Συστράτευση φοιτητικών παρατάξεων σε μέτωπο «μάχης» απέναντι στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στις ηγεσίες των κομμάτων τους αποτελεί το νέο σκηνικό στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Για πρώτη φορά, μέλη των φοιτητικών παρατάξεων του ΠαΣοΚ (ΠΑΣΠ) και της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ) με ανακοινώσεις τους- και ως «μητροκτόνοι» - κατηγορούν τα δύο μεγάλα κόμματα του Κοινοβουλίου ότι «τόσα χρόνια τα έτρωγαν μαζί». Αιτία; Το πολιτικό παιχνίδι χάθηκε από τα χέρια τους (ο νέος νόμος «ξεδοντιάζει» τις πανίσχυρες φοιτητικές οργανώσεις), ενώ ταυτόχρονα η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου... ερεθίζει τις σκληροπυρηνικές αριστερές ομάδες ανάμεσά τους. Πίσω τους, ομάδες καθηγητών που καλούν σε «κινητοποιήσεις» άρχισαν ήδη να εμφανίζονται, ενώ στην αντίθετη πλευρά μεγάλη μερίδα των πανεπιστημιακών λέει «ναι» στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.
Πάντως τις πρώτες εκλογές στα Ιδρύματα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι παλαιοί πρυτάνεις τους. Οπως ορίζει ο νέος νόμος-πλαίσιο, οι πρώην εκλεγέντες πρυτάνεις θα πρέπει να προκηρύξουν τις εκλογές για τα 8 μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης σε κάθε ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών, με πείρα στη διοίκηση αλλά και στον σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολιτικής είναι ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ.Μπαμπινιώτης. «Δεν θα αρνηθούμε τις ευθύνες μας για να βοηθήσουμε στη διαδικασία του νέου νόμου,αλλά μόνο εφόσον το ίδιο το πανεπιστήμιο θα το ζητήσει» δηλώνει ο κ. Μπαμπινιώτης στο «Βήμα». «Δεν θα πάμε αντίθετα στην πανεπιστημιακή κοινότητα» καταλήγει.
«Μέσα από δράσεις αλλά και μαζικές κινητοποιήσεις, θα αλλάξουμε τον νόμο» αναφέρει κ. Παπαμιμίκος. Δεν αρνείται ότι υπάρχει κοινό πλαίσιο κινητοποιήσεων μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων και αναφέρει ότι για την οργάνωσή του αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η εκπροσώπηση των φοιτητών στα θέματα διοίκησης, για θέματα που αφορούν τους φοιτητές.
Στην Αριστερά και στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (του ΚΚΕ) η μοναχική πορεία έφθασε στο τέλος της. Παρ΄ ότι τα μέλη της θέτουν διαφορετικό πλαίσιο και δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, ωστόσο δεν απέχουν από την... κοινή πορεία των κινητοποιήσεων. «Μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πρέπει να αναπτυχθούν πολύμορφοι αγώνες» λέει ο Κώστας Δράκος εκπροσωπώντας την παράταξη, και προσθέτει ότι δεν είναι αναγκαστικά υπέρ των καταλήψεων, γιατί «δεν έχουμε φετίχ μόνο με μία μορφή πάλης» . Την εικόνα λίγο... ξεκαθαρίζει ο Ηλίας Κεφαλάς των Ενιαίων Ανεξάρτητων Αριστερών Κινήσεων (ΕΑΑΚ), ο οποίος λέει ότι «όλες οι παρατάξεις,η καθεμία για τον δικό της λόγο,διαφωνούν με το νομοσχέδιο, το οποίο και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στα πανεπιστήμια». Από το Δίκτυο του Συνασπισμού ο Γιώργος Μπασκόζος λέει στο «Βήμα» ότι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ προβληματίζονται απλά γιατί ήταν οι πυλώνες της διαφθοράς και της διαπλοκής μέσα στα πανεπιστήμια. «Για εμάς το πρόβλημα έχει να κάνει απλά με το δημόσιο πανεπιστήμιο, τις οικογένειές μας, την προστασία του δημοσίου πανεπιστημίου» δηλώνει.
Χαρακτηριστική πάντως της σχέσης παρατάξεις- πανεπιστημιακοίκόμματα ήταν η δήλωση του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κ. Ρέμελη κατά την έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων την περασμένη Παρασκευή. «Τις κομματικές νεολαίες» είπε ο κ. Ρέμελης «τις έφεραν τα κόμματα στα πανεπιστήμια και τις χρεώνουν τώρα στους πρυτάνεις σαν να είναι τα εξώγαμά τους!».
ΤΟ ΒΗΜΑ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφή