Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ράλι ανακούφισης για τράπεζες και ΧΑ λόγω Συνόδου Κορυφής

Ράλι ανακούφισης σημειώθηκε στην χρηματιστηριακή αγορά, με τις τράπεζες στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την προώθηση μία συνολικής και βιώσιμης λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος, που θα δίνει στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα τον απαραίτητο χρόνο για να μετασχηματιστεί.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν και τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ την ίδια ώρα κέρδη σημειώσουν τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και το ευρώ έναντι του δολαρίου.


Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 1.214,42 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,54%, με τον

τραπεζικό κλάδο να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο κατά 7,68%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με κέρδη 10,61%, της Eurobank με απόδοση +6,82%, της Alpha Bank με +3,77% και της Τράπεζας Πειραιώς με +5,81%.


Κέρδη καταγράφει την ίδια στιγμή και το ευρώ, το οποίο ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά και το 1,44 από το χαμηλό των 1,4139 έναντι του δολαρίου στο οποίο βρέθηκε μέσα στην ημέρα, όταν η αγωνία για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είχε χτυπήσει «κόκκινο».


Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν επίσης οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με το spread των ελληνικών 10ετών τίτλων σε σχέση με τους αντίστοιχους γερμανικούς να υποχωρεί κατά 90 μονάδες στις 1.361 και το CDs κατά 312 μονάδες στο 2.087.


Μεγάλη είναι η πτώση και για τους κρατικούς τίτλους των υπολοίπων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. To spread του ιρλανδικού ομολόγου υποχωρούσε λίγο μετά τις 5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος κατά 68 μονάδες, του πορτογαλικού κατά 20 μονάδες, του ισπανικού κατά 17 μονάδες και του ιταλικού κατά 28 μονάδες.


Προσδοκίες για ευνοϊκή συμφωνία για Ελλάδα


Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών τίτλων με νέους μεγαλύτερης διάρκειας, την επαναγορά εγχώριων ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, καθώς και την επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF).


Ταυτόχρονα, υπάρχουν διαρροές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης προχωρήσουν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας.



Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και των προϋπολογισμών των επόμενων ετών, ενώ το τραπεζικό σύστημα δε «γράφει» ζημιές με την επιλογή του rollover και εξασφαλίζει την απαραίτητη για τη λειτουργία του ρευστότητα μέσω της Ευρωτράπεζας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά