Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Σκόρδα

Ο Δημήτρης Κουλουριάνος ανήκει σε ένα, άτυπο, «κουαρτέτο» οικονομολόγων που έκανε αισθητή την παρουσία του στα ελληνικά πράγματα στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Οι άλλοι ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης και ο Απόστολος Λάζαρης. Ογδοντάρης σήμερα, πάντα θυμόσοφος και ακμαίος, έχει αποσυρθεί στην Κορώνη και καλλιεργεί τα κτήματά του, σαν κανονικός αγρότης. Μιλάει σπάνια για τον δημόσιο βίο. Αλλά την περασμένη Κυριακή έδωσε συνέντευξη στο «Βήμα». Για όσους θέλουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές φώτισε με καθαρό τρόπο τις πηγές της δημοσιονομικής κακοδαιμονίας, αναφερόμενος στη δεκαετία του 1980. Και με σοφία έβαλε σε μια μόνο φράση το πραγματικό πρόβλημα της χώρας σήμερα:
- «Φτάσαμε να πωλούνται σκόρδα Κίνας στην Κορώνη».
Ενας βετεράνος της οικονομικής επιστήμης, με σταδιοδρομία στην Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ, αλλά και στην πολιτική, λέει τα πράγματα τόσο απλά όσο πράγματι είναι. Δεν αναλώνεται σε αμπελοφιλοσοφίες σαν πολλούς νεότερούς του - στην οικονομία και στην πολιτική. Αγγίζει με απλό τρόπο την ουσία των πραγμάτων. Η οποία δεν είναι τα σπρεντ, το κούρεμα και οι αεριτζίδικοι υπολογισμοί των οικονομολογούντων της μόδας. Είναι το σκόρδο που ξεκινάει από ένα δηλητηριασμένο από τα φυτοφάρμακα χωράφι της Ανατολικής Ασίας και φτάνει ώς την Κορώνη. Η διαδρομή του αποκαλύπτει την αναπτυξιακή ακινησία της χώρας. Και την αντι-αναπτυξιακή κουλτούρα των κατοίκων της.

Το παράδειγμα του Κουλουριάνου λέει για τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας περισσότερα και από πυκνογραμμένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ελληνική γεωργία μπορεί να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της χώρας - σε μια μεγάλη κατηγορία προϊόντων. Να αλλάξει το εμπορικό ισοζύγιο με ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: εισάγονται όσα μπορεί να παραγάγει η ελληνική γη.
Η τρόικα ενδιαφέρεται για τη δημοσιονομική εξυγίανση κόβοντας μισθούς, αλλά δεν διέθεσε ούτε ώρα για την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας σε τομείς με ισχυρά πλεονεκτήματα. Η κυβέρνηση υποτιμά το ότι η ελληνική γεωργική παραγωγή μπορεί να εξελιχθεί σε αναπτυξιακό βραχίονα ίσης αξίας με τον τουρισμό. Αλλά κοντά στον νου κι η γνώση. Τα σκόρδα του παλιού οικονομολόγου παραπέμπουν στην ατάκα του γερμανού αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους: «Το μυαλό είναι σαν την ομπρέλα: λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοικτό».

Του Γιώργου Λακόπουλου-ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ Ο Κ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ , ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ .......ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΚΟΡΔΑ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ! ΟΤΙ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΘΕΡΙΖΟΥΜΕ Κ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑΝΕ ! ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΓΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ! ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΥΡΙΟΙ !ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά