Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

H κρίση χρέους μεταδίδεται σε Ιταλία και Ισπανία


Italy_Spain_550x1501
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου που «καθησύχασε» τις αγορές για την Ελλάδα, ή αν μη τι άλλο για χρεοκοπία της χώρας, τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα σε άλλους δύο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, την Ιταλία και την Ισπανία, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η κρίση χρέους κάθε άλλο παρά έχει ξεπεραστεί.
Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ραγδαίες, ιδίως σε ό,τι αφορά την Ιταλία, καθώς σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τζούλιο Τρεμόντι, την ώρα που η ιταλική οικονομία δέχεται άγρια επίθεση από τις αγορές. Τα spreads της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της
Ευρωζώνης και μέλους της G7 βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά (από την υιοθέτηση του ευρώ), με τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας να έχουν ανέλθει στο 6,45% και 6,13%, αντίστοιχα, επιστρέφοντας στα προ της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος εποχής. Και ενώ τα spreads σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα για τα ιταλικά δεδομένα ύψη, έντονη είναι η φημολογία ότι η Ιταλία θα ακυρώσει τις επερχόμενες δημοπρασίες ομολόγων του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, παρότι επίσημα αυτές οι φήμες διαψεύδονται.

Από την άλλη, η Κομισιόν, με χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του Επιτρόπου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Σαντάλ Χιούζ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πάνω στο τραπέζι για ένταξη της Ισπανίας, της Ιταλίας ή ακόμη και της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης», διαψεύδοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων 24ώρων.
Ειδικοί αναλυτές, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, διαφωνούν έντονα με τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, όπως οι Μπαρόζο και Ρομπάι, ότι το πρόβλημα είναι αμιγώς ελληνικό και επιμένουν σε συντονισμένη πολιτική και όχι αποσπασματικές λύσεις σαν αυτές που πρότειναν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, μάλιστα ανέβαλε τις διακοπές του προκειμένου να αναχαιτίσει την κερδοσκοπική επίθεση εις βάρος των ομολόγων της χώρας του, ενώ έχει ήδη προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε μία προσπάθεια να δοθεί νέα δυναμική στην όποια κυβέρνηση προκύψει από αυτές τις εκλογές.
Παράλληλα, έχει προκύψει σημαντικό θέμα με τη συμμετοχή της Ιταλίας πρωτίστως, αλλά και της Ισπανίας για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, καθώς τα επιτόκια με τα οποία καλούνται να δανείσουν την Ελλάδα είναι χαμηλότερα από αυτά με τα οποία δανείζονται οι ίδιες.
Ερωτήματα εγείρει και η σημερινή συνάντηση Γιούνκερ – Τρεμόντι, καθώς η ατζέντα της παραμένει μυστική...
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι αγορές δεν πείστηκαν ούτε με το ελληνικό πακέτο διάσωσης, αλλά ούτε και με τη χθεσινή συμφωνία στις ΗΠΑ για αύξηση του ορίου δανεισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους, καθώς τα Χρηματιστήρια συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες που παραπέμπουν σε μία νέα κρίση.

Πληροφορίες [via]
www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά