Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Μαζικός θάνατος αγριογούρουνων στη Γαλλία αποδίδεται σε κυανοβακτήρια

Δεκάδες αγριογούρουνα εντοπίζονται νεκρά αυτές τις ημέρες στο δέλτα ενός ποταμού στη Βρετάνη, και οι αρχές υποψιάζονται ότι το φαινόμενο οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση των κυανοβακτήριων που ζουν στα νερά.

Τα κυανοβακτήρια είναι μια κατηγορία βακτηρίων που φωτοσυνθέτουν όπως τα φυτά. Απαντώνται παντού στον πλανήτη και ορισμένα είδη παράγουν τοξίνες επικίνδυνες ακόμα και για τους κολυμβητές.


«Μια από τις θεωρίες είναι ότι τα αγριογούρουνα μπορεί να ήπιαν νερό που περιείχε φύκια» δήλωσε ο Ζιλ Μουέ, αξιωματούχος της υπηρεσίας υδάτων της Βρετάνης, αναφερόμενος στα κυανοβακτήρια.


Τρία ακόμα νεκρά ζώα εντοπίστηκαν από

δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου την Τετάρτη στο δέλτα του Γκουεσάν, ανεβάζοντας στα 31 των αριθμό των αγριογούρουνων που βρέθηκαν να επιπλέουν στη θάλασσα ή να κείτονται στην ακτή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η πιθανότητα πνιγμού έχει αποκλειστεί. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα επίπεδα των κυανοβακτηρίων στο νερό είναι «πάνω από το όριο συναγερμού αλλά κάτω από το όριο κινδύνου.


Στην περίπτωση του δέλτα του Γκουεσάν, τα κυανοβακτήρια φαίνεται ότι πολλαπλασιάστηκαν υπερβολικά λόγω της απορροής λιπασμάτων από τις καλλιέργειες της περιοχής -ένα φαινόμενο που ονομάζεται ευτροφισμός.


Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η αποσύνθεση των κυανοβακτηρίων όταν πεθαίνουν απελευθερώνει το τοξικό αέριο υδρόθειο, το οποίο δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο στους θανάτους των αγριογούρουνων.


Το 2009, ένας εργάτης και το άλογό του πέθαναν στη Γαλλία στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν ένα σωρό νεκρών κυανοβακτηρίων από την ακτή.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά