Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ονόματα και κόμματα

Καλό είναι να δημιουργούνται νέα κόμματα. Για την αλφαβήτα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μιλάμε, όσο κι αν συχνά η κομματική δράση, κατάφορτη από σκοπιμότητες, στρεβλώνει και μειώνει τη δημοκρατία. Ακόμα καλύτερο πάντως είναι τα νεοϊδρυόμενα κόμματα να ανταποκρίνονται σε αυθεντικές κοινωνικοπολιτικές ανάγκες ή επιθυμίες και να αποτελούν συλλογικότητες με ξεκαθαρισμένες ιδέες και δημοκρατική λειτουργία. Να μην είναι δηλαδή απλά προσχήματα για την ικανοποίηση αρχηγικών φιλοδοξιών ή μορφοποιήσεις κάποιου πείσματος απέναντι στο μητρικό κόμμα, όπου το στέλεχος, πικραμένο που δεν αναγνωρίστηκε όσο του άξιζε, φτιάχνει από γινάτι το δικό του κόμμα.
Η βασική έγνοια των κομματαρχόντων πάντως είναι να
πετύχουν ένα όνομα φανταχτερό, επιβλητικό. Να, σαν το ΛΑΟΣ, που ο πρόεδρός του επιμένει να το θέλει οξύτονο, Λαός, ώστε να υποβάλλεται η ιδέα ότι ισούται με όλον τον λαό. Ε, ας βάλουν τόνο και στα κεφαλαία, να σιγουρέψουν το πράγμα. Ας πει ο κ. Γεωργιάδης στον αρχηγό του ότι βρήκε στο ρέμα της Καλλιρρόης μια πινακίδα Γραμμικής Δ με κεφαλαιογράμματη τονισμένη επιγραφή, να λυθεί το πρόβλημα. Ανάλογος ονοματοδοτικός φαταουλισμός διακρίνεται στην κίνηση που ίδρυσε ο στενεμένος εσχάτως κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, για να στεγάσει τον καημό του. Ενας άνθρωπος που εν πλήρει ταπεινότητι αισθάνεται μετενσάρκωση του Μεγαλέξανδρου και είναι βέβαιος πως η πατρίδα περιμένει από αυτόν τη σωτηρία της, πώς αλλιώς θα ονόμαζε το κομματίδιό του αν όχι ΠΑΤΡΙ.Δ.Α., τουτέστιν Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης; Καλά ξυπνητούρια.
Από τη «Σπίθα» πάλι του κ. Μίκη Θεοδωράκη, που λόγω αντιδικιών πήρε να σβήνει πριν ανάψει, προέκυψε η Ε.ΛΑ.Δ.Α., η Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση. Τι βλέπουμε και πάλι; Την πίστη ότι για να αποκτήσει υπόσταση ένα κόμμα, αρκεί ένα ηχηρό όνομα δίπλα στο βροντώδες ονοματεπώνυμο του ιδρυτή του, ΕΛΑΔΑ ας πούμε, μονόλαμδη έστω. Για να προκύψει λοιπόν το βαρύ αρκτικόλεξο, αραδιάζονται επίθετα έστω κι αν δεν σχετίζονται ιδιαίτερα. Τι σημαίνει λ.χ. «Ενιαία Αντίσταση»; Δεν είναι προφανές ότι το «Ενιαία» προστέθηκε απλώς για να υπάρξει το Ε στην Ε.ΛΑ.Δ.Α.; Τότε γιατί δεν έβαζαν κι ένα Λυτρωτική μετά το Λαϊκή ώστε να προκύψει η Ελλάδα ορθογραφημένη, με δύο λάμδα;
 Του Παντελη Mπουκαλα-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά