Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ανατροπές σε 17 επαγγέλματα: Πού καταργούνται και πού επιστρέφουν οι περιορισμοί

Νέες ανατροπές σε μια σειρά επαγγελμάτων φέρνει το πολυνομοσχέδιο καθώς συνεχίζει τη μνημονιακή τακτική της κατάργησης περιορισμών και προϋποθέσεων για την άσκησή τους, αν και σε ορισμένα επαναφέρει τις άδειες για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Ο νέος γύρος αλλαγών στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα αγγίζει από κτηνιάτρους έως ξεναγούς και από κρεοπώλες έως ναυαγοσώστες. Χαρακτηριστικά, το κύμα της φιλελευθεροποίησης και του περαιτέρω ανοίγματος σαρώνει τώρα, μεταξύ άλλων, τα εξής επαγγέλματα σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
Ορκωτοί εκτιµητές

Μέχρι σήμερα το επάγγελμα ασκεί το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών που αποτελείται από κλειστό αριθμό ατόμων (μόνο φυσικών προσώπων, όχι εταιρειών) και στο οποίο η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Στο εξής η δουλειά της αποτίμησης της αξίας περιουσιακών στοιχείων θα ασκείται ελεύθερα, μετά την πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του, από εκτιμητές πιστοποιημένους από αρμόδιο φορέα, έπειτα από επιτυχείς εξετάσεις. Θα απαιτούνται επίσης πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής, υπεύθυνη δήλωση για τα εκτιμητικά πρότυπα που εφαρμόζονται και διετής εμπειρία.

Αρτοποιεία
Αίρονται οι υφιστάμενοι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα σε σχέση με την επιφάνεια, τις αποστάσεις κ.λπ. και προβλέπεται ότι πρατήριο άρτου μπορεί να ιδρυθεί σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών με εξαίρεση τα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, πτηνοπωλεία, ψιλικατζίδικα και περίπτερα, για λόγους προστασίας των καταναλωτών. Η εγκατάσταση περάτωσης έψησης (bake off) μπορεί να αποτελεί τμήμα σουπερμάρκετ που διαχωρίζεται με κινητό ή σταθερό χώρισμα.
Λογιστές φοροτεχνικοί
Μειώνονται οι τάξεις (κατηγορίες) από 4 σε 2. Επαγγελματική ταυτότητα Β' τάξης χορηγείται από το Οικονομικό Επιμελητήριο στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου με 7 έτη εμπειρία βοηθού λογιστή ή στους αποφοίτους Επαγγελματικού ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου με 6 έτη εμπειρία και στους αποφοίτους ΕΛΚΕΠΑ και ΙΕΚ με 5 έτη. Στους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ η ταυτότητα χορηγείται χωρίς εμπειρία και έπειτα από 3 έτη παίρνουν ταυτότητα Α' τάξης.

Λαϊκές αγορές
Καταργούνται οι δυνατότητες μεταβίβασης των επαγγελματικών αδειών που προβλέπει το υφιστάμενο πλαίσιο, με εξαίρεση - για μία φορά - σε περίπτωση θανάτου ή ανίατης ασθένειας στη σύζυγο ή στο παιδί. Οι άδειες θα είναι στο εξής προσωπικές και αμεταβίβαστες. Επίσης, ορίζεται ότι όλες οι υφιστάμενες άδειες θα διατηρηθούν ώς το τέλος Οκτωβρίου 2014, οπότε και θα εκδοθούν νέες με τριετή διάρκεια.

Κτηνίατροι
Δίνεται η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα αλλά και σε εταιρείες που απασχολούν κτηνίατρο ως επιστημονικό υπεύθυνο.

Ξεναγοί
Τα ταχύρρυθμα προγράμματα ξεναγών θα μπορούν να υλοποιούνται από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο και όχι μόνο από τα ελληνικά ΑΕΙ και το υπουργείο Τουρισμού. Καταργείται η υποχρέωση χρηματοδότησης των προγραμμάτων των ΑΕΙ από το υπουργείο Τουρισμού και το κόστος τους θα καλύπτεται από τους συμμετέχοντες στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα. Επίσης καταργείται και η υποχρέωση παρακολούθησης της τήρησης του προγράμματος από επιτροπή του υπουργείου Τουρισμού.

... KAI ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ
Σε μία σειρά από άλλα επαγγέλματα επιστρέφουν ή καθιερώνονται νέοι περιορισμοί, αφού διαπιστώθηκε – με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού – ότι αυτοί επιβάλλονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Αυτά είναι τα εξής:

Αρχαιοπώλες και συλλέκτες
Eπαναφέρονται η διοικητική άδεια των αρχαιοπωλών, ο γεωγραφικός περιορισμός ως προς τις νησιωτικές περιοχές και περιορισμοί ως προς τη διάθεση προϊόντων. Επίσης, επαναφέρεται το ασυμβίβαστο συλλέκτη και αρχαιοπώλη.

Συντηρητές έργων τέχνης
Θα απαιτείται άδεια για τη μελέτη, ανάληψη, επίβλεψη έργου συντήρησης και λειτουργία εργαστηρίων για τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Η άδεια χορηγείται σε όσους είναι απόφοιτοι σχετικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με διετή πείρα.

Πετρελαιοειδή
 Επαναφέρονται οι διοικητικές άδειες διύλισης, διάθεσης βιοκαυσίμων, μεταφοράς, εμπορίας πετρελαιοειδών, ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων, υγραερίων και ασφάλτου, λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων, πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίων, εμφιάλωσης υγραερίων, προμήθειας πετρελαιοειδών απευθείας από τα διυλιστήρια ή από εισαγωγή, και γομωτή - πυροδότη.

Προνοιακά ιδρύματα
Κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρία, μονάδες φροντίδας προσχολικής αγωγής, ιδιωτικές παιδικές εξοχές, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάσταση ατόμων με αναπηρίες θα χρειάζονται διοικητική άδεια.

Εμπορία λιπασμάτων
Υποχρεούνται να απασχολούν υπεύθυνο επιστήμονα πλήρους απασχόλησης, ή μερικής απασχόλησης αν πρόκειται για μικρές μονάδες εμπορίας και παραγωγής λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού.

Γεωργικά φάρμακα
Οι εταιρίες εμπορίας πρέπει να απασχολούν υπεύθυνο επιστήμονα και προσωπικό επαρκώς εκπαιδευμένο.

Κρεοπώλες -
εκδοροσφαγείς
Για το επάγγελμα απαιτείται βεβαίωση ή πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας από δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες σχολές, αντίστοιχες με τις σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λάντζες
Επαναφέρονται σε ισχύ οι περιορισμοί που αφορούν τις λάντζες ασφαλείας στο λιμάνι.

Εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής
Η άδεια ισχύει μόνο στην περιοχή της Λιμενικής Αρχής που την εξέδωσε, ο μέγιστος αριθμός των μέσων καθορίζεται από την Επιτροπή του Γενικού Κανονισμού Λιμένα, ενώ επαναφέρεται και η ελάχιστη απόσταση 300 μέτρων μεταξύ των πόστων των εκμισθωτών θαλάσσιων μέσων αναψυχής.

Ναυαγοσώστες
Επαναφέρονται οι διοικητικές άδειες.

  Έμποροι όπλων
Μόνο με άδεια από την ελληνική Αστυνομία θα ασκούνται τα επαγγέλματα της εμπορίας περιστρόφων, πιστολιών, όπλων σκοποβολής, ειδών πυροτεχνίας, παραγωγής εκρηκτικών υλών και θα λειτουργούν οι εταιρίες security και ιδιωτικών ερευνών.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά