Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Διαφορετικές προσωπικότητες και συγκυρίες

Ακούω πολλούς να συγκρίνουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπονοώντας πως αν έλθει στην εξουσία θα μετασχηματισθεί σε έναν πολύ πιο συστημικό, προσαρμοστικό πολιτικό από αυτό που δείχνει σήμερα.
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την πρόβλεψη και τη σύγκριση. Ο Ανδρέας, όσο και αν καλλιεργούσε το προφίλ του αντισυστημικού, ήταν «παίκτης» του διεθνούς συστήματος. Μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει στον Μιτεράν ή σε κάποιον άλλον έμπειρο πολιτικό που τον βοηθούσε να διαβάσει σωστά την παγκόσμια συγκυρία. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει τέτοιες δυνατότητες και οι

διεθνείς επαφές του εξαντλούνται στην ευρωπαϊκή Αριστερά που βρίσκεται μακριά από τα κέντρα εξουσίας.
Μια δεύτερη, βασική, διαφορά είναι το πώς βλέπει το κόμμα του τον κ. Τσίπρα και πώς έβλεπε το ΠΑΣΟΚ του 1981 τον Ανδρέα. Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζεται ως πρώτος μεταξύ ίσων από πολλές συνιστώσες και ιδιαίτερα από το 3% που έχει μια ιδιοκτησιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήταν εκεί από την αρχή... Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι αυτοί δεν συμφωνούν με τη στροφή προς τον ρεαλισμό και ούτε θέλγονται τόσο πολύ από την προοπτική της εξουσίας, ή τουλάχιστον δεν το δείχνουν. Ακόμη, δηλαδή, και αν ο κ. Τσίπρας έκανε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον θα μπορούσε να πείσει τους «δικούς του» να συμφωνήσουν στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή ό,τι άλλο θα του έθεταν ως όρο. Υπάρχει, όμως, και μία τρίτη, πολύ σημαντική, διαφορά. Ο Ανδρέας ήταν τυχερός, όχι μόνο γιατί «συγκατοίκησε» με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τριάμισι μεταβατικά κρίσιμα χρόνια, αλλά και γιατί η άνοδός του στην εξουσία συνέπεσε με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να μοιράσει πολλά λεφτά. Ηταν ατυχής η συγκυρία για την Ελλάδα, γιατί τα λεφτά ξοδεύτηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνος επένδυσης ή υποδομής στη χώρα, αλλά πάντως μοιράσθηκαν. Ο κ. Τσίπρας, σε περίπτωση που εκλεγεί, δεν θα έχει φράγκο να μοιράσει, εκτός εάν κάποιος έχει τη φαντασίωση πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι Βόρειοι θα στείλουν ελικόπτερα που θα ρίχνουν λεφτά από τον αέρα.

Οι συγκυρίες είναι διαφορετικές, οι προσωπικότητες ακόμη πιο διαφορετικές και όποιος πιστεύει ότι ένας «εκβιασμός» στους Ευρωπαίους θα πιάσει επειδή κάποιος θα μιμηθεί τον Ανδρέα, καλά θα κάνει να επεξεργασθεί καλά το σχέδιο Β, ενδεχομένως και το Σχέδιο Γ...

Αλ. Παπαχελάς-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά