πετυχαίνουν επικοινωνιακά και πολιτικά είναι να δημιουργούν μια επιπλέον αστάθεια στο πολιτικό σύστημα και την Κυβέρνηση. Και αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός δίνει μια μάχη στο εξωτερικό για να επιλύσει όχι μόνο εθνικά ζητήματα της οικονομίας, αλλά και θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό και διεθνές αναπτυξιακό μοντέλο.
Οι εκλογές θα έχουν λόγο και ουσία μόνο εάν βγάλουν ένα ισχυρό κυβερνητικό σχήμα. Δε θεωρώ προσωπικά ότι είναι λύση αυτού του ζητήματος. Περισσότερο θα αναμοχλεύσουν και θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ίδια την κοινωνία. Αν ρωτήσετε τους πολίτες αν θέλουν εκλογές θα σας πουν όχι. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από αυτή την κρίση. Δυστυχώς έχει περάσει η αγωνία στους πολίτες ότι η κακοδιαχείριση ενός συστήματος είκοσι ετών πρέπει να εξυγιανθεί μέσα σε 1, 3 χρόνια. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια. Αυτό το οποίο προέχει είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της κυβερνητικής μας πολιτικής και να υπάρξει κατανόηση εκ μέρους της κοινωνίας για τους λόγους για τους οποίους προβαίνουμε στη λήψη κάποιων, πολλές φορές επώδυνων, μέτρων. Αλλά και η περιοριστική οικονομική πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί θέσφατο της οικονομικής διακυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Μπατζελή αυτή η κυβερνητική πολιτική έχει επιφέρει σημαντικές περικοπές στην οικονομική δυνατότητα της μέσης ελληνικής οικογένειας . Από την άλλη πλευρά δεν έχει δει τους καρπούς αυτής της θυσίας ο Έλληνας και βλέπει την οικονομία να συρρικνώνεται και την ανεργία να ανεβαίνει στα ύψη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ό,τι κι αν φυτέψεις, είτε αμπέλι είτε ελαιόδεντρο, θέλεις τουλάχιστον 3,4 χρόνια για να γίνει αποδοτικό. Όταν λοιπόν εμείς κάνουμε μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές, οι οποίες είναι ακόμη σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα σε συνδυασμό πάντα με την αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθείται και την επιτάχυνση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, θα φανούν το επόμενο διάστημα.
Εγώ θα φέρω ένα απλό παράδειγμα. Ο δημόσιος τομέας ήταν το Α και το Ω των επιλογών της κοινωνίας, αλλά και των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι οποίες με την πολιτική τους, συνέβαλαν στη διόγκωσή του. Την ίδια στιγμή οι πολίτες που έμπαιναν ή μπαίνουν στο δημόσιο τομέα ήταν τα πρώτα θύματα της εύκολης φορολόγησης. Ήταν εκείνοι που υπέστησαν τις πρώτες γραμμικές περικοπές και άλλες μειώσεις.
Την ίδια στιγμή άφησαν όλο τον υπόλοιπο παραγωγικό ιστό, όπως πχ. εμπόρους και βιομηχάνους, ελεύθερους και ανεξέλεγκτους, είτε επειδή δεν υπήρχαν μηχανισμοί ελέγχου είτε επειδή δεν υπήρχαν δυνατότητες, να μην πληρώνουν φόρους. Η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη και διογκώνει την παραοικονομία στη χώρα μας. Έτσι εκείνος που προσπαθούσε να έχει την εισοδηματική και συνταξιοδοτική διασφάλιση ήταν ή είναι το πρώτο θύμα των μέτρων που εφαρμόζονται. Το σύστημα δόμησης του κράτους, αλλά και της οικονομίας μας είναι στρεβλό και πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές εξελίξεις και στα χαρακτηριστικά της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Γίνονται αλλαγές πρωτόγνωρες που δεν έχουν ξαναδοκιμαστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Χωρίς να είναι θέμα δικαιολογίας, γίνονται πισωγυρίσματα και διορθώσεις. Δεν πρέπει όμως να χάνουμε το στόχο μας, ο οποίος είναι η συγκρότηση μιας νέας Ελλάδας.