Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Σενάρια συγκυβέρνησης ταράζουν τα κόμματα

Διά πυρός και σιδήρου αναμένεται να περάσει ο δικομματισμός στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η συμμετοχή του ΠαΣοΚ και της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου έχει θολώσει τις διαχωριστικές των δύο κομμάτων, τα οποία ανέλαβαν να στηρίξουν τη νέα συμφωνία για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Και τα δύο κόμματα όμως έχασαν δυνάμεις προς το αντιμνημονιακό μέτωπο, το οποίο μεγεθύνεται αλλά δεν ενοποιείται ώστε να αποκτήσει δυναμική εξουσίας. Τριγύρω τους μια κοινωνία απογοητευμένη που αναζητεί πυξίδα και προορισμό. Οι έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφουν ένα επίμονο αίτημα για νοικοκύρεμα της οικονομίας και του κράτους, για σύγχρονη εκπαίδευση, αλλά και μια τάση συντηρητικοποίησης και αμφισβήτησης των παλιών κομματικών σχηματισμών. Παραμένει αμφίβολο αν η μερίδα πολιτών που ενισχύει τα κόμματα της Αριστεράς θα έχει ανάλογη έκφραση και στην κάλπη, είναι όμως βέβαιη -και ασφαλώς ανησυχητική - η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων ξορκίζουν δημοσίως τα σενάρια συνεργασίας, ιδιωτικώς όμως αποδέχονται ότι το ΠαΣοΚ και η ΝΔ, έστω και η Δημοκρατική Συμμαχία αν εισέλθει στη Βουλή, αποτελούν εκ των πραγμάτων ένα μέτωπο σταθερότητας για τη χώρα.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Α. Λοβέρδου για την προοπτική να στηρίξει το ΠαΣοΚ μετεκλογικά τη ΝΔ, εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα, πυροδότησαν τη συζήτηση για συγκυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας δέχθηκε συντροφικά πυρά από τον κ. Απ. Κακλαμάνη, από πολλούς βουλευτές, ακόμη και από αυτούς που στηρίζουν τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ακόμη και από την κυρία Λούκα Κατσέλη. Ωστόσο κάτι ανάλογο είχε υπαινιχθεί πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, ότι «εμείς και η ΝΔ θα εγγυηθούμε και μετά τις εκλογές την υλοποίηση του μνημονίου».
Πηγές προσκείμενες στον κ. Βενιζέλο, πάντως, άφησαν να διαρρεύσει ότι «οι μεγάλες στρατηγικές επιλογές του ΠαΣοΚ και άρα της δημοκρατικής παράταξης θα διατυπωθούν προεκλογικά με πολύ μεγάλη σαφήνεια αλλά ως απότελεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας η οποία θα γίνει αμέσως μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠαΣοΚ».
Αλλά και ο κ. Λοβέρδος απάντησε στην κριτική που δέχτηκε: «Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Και τα δύο κόμματα θα παλέψουμε για τη νίκη. Αυτό όμως είναι αυτονόητο και οι στιγμές απαιτούν απ΄όλους κάτι περισσότερο από κοινοτοπίες».
Πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ ανατριχιάζουν στην ιδέα ότι άλλα στελέχη προεξοφλούν τη νίκη της ΝΔ, θεωρώντας ότι προδίδουν την προοπτική του κόμματος να πετύχει μεγαλύτερα ποσοστά. «Διώχνουν ψηφοφόρους προς το κόμμα της Λούκας και του Χάρη» λένε. Αλλά και για το επίσημο ΠαΣοΚ οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το ΠαΣοΚ «υπάρχει μόνο μέσα στη Βουλή, έξω δεν ξέρουμε τι γίνεται», άλλοι όμως εκτιμούν ότι οι παρατάξεις δεν διαλύονται τόσο εύκολα.
Η απόγνωση ενός συνεχώς αυξανόμενου κομματιού της κοινωνίας οδηγεί στην αποδιάρθρωση των κομμάτων. Ολο και περισσότεροι πολιτικοί από όλο και περισσότερα κόμματα διαπιστώνουν με ανησυχία στις συνομιλίες τους με τους ψηφοφόρους τους ότι «στην κοινωνία καλλιεργείται μίσος».
Θα αντέξουν τα δύο μεγάλα κόμματα την πίεση ή θα κατακερματιστούν; Θα βρουν τον τρόπο να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν ανάπτυξη ή θα χαθούν στον φαύλο κύκλο της ύφεσης; Θα προκηρυχθούν εκλογές προς τα τέλη Απριλίου ή θα πάρει παράταση η κυβέρνηση; Αν η ΝΔ αναδειχθεί νικήτρια στις εκλογές, υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το ΠαΣοΚ και πώς θα διατηρήσει τη διαφορετική ταυτότητά του;
Ορισμένα ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν έπειτα από την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠαΣοΚ και άλλα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές, οπότε θα ανοίξει ένας νέος και εξίσου δύσκολος κύκλος για το πολιτικό σύστημα.


Τι συζητούν στη Νέα Δημοκρατία
Σκέψεις για μεγάλο συνασπισμό

Στη ΝΔ, η πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις τής δίνει άλλον αέρα, αν και ο δρόμος για την αυτοδυναμία είναι ακόμα μακρύς, μετά και το νέο κόμμα του κ. Π. Καμμένου και με δεδομένο ότι έχει απέναντί της και άλλα δύο κόμματα, τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Οι δηλώσεις Λοβέρδου προκάλεσαν αναστάτωση και στο παρασκήνιο δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τους πιθανούς συμμάχους της ΝΔ στο ενδεχόμενο μη ή οριακής αυτοδυναμίας.
Αν και η επίσημη γραμμή της ΝΔ είναι «ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση», γαλάζια στελέχη ακόμη και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους αντιμετωπίζουν ως πιθανό το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου συνασπισμού» την επομένη των εκλογών.
Η προοπτική συνύπαρξης την επομένη των εκλογών δεν αποκηρύσσεται, δημιουργεί όμως προβληματισμό στην ηγετική ομάδα, καθώς ο κ. Σαμαράς έχει κηρύξει πανστρατιά για να επανέλθουν τα διαγραμμένα στελέχη και να γίνει το κόμμα του πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.
Την παραμονή της τοποθέτησης του κ. Λοβέρδου, μια αποστροφή του λόγου του υπουργού Αμυνας και αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλου - οπαδού της άποψης ότι ακόμη και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ πρέπει να συνεργαστεί με το ΠαΣοΚ - προκάλεσε πολλαπλά σχόλια. Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο κ. Αβραμόπουλος, παρουσία του κ. Σαμαρά, ανέφερε ότι τα στελέχη του κόμματος πρέπει να αποφεύγουν τον έντονο κομματικό λόγο και την τυφλή σύγκρουση με το ΠαΣοΚ, σημειώνοντας πως οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα προκρίνουν την εθνική ενότητα και συνεννόηση.
Ξεχωριστή σημασία για το παζλ της επόμενης ημέρας έχει μια συνέντευξη του έτερου αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα στο «Βήμα της Κυριακής» (6.1.2012), όπου ανέφερε: «Η αυτοδύναµη κυβέρνηση της ΝΔ θα κυβερνήσει επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ολοι µπορούν και πρέπει να προσφέρουν στη µεγάλη προσπάθεια της πατρίδας µας να βγει από την κρίση».
Αίσθηση προκάλεσε προ ημερών μια συζήτηση που είχε στο καφενείο της Βουλής ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης με ομάδα βουλευτών της ΝΔ, όπου σημείωσε ότι «η κοινωνία πλέον δεν πιστεύει στην αυτοδυναμία των κομμάτων και, αν υπάρξει αυτή, προβληματίζεται με ποιον τρόπο θα κυβερνήσουν». Μάλιστα πρότεινε ως προϋπόθεση για να σωθεί η χώρα να συσταθεί μετά τις εκλογές μια διακομματική επιτροπή για να επεξεργασθεί ένα τριετές κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο όμως θα πρέπει να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα.

«Φράγμα στην Αριστερά»
Για την επαύριο των εκλογών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας έχει συζητήσει με συνομιλητές του και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, που τονίζει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο ο κ. Σαμαράς για να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ΝΔ.
Ο κ. Καραμανλής, όμως, εκτιμά ότι η μετεκλογική συνεργασία είναι αναπόφευκτη με το ΠαΣοΚ, ακόμη και αν η ΝΔ κερδίσει την αυτοδυναμία ή μπορέσει να συνεργαστεί με τον ΛΑΟΣ. Θεωρεί ότι χρειάζεται η συγκρότηση ενός μετώπου απέναντι στα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία όχι μόνο θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες της ΝΔ να κυβερνήσει αλλά θα διαλύσουν «την τελευταία ευκαιρία που θα έχει η χώρα για να σωθεί».
ΤΟ ΒΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά