Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ώρα για αποτοξίνωση!



Η θάλασσα ανοίγει την όρεξη. Και οι ποικιλίες πλάι στο τσίπουρο ή το ουζάκι, την προκαλούν. Τα τηγανητά, τα λιπαρά, το ψωμί σε υπερβολικές ποσότητες, και μία …πορτοκαλόπιτα με παγωτό για το τέλος, παίρνουν τη θέση ακόμη και μίας ισορροπημένης διατροφής, τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Με την αμέριστη συμπαράσταση της παρέας, βεβαίως: «έεεελα, τώρα… τσίμπα κάτι, και κάνεις όταν γυρίσεις δίαιτα…». Το «τσίμπα» μεταφράζεται συχνά σε 3- 4 κιλά στις διακοπές, ανεξαρτήτως φύλου και σιλουέτας.
Οι ρυθμοί του Σεπτεμβρίου επιτρέπουν την αποτοξίνωση του οργανισμού. Όπερ σημαίνει μακριά από κρέας, αλλαντικά. Αν και αποτελούν βασική ομάδα της διατροφικής αλυσίδας, δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, συχνά, ιδίως τα κρέατα, καθώς φορτώνουν τον οργανισμό με τοξίνες. Οι πρωτεΐνες, στις οποίες είναι πλούσιες οι παραπάνω τροφές, παράγουν κατά τη διάρκεια της πέψης τις αμίνες, ουσίες που αποβάλλονται ή αλλιώς «λιώνουν» δύσκολα στα νεφρά.
Από τηγανητά, ό,τι φάγατε, φάγατε. Τα λίπη που προέρχονται από ηλιέλαιο, φιστικέλαιο και ελαιόλαδο, μετατρέπονται σε ελεύθερες ρίζες όταν αυξηθούν οι θερμοκρασίες μαγειρέματος ή χρησιμοποιηθούν πάνω από μία φορά. Οι εν λόγω ουσίες θεωρούνται βλαβερές για τον οργανισμό: τον τοξινώνουν και καταστρέφουν τα κύτταρα.
Περιορίστε γάλα και τυριά, γενικώς γαλακτοκομικά, βασισμένα στο αγελαδινό γάλα. Περιέχουν αφλατοξίνη, η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,05 mcg ανά λίτρο γάλακτος.
Προτιμήστε, στον άλλο πόλο, βιολογικά προϊόντα : έχουν σαφές πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών, καθώς η καλλιέργειά τους δεν επιβαρύνεται από λιπάσματα και χημικά.
Τα φρούτα και τα λαχανικά κάθονται διαχρονικά στον θρόνο της αποτοξίνωσης. Βοηθούν όλα, χωρίς εξαίρεση, ιδίως αν καταναλώνετε μέσα στην ημέρα τρεις μερίδες φρούτα και δύο μερίδες λαχανικά.

Πλούσια σε νερό και ίνες, βοηθητικά για τη λειτουργία των νεφρών και του εντέρου, θεωρούνται τα κολοκυθάκια, το μαρούλι, το σπανάκι, τα φασολάκια, τα καρότα, τα μήλα και τα αχλάδια. Εντάξτε τα στο καθημερινό διαιτολόγιο σας.

Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά). Επιδρούν θετικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς περιέχουν πολλές ίνες.

Οι χρυσοί κανόνες της αποτοξίνωσης
- Δεν χρειάζεται να στερηθείτε και να πεινάσετε. Αν νοιώσετε ότι θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, καθαρίστε καρότα, αγγουράκια, φάτε ένα φρούτο.

- Η αποκλειστική κατανάλωση φρούτων, χυμών και λαχανικών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το διάστημα της μιας ημέρας.

- Η κατανάλωση μόνο φρούτων και χυμών θα πρέπει να αποφεύγεται από τα παιδιά, τους διαβητικούς, άτομα με πρόβλημα αναιμίας, εγκύους ή θηλάζουσες.

- Πίνετε νερό.

- Αντί για κρέας, βάλτε ως κύριο γεύμα μια σαλάτα με λίγη άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. ψάρι).

- Πέντε ποτήρια την ημέρα πράσινο τσάι θα σας βοηθήσουν να κάψετε μέχρι και 80 θερμίδες.

- Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού σε οποιοδήποτε φαγητό. Σταδιακά, θα αποβάλετε το νερό που έχει κατακρατηθεί.

- Προσθέστε λίγες σταγόνες λεμόνι στο νερό σας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και θεωρείται ευεργετικό για το ήπαρ. 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά