Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Χειροπέδες

«Περάστε από το Τμήμα για υπόθεσή σας». Προδικτατορικά ήταν μια ανατριχιαστική φράση γιατί συνήθως αφορούσε πολιτικές δραστηριότητες. Τώρα είναι λύτρωση για ένα άρρωστο πολιτικό σύστημα. Διότι οι τύποι που καλούνται - τρόπος του λέγειν, περί συλλήψεων πρόκειται - στα αστυνομικά τμήμα και από εκεί οδεύουν προς τον εισαγγελέα δεν είναι τυχαίοι. Διαχρονικά η συμπεριφορά τους αποτελεί διαχρονικό όνειδος για την ελληνική Πολιτεία. Οχι γιατί δεν πληρώνουν φόρους, εισφορές και οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση δημιούργησαν. Αλλά και γιατί εκ παραλλήλου οι ίδιοι συνεχίζουν την πολυτελή ζωή τους: τζιπ, βίλα, εξοχικό, σκάφος, ταξίδια.
Στην Ελλάδα ισχύει από χρόνια η ευρεσιτεχνία για τις επιχειρήσεις που χρεοκοπούν και τους επιχειρηματίες που ευημερούν. Συνήθως δανειοβίωτοι και επιχορηγούμενοι, βάζουν λουκέτο αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους, πιστωτές και πάσης φύσεως συναλλασσόμενους μαζί τους. Αλλά οι ίδιοι συνεχίζουν να κινούνται με άνεση και καθωσπρεπισμό. Με έναν καλό δικηγόρο - που αναβάλλει επ' αόριστον οποιαδήποτε δικαστική εκκρεμότητα - δεν τους ενοχλεί κανείς. Και με ένα καλό λάδωμα, τα χαρτιά τους λιμνάζουν σε κάποια υπηρεσία.
Αυτοί οι τύποι έχουν κοινό παρονομαστή. Είναι όσοι πήραν κονδύλια από τους αναπτυξιακούς νόμους και άφησαν πίσω κουφάρια εργοστασίων στη Θράκη και αλλού. Οσοι ρούφηξαν σαν σφουγγάρια τα κοινοτικά προγράμματα και δεν έδωσαν ποτέ λογαριασμό. Οσοι άντλησαν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο για να επενδύσουν και τα έβγαλαν στην Ελβετία. Οσοι πήραν δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες σε σκανδαλώδεις τιμές και παρέδωσαν μισές δουλειές και ελαττωματικά προϊόντα. Οσοι παρακρατούν τον ΦΠΑ και δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
Υπάρχουν και αυτοί που απλώς έπεσαν έξω. Αλλά είναι λίγοι. Και δεν ζουν σαν νεόπλουτοι γιατί δεν είναι: καταστράφηκαν μαζί με την επιχείρησή τους.
Μέχρι τώρα αυτά τα άνθη της ελληνικής επιχειρηματικότητας είχαν το ακαταδίωκτο. Καθάριζαν με ένα τηλέφωνο. Λεηλατούσαν το κράτος, αλλά από τις συναναστροφές τους δεν έλειπαν οι πολιτικοί. Είχαν αφήσει στον δρόμο οικογένειες, αλλά η δική τους ζούσε προκλητικά στη χλιδή. Αυτό τελειώνει. Ο συμβολισμός του πρώην «ωραίου και άνετου» επιχειρηματία με τις χειροπέδες δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Και πάντως, τελειώνει η περίοδος στην οποία όπως είπε ο αμερικανός συγγραφέας Αμβρόσιος Μπιρς: «Επιχείρηση είναι ένα ευφυές τέχνασμα να αποκτάς ατομικά κέρδη χωρίς ατομική ευθύνη».

Του Γιώργου Λακόπουλου-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά