Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Οι τρεις προτάσεις

Τρεις είναι ουσιαστικά οι προτάσεις ανάμεσα στις οποίες θα κληθούμε την ερχόμενη Κυριακή να επιλέξουμε αυτήν που θα σημαδέψει ανεξίτηλα το μέλλον της χώρας. Και θα είναι χρήσιμο να σταθούμε χωριστά στην καθεμία, παραθέτοντας ψυχρά τα όσα αυτή συνεπάγεται, έτσι ώστε να ξέρουμε τι μας περιμένει την επόμενη μέρα.
Η επικράτηση της μνημονιακής πρότασης σημαίνει ότι προχωράμε με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα και προβλεπόμενα από τη δανειακή σύμβαση. Στα αρνητικά της προοπτικής αυτής περιλαμβάνεται το νέο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, αλλά και το ενδεχόμενο να μην τηρήσουμε κάποιες από τις δεσμεύσεις μας και να φορτωθούμε και με πρόσθετα μέτρα. Στα θετικά ανήκουν οι παρενέργειες που οπωσδήποτε θα επιφέρει στο θέμα της ανάπτυξης η εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία ή και άλλες παρεμβάσεις που ενδέχεται να προωθηθούν λόγω των διαστάσεων που έχει προσλάβει η κρίση.
Η αντιμνημονιακή πρόταση βασίζεται στη λογική πως θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ αλλά δεν θέλουμε τα μνημόνια και τις υποχρεώσεις που προβλέπουν. Αλλά η εφαρμογή της δεν εξαρτάται μόνο απ' αυτόν που την εισηγείται. Πρέπει να την αποδεχθούν και οι δανειστές μας. Αν αυτοί αρνηθούν να μας δανείσουν με τους όρους που το κάνουν μέχρι τώρα, τότε οδηγούμαστε στη χρεοκοπία και ο μόνος τρόπος για
να κινηθεί η οικονομία στο εσωτερικό της χώρας είναι να τυπώσουμε δραχμές. Οσο για την επαναξιολόγηση των δανείων και περικοπή όσων δεν ήταν παραγωγικά αναγκαία, θα ήταν αφελές ν' αναμένουμε και δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους πριν ακόμη ολοκληρωθεί η πρώτη.
Και τρίτη πρόταση είναι η προβαλλόμενη από το ΚΚΕ για καταγγελία του Μνημονίου και αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για λαϊκές κινητοποιήσεις που θα οδηγήσουν κάποια στιγμή στην ανατροπή του ισχύοντος συνταγματικού πλαισίου και στην εγκαθίδρυση καθεστώτος «λαϊκής εξουσίας», όπως επιλέγεται ν' αποκαλείται πιο εύηχα πλέον το μοντέλο διακυβέρνησης της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων κρατών που ανήκαν στο ανατολικό μπλοκ. Μια τέτοια προοπτική αφήνει ανοιχτά και άλλα ενδεχόμενα, αφού η ανάληψη της εξουσίας χωρίς κοινοβουλευτικές διαδικασίες αφήνει ανοιχτό τον δρόμο και για άλλες -και από άλλους- εξωθεσμικές παρεμβάσεις.
Είναι σίγουρα η πρώτη φορά που οι συνέπειες της επιλογής του κάθε ψηφοφόρου είναι τόσο ξεκάθαρες.
Ερ. Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά