Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Πάρε… νάχεις!

Μειώσεις, μειώσεις και φόροι, φόροι, το περιεχόμενο του νέου μνημονίου.
Πλήρης κατεδάφιση των πάντων, φτώχεια και επιστροφή στη δεκαετία του ’50, η κατεύθυνση της Τρόικα.
Μια Ελλάδα που οδηγείται στον Καιάδα χωρίς έλεος.
Πίσω από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες περί «σωτηρίας» η μετατροπή της χώρας σε Μπαγκλαντές των Βαλκανίων, με φτηνό εργατικό προσωπικό και ένα λαό πλήρως εξαθλιωμένο.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι κανείς ούτε πιστεύει ούτε και βλέπει έστω την πιθανότητα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι δεσμεύσεις περί «τελευταίων» μέτρων. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που υπάρχουν και ρήτρες για νέα μέτρα, νέες απολύσεις, νέες μειώσεις μισθών.
Πάρτε μια μικρή γεύση:
Μισθοί
Ο βασικός κατώτατος μισθός, οι ωριμάσεις και τα επιδόματα γάμου που σήμερα καθορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση θα αντικατασταθούν από έναν
μηχανισμό ελάχιστου μισθού έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Για τις τριετίες συμφωνήθηκε να διατηρηθούν παγωμένες, όπως είναι σήμερα. Ωστόσο, θα καταργηθεί το επίδομα γάμου, που είναι 58 ευρώ, για όσους αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
Σε ότι αφορά την αποζημίωση σε περίπτωση απολύσεων, η τελευταία συμβιβαστική πρόταση της τρόικας προβλέπει ότι για τους εργαζόμενους πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, στην αποζημίωση των 12 μισθών θα προστίθεται ένας μισθός για κάθε επιπλέον χρόνο (πέραν των 16), που δεν θα ξεπερνά όμως τις 2.000 ευρώ.
Ο χρόνος έγκαιρης προειδοποίησης (προκειμένου να καταβληθεί μόνο το 50% της αποζημίωσης), σύμφωνα πάντα με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση, μειώνεται στους 4 μήνες (από 6 σήμερα). Η ελάχιστη ημερήσια συνεχής ανάπαυση μειώνεται στις 11 ώρες.
Για τα ειδικά μισθολόγια προβλέπεται μείωση κατά 2% για μισθούς έως 1.000 ευρώ, κατά 10% για μισθούς 1.001 έως 1.500 ευρώ, 20% για 1.501 έως 2.500 ευρώ, 30% για 2.501 έως 4.000 ευρώ και 35% για μισθούς 4.001 ευρώ και άνω. Παράλληλα, θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για νέο μισθολόγιο, στο οποίο θα περιληφθούν και οι υπάλληλοι της Βουλής.
Συνταξιοδοτικά όρια
Όσοι δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την αύξηση των ετών συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, η οποία θα γίνει «εφάπαξ» το 2013. Μεγάλοι χαμένοι του μέτρου θα είναι οι ακόλουθες τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων:
1. Για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα για συνταξιοδότηση με 35ετία αυξάνεται το όριο ηλικίας από τα 58 στα 60 έτη, στους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ κ.λπ.) αυξάνεται για την 35ετία το όριο ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη, για τις γυναίκες η 15ετία από τα 60 αυξάνεται στα 62, ενώ για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα 35 έτη χωρίς όριο ηλικίας αυξάνονται στα 37 χωρίς όριο ηλικίας.
2. Για τους ασφαλισμένους μετά το 1983 στον ιδιωτικό τομέα η 35ετία στα 58 γίνεται 35ετία στα 60, για τους ελεύθερους επαγγελματίες η 35ετία στα 60 αυξάνεται στα 62. Για τις μητέρες ανηλίκων με 5.500 ημέρες ασφάλισης για μειωμένη σύνταξη το όριο ηλικίας από τα 55 έτη το 2012 αυξάνεται στα 57 και για πλήρη από τα 60 έτη στα 62. Για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η 35ετία από τα 58 έτη αυξάνεται στα 60 και για τις μητέρες ανηλίκων με 25ετία το όριο ηλικίας από τα 55 αυξάνεται στα 57.
3. Για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 το 60ό έτος για μειωμένη σύνταξη αυξάνεται στο 62ο και από τα 65 με 15ετία αυξάνεται στα 67 αλλά με 20ετία.
Συντάξεις
Από 3% έως 12% θα είναι η νέα  εισφορά που θα επιβληθεί στις συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
Ειδικότερα, οι μειώσεις στις συντάξεις έχουν ως εξής:
- Για ποσά που ξεκινούν από 1.000 έως 1.500 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) η εισφορά θα είναι 3%
- Για ποσά από 1.501 έως 2.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 5%
- Για ποσά άνω των 2.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 12%.
Επίσης το νέο Μνημόνιο προβλέπει:
- Μείωση των εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2013 κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και αναδρομική κράτηση με τη μορφή φόρου 3% στις συντάξεις σε όσους ήδη έχουν εισπράξει το εφάπαξ
- Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας από τις συντάξεις
- Μείωση συντάξεων για τους μη ασφαλισμένους (του ΟΓΑ) κατά 30 ευρώ για όσους δεν έχουν δικό τους σπίτι και 50 ευρώ για τους ιδιοκτήτες
- ΕΚΑΣ σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 χρόνια.
Δημόσιο και απολύσεις
Το μοντέλο της διαθεσιμότητας έρχεται για 2.000 δημοσίους υπαλλήλους έως το τέλος του έτους, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν άλλοι 25.000 εργαζόμενοι το 2013. Βασικές δεξαμενές θα αποτελέσουν οι επίορκοι και ακατάλληλοι υπάλληλοι και κυρίως το πλεονάζον προσωπικό από φορείς και οργανικές μονάδες που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει για όσους υπαλλήλους υπηρετούν σε καταργούμενες θέσεις την άρση της μονιμότητάς τους και διαθεσιμότητα για ένα έτος με μειωμένες αποδοχές.
Στο διάστημα αυτό και στο πλαίσιο της κινητικότητας θα αναζητηθεί εάν ορισμένοι από τους υπαλλήλους στις λίστες διαθεσιμότητας μπορούν βάσει προσόντων να μεταταγούν σε υπηρεσίες με ελλείψεις προσωπικού.
Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποια κατάλληλη θέση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την οριστική αποχώρηση από το Δημόσιο. Παράλληλα, παραμένει η δέσμευση για απαρέγκλιτη τήρηση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από τον στενό δημόσιο τομέα». Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι στόχοι, υπάρχει ρήτρα για «αύξηση των στοχευμένων απομακρύνσεων».
Φορολογία
Τα σκληρά φορολογικά μέτρα, τα οποία αφορούν αλλαγές φορολογικών συντελεστών, κατάργηση αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καθιέρωση ενιαίου φόρου ακινήτων με απόδοση εσόδων 3 δισ. ευρώ το 2013, δεν περιγράφονται αναλυτικά στο Μνημόνιο δεδομένου ότι η κατάρτιση των σχετικών νομοσχεδίων βρίσκεται ακόμη σε φάση διαβούλευσης.
Ανοιχτό παραμένει άλλωστε και το ενδεχόμενο επέκτασης της έκτακτης εισφοράς έως το 2018. Στο Μνημόνιο όμως περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν: αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών από τα εισοδήματα του 2012, αύξηση από 10% σε 15% του φόρου επί των τόκων καταθέσεων, αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών των ακινήτων από τον Μάρτιο του 2013, εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και υγραερίου, υπογραφή «μνημονίου» με τους εφοπλιστές με στόχο την είσπραξη 200 εκατ. ευρώ έως το 2016.
Απελευθέρωση αγοράς;
Με στόχο τη μείωση των τιμών, το Μνημόνιο επιβάλλει την κατάργηση περιορισμών που ισχύουν στην πώληση προϊόντων. Έτσι, επιτρέπει την πώληση βρεφικού γάλακτος, καπνού, εφημερίδων και περιοδικών από καταστήματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ. Επίσης, καταργεί κάθε περιορισμό ελάχιστου χώρου για την πώληση τροφίμων. Επιτρέπει σε «μεικτά» καταστήματα να πωλούν άλλα προϊόντα από αυτά της κυρίας δραστηριότητάς τους. Ακόμη, αποσυνδέει το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Στο ίδιο πλαίσιο, με στόχο τη μείωση των τιμών των καυσίμων, αναφέρει ότι θα επιτραπούν στους μικρούς εμπόρους καυσίμων να εισάγουν καύσιμα χωρίς να χρειάζεται να κατασκευάσουν μεγάλους χώρους αποθήκευσης. Επίσης, θα επιτραπεί σε ανεξάρτητους λιανοπωλητές να αγοράζουν απευθείας από τα διυλιστήρια και να μεταφέρουν τα δικά τους καύσιμα. Για την τόνωση του τουρισμού, δίνεται η δυνατότητα στα ξενοδοχεία να χρησιμοποιούν πουλμανάκια για τους πελάτες τους, ενώ θα προχωρήσει και η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Κλειστά επαγγέλματα
Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ανάκληση των καθορισμένων τιμών για τους φορτοεκφορτωτές ξηράς και τους ορκωτούς εκτιμητές, κατάργηση περιορισμών  για τα επαγγέλματα των φορολογικών συμβούλων και των πρακτορείων προσωρινής απασχόλησης, κατάργηση της δοκιμαστικής περιόδου για τους μεσίτες ακινήτων, ακόμα καταργούνται η υποχρέωση ειδικής εκπαίδευσης για τους ξεναγούς και οι ελάχιστοι μισθοί για τους δικηγόρους με υπαλληλική σχέση στον ιδιωτικό τομέα (εξαιρουμένων των ασκουμένων).
Επίσης το Μνημόνιο προβλέπει την ανάκληση της διάταξης που ορίζει υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων – αν και η κυβέρνηση έχει ζητήσει να διατηρηθεί στις μεταβιβάσεις ακινήτων – και επιτρέπει σε επαγγελματίες άλλων κλάδων να κάνουν ελέγχους τίτλων.
Επιπλέον, βάζει στο στόχαστρο περιορισμούς σε άλλα εννιά επαγγέλματα για πρώτη φορά: φορτοεκφορτωτές λιμανιών, εκτελωνιστές, περίπτερα και καντίνες (άδειες μόνο σε ορισμένες ομάδες), τουριστικά γραφεία, ιδρύματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ηλεκτρολόγοι, πρακτορεία διανομής Τύπου, ενεργειακοί επιθεωρητές.
Και αυτά όπως καταλαβαίνετε είναι μόνο ένα μέρος των ρυθμίσεων, που οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση της ζωής όλων!
ΒΑΣ.ΡΑΟΥΛΗΣ
 http://ra64.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά