Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Τα οστά των πεσόντων


image

Δεν είναι πολλές, ούτε θετικές, οι εξελίξεις στα ανοιχτά θέματα με τους γείτονες, σε μια περίοδο κατά την οποία η θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας μας διεθνώς, κυρίως στον βαλκανικό περίγυρο, όπου έχουμε μπόλικο «τραχανά απλωμένο», εμφανίζεται εξασθενημένη.
Οι πληροφορίες ότι Τίρανα και Αθήνα κατέληξαν σε οριστική συμφωνία στο θέμα των νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στα αλβανικά βουνά, πολεμώντας το 1940-41 τους Ιταλούς, μονάχα στις καλές ειδήσεις πρέπει να καταχωρισθεί.
Σιγά το θέμα, εδώ καράβια χάνονται και εμείς συζητάμε για τα κόκαλα των προγόνων μας, θα πει κάποιος. Δεν είναι καθόλου έτσι. Το ζήτημα της ανακομιδής των οστών των χιλιάδων Ελλήνων σε στρατιωτικά νεκροταφεία στον αλβανικό Νότο, είχε καταστεί σημείο τριβής τα τελευταία χρόνια στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η συζήτηση ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, όταν η
ελληνική πλευρά ζήτησε από τα Τίρανα να επιτρέψουν τη δημιουργία νεκροταφείων σε περιοχές όπου έδωσε αιματηρές μάχες ο Ελληνικός Στρατός.

Εως τότε, μειονοτικοί από τα χωριά το Νότου και της Κορυτσάς έβρισκαν στα βουνά ανθρώπινους σκελετούς παραχωμένους σε πρόχειρους τάφους, και τους έκρυβαν με κίνδυνο να φυλακιστούν ή και να τουφεκιστούν.

Δύο μεγάλα νεκροταφεία δημιουργήθηκαν με ελληνική χρηματοδότηση, στους Βουλιαράτες και την Κλεισούρα, για να υποδεχθούν τα οστά χιλιάδων στρατιωτών που βεβαιωμένα -βάσει χαρτών- υπάρχουν στο ορεινό ανάγλυφο από την Χειμάρα και το Τεπελένι έως το Πόγραδετς και την Ερσέκα.

Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, καθώς η βούληση των ηγεσιών των δύο χωρών να προχωρήσουν, προσέκρουε σε φαντάσματα του παρελθόντος, από αυτά που καταδυναστεύουν ακόμα τα Βαλκάνια.

Ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στη γείτονα σήκωσαν κουρνιαχτό, εκλαμβάνοντας την παρουσία των νεκροταφείων ως «νοερές πυραμίδες», δόλια δηλαδή μετατόπιση των συνόρων στο αλβανικό έδαφος. Ούτε έμειναν οι νεκροί Ελληνες στρατιώτες έξω από τα παιχνίδια ξένων επιρροών στη γείτονα. Εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα συμφερόντων χώρας που ιστορικά θεωρεί ζωτικό της χώρο την Αλβανία, πρωτοστάτησαν στην τροφοδοσία ανθελληνικού κλίματος με αφορμή τα νεκροταφεία. Στόχος; Να μαζέψουν οι Ελληνες τους νεκρούς τους και να φύγουν, αντί να έχουν, όπως οι Γάλλοι, Γερμανοί, Βρετανοί δικά τους νεκροταφεία, που θα θυμίζουν -και αυτά- τη διαχρονική ελληνική παρουσία στην Αλβανία.

Εως χθες το βράδυ απέμεναν για να κλείσει οριστικά το θέμα μερικά διαδικαστικά ζητήματα ως προς τη διαδικασία ανακομιδής, τις τελετές κ.τ.λ., που όμως στη βαλκανική πραγματικότητα μπορεί να εξελιχθούν σε νάρκες. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί κάποιο «ατύχημα».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. τα οσταΤΩΝ ΡΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΥΡΙΖΕΙ....ΚΟΠΡΙΑ .!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε των 6:16, κοπριά μυρίζει το μυαλό σου και όχι το Ελληνικό χώμα!!!
    Η Ελλάδα δεν μας φταίει σε τίποτα και αυτή την εποχή, μάλιστα, είναι πανέμορφη μ΄αυτά τα υπέροχα και πολλά χρώματα που έχει η Ελληνική φύση!!!
    Εμείς οι Έλληνες φταίμε για όλα, μη ξεχνάς ότι είμαστε περαστικοί από αυτόν τον τόπο όπως και τόσοι άλλοι, η Ελλάδα θα παραμείνει πανέμορφη και θα παρέχει τα πάντα στους ανθρώπους της και σ΄αυτούς που την αγαπάνε! Δεν έχουμε εμείς ανάγκη μια καλύτερη Ελλάδα, η Ελλάδα έχει ανάγκη από καλύτερους Έλληνες, εμείς μυρίζουμε κουπριά...
    Η Ελλάδα μοσχοβολάει !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά