Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ιστορικές απαντήσεις από τον Τρισέ για το ποιος πραγματικά έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη


Ανήσυχος και επιφυλακτικός για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και κατ’ επέκταση στην τρόικα είχε δηλώσει ήδη από το ξέσπασμά της στην Ελλάδα ο Ζαν – Κλοντ Τρισέ.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τόνισε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο των ακροάσεων για την έκθεση επί του ρόλου της τρόικας, ότι αρκετά κράτη – μέλη της ευρωζώνης δεν ήταν διατεθειμένα να βοηθήσουν έναν εταίρο τους που αντιμετώπιζε τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Η «ρήτρα της μη διάσωσης» (no bailout clause) οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κατά την εκτίμηση του κ. Τρισέ, «να πετάξουν το μπαλάκι στο ΔΝΤ». Ωστόσο, η δημιουργία της τρόικας ήταν, λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει, με το ΔΝΤ να εκπροσωπεί τον διεθνή παράγοντα. Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι καθώς κάποια κράτη αρχίζουν να εξέρχονται από το Μνημόνιο, η έννοια της τρόικας δεν θα έχει πλέον νόημα και θα εξαφανιστεί.

(...)

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, αν και απέφυγε να ονομάσει ποιοι ήθελαν την παρουσία του ΔΝΤ στην τρόικα, άφησε αρκετές διπλωματικές υπόνοιες, όταν τόνισε ότι οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης είχαν φροντίσει να αποδυναμώσουν την οικονομική διακυβέρνηση του κοινού νομίσματος παραβιάζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για τον ίδιο, ο ρόλος της ΕΚΤ υπήρξε κρίσιμος για να μη χειροτερεύσει περισσότερο η «μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και να μην επαναληφθεί η Μεγάλη Ύφεση του 1929. Επανέλαβε δε πάνω από πέντε φορές ότι ήδη από το 2005, οι αποκλίσεις σε θέματα ανταγωνιστικότητας και ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών είχαν τόσο πολύ διευρυνθεί που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα και ότι η Φραγκφούρτη είχε προειδοποιήσει επί αυτών.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από εκείνες που προσέφυγαν στην Τρόικα όπου ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης πιστεύει δυο πράγματα που δεν ισχύουν:

α) Ότι η χώρα προσέφυγε απευθείας στο ΔΝΤ, εξ' ου και τα «IMF go home».
β) Ότι η χώρα όχι μόνο προσέφυγε στο ΔΝΤ αλλά αυτό έγινε επειδή την κυβέρνησαν «προδότες».

Για όποιον θέλει να ακούσει, ο Τρισέ χθες μίλησε και εξήγησε τι ακριβώς συνέβη κι επανέλαβε για ακόμα μια φορά το προφανές, ότι το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη επειδή οι Γερμανοί αλλά και οι Γάλλοι δεν γνώριζαν το πως και κυρίως δεν ήθελαν να βοηθήσουν τις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν τότε τόσο ισχυρή που κατάφερε να επιβάλει την παρουσία του ΔΝΤ και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αλλά και...μεταγενέστερα στην Κύπρο, τότε η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Εξάλλου, ακόμα κι αν «προδότες» έβαλαν και την Ιρλανδία στον μηχανισμό κι αν ακόμα το ΔΝΤ έκανε τόσα λάθη όσα τα ελληνικά κόμματα υποστηρίζουν, μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί η Ιρλανδία ήδη κατάφερε να ξεμπερδέψει με το Μνημόνιο και δεν μετανιώνει καθόλου που μπήκε;

Μήπως ψεκάζουν και τους Ιρλανδούς; 

parapolitiki.com

2 σχόλια:

  1. Είπαμε: Η ΛΟΓΙΚΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ... ΤΑ
    Β Ο Υ Ν Α !! Όμως τα σοβαρά κράτη που έχουν πρώτα απ΄όλα σοβαρούς πολίτες ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ μας. Όπως και την εικόνα των δικών μας πολιτικών κομμάτων. Ακόμα και η πανίσχυρη ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και εμείς εδώ κάνουμε ακόμα τον καμπόσο. Ενώ η αξιοματική αντιπολίτευση που κατηγορούσε τον δικοματισμό τώρα το κάνει γαργάρα, ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ, και θέλουν να κυβερνήσουν!. Νομίζουν οτι η κυβέρνηση είναι Πανεπιστημιακή Σχολή να κάνουν καταλήψεις ΕΛΕΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ; ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΧΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ! ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΠ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ; ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ; ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ! ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΚΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά