Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Οι άλκιμοι του Γένους

Δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας απαγόρευσε την ίδρυση συλλόγου των σπουδαστών ΤΕΙ που, μεταξύ άλλων, φιλοδοξούσαν, βάσει καταστατικού, να δώσουν απάντηση στους στόχους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Υποθέτω θα κατέβασε τίποτε άρθρα του Αστικού Κώδικα που απαγορεύουν στους συλλόγους σπουδαστών να ασκούν εξωτερική πολιτική. Ομως πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει στον κ. πρωτοδίκη πως οι καιροί που ζούμε απαιτούν και ευελιξία και έμπνευση εκ μέρους των δικαστών. Η τυπολατρική ερμηνεία των άρθρων του Αστικού Κώδικα μόνο κοινωνικά αδιέξοδα μπορεί να προκαλέσει. Εκτός πια κι αν ο παμπόνηρος και υστερόβουλος πρωτοδίκης, αναστοχαζόμενος την οικονομική κρίση, υπολόγισε τα έξοδα ενός πολέμου εναντίον όλων αυτών των οργανισμών. Διότι μπορεί το ΝΑΤΟ να μην κατάφερε ακόμη να συλλάβει τον Καντάφι, μπορεί οι ΗΠΑ να αιμορραγούν οικονομικά στο Αφγανιστάν και η ΕΕ να επικαλείται διάφορα προσχήματα για να μη μας δώσει την 6η δόση, όμως υποθέτω πως μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν περιφερειακό πόλεμο με τα ΤΕΙ Λαμίας. Απ' ό,τι όλα δείχνουν, σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τουλάχιστον, παραμένουν αξιόμαχοι.
Θα πείτε βέβαια ότι όλες αυτές οι ενστάσεις είναι απλές διαδικαστικές λεπτομέρειες και ότι η ουσία είναι αλλού. Η ουσία είναι ότι η πρωτοβουλία των παιδιών αποδεικνύει πως η νεότητα, ενώ από τη μία σέβεται τις παραδόσεις και τους αγώνες που μας έφεραν ως εδώ, από την άλλη δείχνει νέους δρόμους προς το μέλλον. Οι αγώνες του Δήμου Δάφνης που είχε κάποτε απαγορεύσει στα μπεκερέλ της ραδιενέργειας να περνούν τα όριά του αναβαπτίζεται τώρα στις ανάγκες των καιρών.
Το νέο όμως δεν ανατέλλει μόνο στη Λαμία. Το νέο έσκασε μύτη τις προάλλες και στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, όπου η νεολαία κατέθεσε μήνυμα ελπίδας, σε μια ομήγυρη η οποία κατά γενική ομολογία θύμιζε συνάθροιση σε κυλικείο έπειτα από μνημόσυνο. Διότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η πρόταση των νέων να προστατεύονται τα πανεπιστήμια από ένα είδος ασυλίας είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εκπαίδευσής μας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις την Αμερική για να έχεις το δικαίωμα να λες τα αυτονόητα.
Σε περισσότερο στοχαστικό ύφος ήρθε τις προάλλες και η παρέμβαση της ΟΝΝΕΔ η οποία κατέληξε πως για όλα φταίει η γενιά του Πολυτεχνείου. Και για την ανεργία των νέων που έφτασε το 40% και για τη μαγκιά του εύκολου χρήματος και για το ξεπούλημα της εθνικής μας κυριαρχίας και για όλα. Ιστορική ανάλυση καθ' όλα αξιοσέβαστη, η οποία μας επιτρέπει να εντοπίσουμε με ακρίβεια τους ενόχους για το κατάντημά μας. Πριν όμως ξεκινήσουμε τη διαπόμπευση, πρέπει να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ποιες είναι οι χρονολογίες γέννησης βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να καταδικασθεί ως μέλος της εν λόγω γενιάς.
Ολα αυτά μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε: ναι, η νεότητα φέρνει νέες ιδέες στο γερασμένο περιβάλλον της πτώχευσής μας.

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου-ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά