Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Bερολίνο – Θεσσαλονίκη: Καμία σχέση


Surprise, surprise. Σήμερα η τελευταία σελίδα περιλαμβάνει και “βομβίδια”. Τυχερέ αναγνώστη.
Ο συντάκτης της στήλης βρέθηκε για λίγες μέρες στο Βερολίνο για να κάνει τη συνήθη σύγκριση τιμών βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. Το γενικό συμπέρασμα:
Είναι μέγα θαύμα το πως επιβιώνουμε στην Ελλάδα.
Το δίκλινο στο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο ντάλα κέντρο της πόλης κόστιζε 35 ευρώ τη βραδιά με πλουσιότατο πρωινό. Για ψάξτε πόσο χρεώνουν την ώρα οι ετοιμόρροπες “ερωτικές φωλιές” στην Εγνατία.
Η υψηλότερη -σχεδόν σκανδαλώδης για τη Γερμανία- τιμή του καπουτσίνο ήταν 3,20 ευρώ. Στα περισσότερα καφέ ήταν στα 2,5 ευρώ. Καμιά σχέση με τα 5 ή 6 ευρώ της Αριστοτέλους και της Λεωφόρου Νίκης.
Κρουασάν φρέσκο βουτύρου… 0,40 ευρώ. Εδώ τόσο χρεώνουν… τη χαρτοπετσέτα.
Μπύρα βαρελίσια μεγάλη. Περί τα 2,90 ευρώ η ξανθιά, 3,40 η φιάλη της μαύρης. Στη Θεσσαλονίκη με τρία ευρώ παίρνεις ένα καλό… σουβέρ μπύρας.
Σάντουιτς με στρογγυλο ψωμάκι, σάλτσα και ένα λουκάνικο τόοοσο μετά συγχωρήσεως (το γνωστό μπράντβουρστ) κόστιζε 2 ευρώ. Στην Ελλάδα τόσο κάνει το χοτ ντογκ, μόνο αν το ντογκ ήταν… αδέσποτο.
Σετ 2 οδοντόβουρτσες (όπως καταλάβατε την ξέχασα σπίτι) σε σούπερ μάρκετ… 0,80 ευρώ. Οι ίδιες σε ελληνικό της ίδιας αλυσίδας μαγαζί πάνω από 1,5 ευρώ.
Ταξί βανάκι 6 ατόμων από το αεροδρόμιο Σόνεφελντ μέχρι το κέντρο της πόλης 37 ευρώ. Ταξί για 2 άτομα από το αεροδρόμιο Μακεδονία στον Άγιο Παύλο (ούτε η μισή απόσταση) 35 ευρώ.
Τα αυτοκίνητα και τα ηλεκτρονικά είδη- όπως συνέβαινε πάντα- είναι επίσης πολύ φθηνότερα. Αλλά πώς να κουβαλούσα μία Μερσεντές 500 ως… χειροαποσκευή;
Το μόνο που είναι πανάκριβο στη Γερμανία είναι το νερό. Γι αυτό πίνουν μπύρα, που δεν σκουριάζει και τα τζιγιέρια τους.
Εν κατακλείδι, αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις τεράστιες αμοιβές τους, συγκριτικά με τις ελληνικές, το μόνο τους μεγάλο ντεσαβαντάζ αποτελεί το ότι είναι… Γερμανοί.
gaios.wordpress.com

1 σχόλιο:

  1. 1 μπύρα σε νυκτερινό μπαρ του Βερολίνου = 2,5 ευρώ. 1 μπύρα σε νυκτερινό μπαρ εδώ = 6 ή 7, 8, 9, 10ευρώ.
    Χιλιάδες οι τουρίστες στους δρόμους εκεί, ελάχιστοι εδώ, μα εκεί έχουν συγκοινωνίες, πινακίδες που σε οδηγούν παντού και άλλα πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά