Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

«Αξίζει ο Ζόζο…»

Οποιος πίστευε ότι η περιοδεία Αλέξη Τσίπρα στη Λατινική Αμερική είχε ταξιδιωτικό χαρακτήρα πρέπει να παραδεχτεί ότι έπεσε θύμα παραπλάνησης από τα Μέσα της διαπλοκής.
Σύμφωνα με την «Αυγή», που τα παρακολουθεί αυτά, η παρουσία του προέδρου και της συνοδείας του στην Αργεντινή έκανε τον «Ζόζο Αγαμπέμπ» να ταχθεί ανοιχτά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο του σε τοπική εφημερίδα.
Ποιος είναι όμως ο «Ζόζο Αγαμπέμπ»;
Σύμφωνα με την «Αυγή» πάντα, δεν πρόκειται για κανένα τυχαίο πρόσωπο αλλά για «τον σημαντικότερο εν ζωή φιλόσοφο της χώρας».
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα.
Να λοιπόν που μετά τον Ζίζεκ και τον Δουζίνα οι γραμμές του κινήματος «Φιλόσοφοι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» διευρύνονται. Μαζί τους και ο Ζόζο!
Μόνο που όταν αργότερα προσπάθησα να βρω κάτι περισσότερο για τον «Ζόζο Αγαμπέμπ» εξ Αργεντινής που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύτηκα.
Οχι επειδή δεν υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή στο google δεν βρήκα κανέναν αργεντινό φιλόσοφο (και μάλιστα τον μεγαλύτερο εν ζωή…) που να ακούει στο όνομα «Ζόζο Αγαμπέμπ».
Αντιθέτως, βρήκα πολλές αναφορές στη Ζωζώ Σαπουντζάκη, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η αξεπέραστη Ζωζώ ανήκει στη χορεία των φιλοσόφων, ούτε ότι προέρχεται από την Αργεντινή, ούτε ότι υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως βρήκα επίσης αναφορές και στην αξέχαστη «Ζωζώ» του Διονύση Σαββόπουλου με τη γνωστή κατακλείδα: «αξίζει η Ζωζώ/ Ο,τι κι αν πεις».  
Ενδεχομένως βεβαίως ο «Ζόζο» της Αργεντινής να είναι κάτι σαν τον αντιπρόεδρο «Αμάντο Μπουντού» της Αργεντινής με τον οποίο επίσης συναντήθηκε ο πρόεδρος και τον ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα «το κυρίαρχο σύστημα είναι εναντίον μας, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ».
Δεν ξέρω πόσες σκασίλες είχε για τα ελληνικά ΜΜΕ ο Μπουντού, αλλά ευτυχώς η συνάντηση «κατέληξε σε θερμό εναγκαλισμό», ενώ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρθηκε «μία εμφάνιση της Εθνικής Αργεντινής στο ράγκμπι» - το πιάσατε, υποθέτω, το υπονοούμενο…
Υπάρχει βεβαίως και η εξήγηση ότι ο επίμαχος «Ζόζο Αγαμπέμπ» δεν είναι παρά κάποια αριστερή παραφθορά του Τζιόρτζιο Αγκάμπεν.
Το αποκλείω. Διότι ο Αγκάμπεν παρουσιάζει την ιδιομορφία να είναι μεν ζωντανός και φιλόσοφος, αλλά να μην είναι καθόλου Αργεντινός.
Ιταλός γεννήθηκε ο άνθρωπος και μάλλον Ιταλός προτίθεται να πεθάνει.   
Εκτός απροόπτου…
Γ.Πρετεντέρης-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά