Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ποιοι είναι οι “Ράμπο” με τα λάπτοπ;


Πηγή: Έθνος της Κυριακης
Έχουν πτυχία από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κι όμως τα “έβαλαν” στην άκρη για να “ψαρέψουν” όλες τις οικονομικές παρανομίες που γίνονται στην χώρα μας.

Πρόκειται για τους “Ράμπο” της Οικονομικής Αστυνομίας. Όλοι έχουν πτυχία από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών με εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά που θα ζήλευαν ακόμη και οι διάσημοι... οίκοι αξιολόγησης.
Οι 81 επιστήμονες της Οικονομικής Αστυνομίας όμως έχουν κάνει την επιλογή τους. Αφήνοντας πίσω τους τις ευκαιρίες εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα, κάποιοι και τη λαμπρή τους καριέρα σε τράπεζες ή πολυεθνικές, έχουν επιλέξει να διοχετεύουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., συμβάλλοντας στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, του βρώμικου χρήματος, της απώλειας ασφαλιστικών εισφορών και της καταπάτησης δημόσιας περιουσίας.
Τέσσερις μήνες μόλις μετρά η Υπηρεσία και ήδη οι εκατοντάδες έλεγχοι που έχουν διενεργήσει έφεραν αποτελέσματα: στα "δίχτυα" της έχουν πιαστεί γνωστοί επιχειρηματίες για βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, γιατροί που δεν εξέδιδαν αποδείξεις, βενζινοπώλες που έκοβαν εικονικά τιμολόγια.
 
Η εφημερίδα το "Έθνος" βρέθηκε στο στρατηγείο των "ράμπο" της φοροδιαφυγής και κατέγραψε τις εικόνες, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στα γραφεία της νεοσύστατης υπηρεσίας. Τα καρέ που κατέγραψε ο φακός ελάχιστα παραπέμπουν σε... περιβάλλον ΓΑΔΑ. Το μόνο που το θυμίζει είναι η θέα από το πιο ψηλό κτίριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
 
Παρότι στεγάζεται στη ΓΑΔΑ, η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας υπάγεται απευθείας στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι μόνο αυτό που τη διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους ορόφους του αστυνομικού μεγάρου της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Από την είσοδο ακόμη του 13ου και του 14ου ορόφου όπου στεγάζεται η νεοσύστατη Αστυνομία, ελάχιστα στοιχεία μαρτυρούν ότι πρόκειται για αστυνομική υπηρεσία. Τα χάι-τεκ γραφεία με τον προηγμένο εξοπλισμό και τις ταπετσαρίες με τις απεικονίσεις γκάτζετ φέρνουν στον νου σκηνές από αμερικανικά αστυνομικά σίριαλ τύπου CSI.
 
Τα πάντα φυλάσσονται και αρχειοθετούνται ψηφιακά. Στους δύο ορόφους στεγάζονται τα τέσσερα τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι εργαζόμενοι στο τμήμα προστασίας δημόσιας περιουσίας ασχολούνται με τις υποθέσεις κατάχρησης δημόσιας περιουσίας, τις καταπατήσεις, τους κοινοτικούς πόρους, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τις καταστροφές της δημόσιας περιουσίας.
 
Στο τμήμα προστασίας οικονομίας, οι ειδικοί διερευνούν κυρίως τις περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της διακίνησης και νόθευσης αγαθών (από βενζίνη μέχρι αλκοόλ), τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τυχερά παιχνίδια (και τα καζίνα). Οσοι υπηρετούν στο τμήμα κοινωνικής και ασφαλιστικής προστασίας ασχολούνται κυρίως με τις ασφαλιστικές εισφορές, τις αποδείξεις από ιατρικές υπηρεσίες και τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και εξοπλισμού.
 
Το τμήμα όμως που έχει απασχολήσει περισσότερο τον Τύπο είναι αυτό της φορολογικής αστυνόμευσης που ασχολείται με την απόκρυψη ή αλλοίωση φορολογικών στοιχείων, τα εικονικά τιμολόγια, τη λαθραία εισαγωγή ή εξαγωγή αγαθών και τον έλεγχο των αποδείξεων. Οι άντρες του έχουν αναλάβει τις συλλήψεις των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, ανάμεσα στους οποίους και τα γνωστά ονόματα.
 
Για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διερεύνησης δύσκολων ζητημάτων, οι επιστήμονες που έχουν επιλεγεί για την Οικονομική Αστυνομία είναι οι καλύτεροι που... κυκλοφορούσαν στην ελεύθερη αγορά. Μεταξύ των στελεχών με ειδικότητα την πληροφορική περιλαμβάνονται πρώην -πλέον- στελέχη γνωστών πολυεθνικών εταιρειών, ενώ αρκετοί από τους εξειδικευμένους στα οικονομικά δούλευαν σε τράπεζες, εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και μεγάλα λογιστικά γραφεία.
 
Η διαδικασία πρόσληψής τους έγινε κατόπιν ανοικτών διαγωνισμών με αντικειμενικά κριτήρια σπουδών και εμπειριών, όπως λένε, αλλά και γνώσεων σε χρηματοοικονομικά, φοροτεχνικές και τραπεζικές εφαρμογές, στα οικονομικά της Υγείας, στις τηλεπικοινωνίες, στα δίκτυα και στη διερεύνηση ψηφιακών πειστηρίων. Και οι 81 που επελέγησαν τελικά διαθέτουν εξαιρετικούς τίτλους σπουδών, είτε από πανεπιστήμια της Ελλάδας είτε από το εξωτερικό.
 
Στα χαρακτηριστικά παραδείγματα, ένας απόφοιτος πανεπιστημίου του Λονδίνου με μεταπτυχιακό σε θέματα επενδύσεων και χρηματοοικονομικών, καθώς και ο κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Γκράνφιλντ της Αγγλίας στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική. Πολλοί είναι οι απόφοιτοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), καθώς και των οικονομικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά.
 
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Οικονομική Αστυνομία είναι νέοι.
 
Συνολικά, σε Οικονομική Αστυνομία και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απασχολούνται 227 αξιωματικοί.
Από τους 81 ειδικών καθηκόντων αστυνομικούς, οι 29 είναι γυναίκες.
Ακόμη και οι υπόλοιποι, που είναι γενικών καθηκόντων, αξιολογούνται ως ιδιαίτερα ικανοί, καθώς συνδυάζουν τη γνώση στη νέα τεχνολογία και την εμπειρία των αστυνομικών επιχειρήσεων.
Πολλοί μάλιστα έχουν επίσης πτυχία ή φοιτούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας μας.
 
Πως δουλεύουν;
 
Σερφάρισμα στον "Τειρεσία", "βουτιά" στα τραπεζικά στοιχεία των επιχειρήσεων, έρευνα στα αρχεία των οργανισμών. Οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν πρόσβαση στα αρχεία οποιασδήποτε αστυνομικής υπηρεσίας, καθώς και σε αρχεία άλλων υπηρεσιών, Αρχών, οργανισμών και φορέων, ενώ ανταλλάσσουν πληροφοριακά και άλλα στοιχεία με υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό για την ανάλυση εγκληματολογικών πληροφοριών, τη λεπτομερή μελέτη και υποστήριξη της διερεύνησης σοβαρών υποθέσεων, καθώς και τη στρατηγική ανάλυση για την εξέλιξη του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με το "Έθνος" η αναζήτηση κάθε υπόθεσης ξεκινά είτε από καταγγελίες (επώνυμες ή ανώνυμες) είτε από προανάκριση. Οι εξειδικευμένοι πτυχιούχοι συντάσσουν έκθεση και ενημερώνουν τους εισαγγελείς, που είτε διατάσσουν προκαταρκτική εξέταση είτε προανάκριση. Σε σχέση με τους χρεοφειλέτες, οι καταγγελίες φτάνουν μέσω εισαγγελέα. Εκεί έχουν στείλει οι ΔΟΥ τα στοιχεία για τα χρέη και ζητούν την ποινική δίωξη. Ο εισαγγελέας παραγγέλνει προκαταρκτική εξέταση για τον εντοπισμό του οφειλέτη και τελικά οι αστυνομικοί προχωρούν στη σύλληψη.
 
Παραοικονομία, φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία. Από τις αρχές Αυγούστου 2011 που ξεκίνησε τη λειτουργία της, η Οικονομική Αστυνομία έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Στους σχεδόν τέσσερις μήνες "ζωής" της μετρά επιτυχίες, στις οποίες συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων- οι καθημερινές συλλήψεις μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, ο εντοπισμός δραστών με προβλήματα στη φοροδοτική και στην εισφοροδοτική νομοθεσία, καθώς και η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων με πολύχρονη δράση στις απάτες.
 
Στον απολογισμό της δράσης της σημειώνονται οι 97 έλεγχοι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε διάφορα καταστήματα, από τους οποίους σχηματίστηκαν 75 δικογραφίες για -κατά περίπτωση- αδικήματα της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων, της μη έκδοσης απόδειξης παροχής υπηρεσιών κ.ά. Σημαντική είναι η συμβολή της και στην πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, καθώς και των παράνομων καζίνων.
 



Πηγή: "Έθνος"

1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΚΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΦΟΡΕΣ ΒΑΣΙΛΗ.. ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΙΛΕΣ ,ΕΞΟΧΙΚΑ ,ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΙΑ , ΣΑΛΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΚΑΙ ΤΖΙΠΑΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΥΛΩΤΕΣ ΤΟΥΣ; ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΦΙΛΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά