Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά οτι η προσπάθεια αυτή δεν προχωρά και ανησυχεί ότι το ΠαΣοΚ βαδίζει σε έναν καταστροφικό δρόμο. Επιπλέον η τοποθέτηση του κ. Ι. Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ ήταν για εκείνον μια αδιανόητη πρόκληση.
Οι ίδιοι συνεργάτες πρόσθεταν επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα κάνει κινήσεις εναντίον του ΠαΣοΚ. Απαντούσαν έτσι στο βασικό ερώτημα που υπήρχε στα πηγαδάκια που δημιουργούνταν στο ΣΕΦ:
Διαχωρίζει ο κ. Παπανδρέου την πορεια του από τον Βενιζέλο; Σχεδιάζει να κάνει κάτι άλλο;
Η απάντηση Βενιζέλου
Η συνδιάσκεψη
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
δηλαδή τον πολιτικό φορέα που θα μας οδηγήσει στη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες!’’ , τόνισε ο κ. Α. Λοβέρδος.
πως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυναντηθούμε. Και ήλθε η στιγμή αυτής της συνάντησης:
σήμερα, εδώ, με με την Ίδρυση της ΕΛΙΑΣ!»
Ο κ. Λοβέρδος δεν απέφυγε την αυτοκριτική λέγοντας «σήμερα είναι αλήθεια πως ο πολιτικός μας χώρος βρίσκεται σε παρακμή. Η Δημοκρατική Παράταξη που μετά τη Μεταπολίτευση εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε παρακμή γιατί διαχειρίστηκε μόνη της την οικονομική κρίση, ενώ οι άλλοι δημαγωγούσαν, προπηλάκιζαν, οργάνωναν τα Ζάππεια και παρασκεύαζαν τα νέα μείγματα, χωρίς όπως αποδεικνύεται να είχαν στο μυαλό τους κάτι χρήσιμο και διαφορετικό. Στήθηκαν στις δημοτικές εκλογές τα δήθεν αντιμνημονιακά μέτωπα
και ήλθαν οι εκλογές του 2012 που οδήγησαν την Παράταξή μας σε συντριβή. Και η εκλογική συντριβή οδήγησε σε έλλειψη αλληλο-ανοχής, σε αυστηροποίηση των απόψεων του καθενός μας, και τελικά σε χωριστές πορείες. Ήλθε όμως σήμερα η ώρα να ξαναδώσουμε τις μάχες από το ίδιο χαράκωμα. Αξιοποιώντας κι ένα καλό που έφερε το κακό του κατακερματισμού:
τη συνεύρεση του καθενός μας χωριστά με πολλούς νέους ανθρώπους».
Δεν έχουμε κοινά πολιτικά σύνορα.Τον λαϊκισμό σήμερα ενισχύουν η λαική οργή, αλλά και οι πολιτικοί οππορτουνιστές, οι ωφελημένοι του ΠΑΣΟΚ, που μόλις κουνηθεί η βάρκα του ΣΥΡΙΖΑ θα τον εγκαταλείψουν αμέσως. Το κόμμα αυτό ορίζει το αντίθετό μας. Έτσι πρέπει να το καταλαβαίνουμε για να ορίζουμε με πολιτική άνεση τις πολιτικές και τη στρατηγική μας”,τόνισε.
Το θέμα της κυβέρνησης για την ΕΛΙΑ δεν πρέπει να θεωρείται κλειστό, είπε ο κ. Λοβέρδος. «Έχει νόημα η ύπαρξη της κυβέρνησης, μόνο εάν χρονοδιαγραφούν οι πολιτικές που θα ασκηθούν έως τον Φεβρουάριο των προεδρικών εκλογών του 2015. Και η προκαταβολή της εφαρμογής αυτών που θα υποσχεθούν να γίνει προ των ευρωεκλογών" είπε.
α. Μάχη για να φύγουν τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τις πλάτες του λαού, δηλαδή από το δημόσιο χρέος, ως ένα τμήμα της συνολικής διευθέτησης του δημόσιου χρέους.
β. Η ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και το δημόσιο ταμείο να γίνει με διάσπαση των παλιών οφειλών έως τέλους 2013 από τις τρέχουσες. Ο οφειλέτης πληρώνει τις τρέχουσες και παγώνουν για ένα χρόνο οι παλιές.
γ. Δίνεται τέλος στον αποκλεισμό ένταξης στην αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα με τη νομοθέτηση της αυτοαδειοδότησης στο 90 ο/ο των περιπτώσεων. Αυτό θα σημάνει το θάνατο της γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα μέσω των αλλαγών στη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γενικότερα στη Δικαιοσύνη.
δ. Ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια στη γραφειοκρατία, με τη σύσταση μικρού υπουργικού συμβουλίου ανάπτυξης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
ε. Επιστροφή εισοδήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2014.
στ. Ενίσχυση των ομάδων παραγωγών μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, με χρονοδιάγραμμα ανά περιφέρεια έως τον Φεβρουάριο του 2015 σε πρώτη φάση.
ζ. Δυό φορολογικοί συντελεστές, κατάργηση της διαφοράς στην αντικειμενική και εμπορική αξία των ακινήτων, καθώς και υποχρέωση της οικονομικής συναλλαγής στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα, εκεί που το επιθυμεί ο πελάτης.
η. Διαμόρφωση ολοκληρωμένων προγραμμάτων με εξασφάλιση όλων των δικαστικών και διοικητικών προϋποθέσεων, και διάθεσης τους στην αγορά με το "κλειδί στο χέρι".
Αυτά και άλλα, όμως χρονοδιαγεγραμμένα, απλά, κατανοητά, γρήγορα, με πίεση για έναρξη εφαρμογής προ των εκλογών.
Και με τη συνεχή επιβεβαίωση πως το πελατειακό κράτος πεθαίνει και θάβεται πολύ βαθιά.
Αλλιώς ποιός ό λόγος να είναι κανείς ή να στηρίζει μία κυβέρνηση;
Η Διακήρυξη
«Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα που αποτελείται κόμματα, κινήσεις και ομάδες πολιτών υπό τον τίτλο «Ελιά», η οποία θα έχει τα δικά της σύμβολα και συνθήματα.
Σημειώνεται ότι η «Ελιά» δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον, δεν δημιουργήθηκε δηλαδή για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».
Στη διακήρυξη περιγράφεται η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, στα βήματα που έχουν γίνει, και εκφράζεται αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ειδικότερα αναφέρεται:
«Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως, η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη». Και προστίθεται: Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια, που γεννά το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση.
Θεωρείται ότι η αντίθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι πλέον ξεπερασμένη από τα πράγματα και ότι το σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι: «τι κάνουμε από εδώ και πέρα, με ποιο πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα θα βγούμε οριστικά από την κρίση και θα ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».
Τονίζεται επίσης ότι «η χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η έξοδος από την κρίση και οι βαθιές τομές στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα απαιτούν εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικό πρόγραμμα, σταθερότητα και επιμονή στην εφαρμογή. Για να σταθεί η χώρα, χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη».
Σχετικά με τον ρόλο της «Ελιάς», αναφέρεται: «Στην κρίσιμη και δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη φιλοδοξεί να είναι φορέας ευθύνης και σταθερότητας, προωθητική δύναμη αλλαγής, παράταξη ενότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δεν αποβλέπει σε ρόλους δορυφορικούς του "μικρού δικομματισμού", ούτε περιορίζεται σε πολιτικές διαμαρτυρίας. Στόχος της είναι η προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και της ισότιμης θέσης της στους κόλπους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφορά γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της, με τις πολλές αδυναμίες, τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα, όπως και για τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι συντηρητικές δυνάμεις και τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων καθώς αυτές λαμβάνονται κυρίως από τις ισχυρές χώρες «με προκλητική υπέρβαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».
Επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικρατήσει «από τη μια, οι ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλλουν μια λιτότητα χωρίς πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης» και «από την άλλη, το μέτωπο του λαϊκισμού και του ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού». Προστίθεται ότι υπάρχει ο «διπλός στόχος» της αντιστροφής αυτής της διαλυτικής πορείας: «ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός».
Σχετικά με την ανάληψη από την Παράταξη (η λέξη ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στο κείμενο) της ευθύνης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρεται: «Πέντε χρόνια τώρα, κάθε μέρα, οι Έλληνες στηρίζουμε την απόφασή μας να είμαστε στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Κανείς δεν μας το επέβαλε. Ήταν απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας. Ήταν απόφαση διεκδίκησης και όχι παθητικής συμμόρφωσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ενταγμένη στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Αναφορά γίνεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τονίζεται: «Μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζουμε και την στήριξή μας σε σχήματα αυτόνομα, αξιόπιστα, που αναδεικνύονται μέσα από πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, με ανθρώπους καταξιωμένους, με διάθεση και θέληση για προσφορά».
Σχετικά με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Βασικές μας αξίες είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα, και τις ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η πραγματική ισότητα των φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας ως πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπου στη χώρα μας».
Προωθείται, επίσης, «ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στην συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών μας πόρων».
Τονίζεται, επίσης, ότι: «Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται μπροστά στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Στοχεύει πρώτιστα σε αυτές, για να συμβάλλει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Όμως η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη πέρα από το παρόν, έχει αυτονόητα και μέλλον». Και προστίθεται:
«Όλοι μαζί συγκροτούμε το μέτωπο εναντίον της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας. Η Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη είναι νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. Θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει απ' αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη».
Η ιδρυτική διακήρυξη της «Ελιάς»
TO BHMA
Πρεπει να το καταλαβουν ολοι οτι ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικη παραταξη χωρις ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ δεν γινεται. Δεν γινεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ........ΝΤΡΟΠΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατι ειπαν μονο για τον χαρτοπετσετακια παπαθανασιου? Αυτος που ελεγχει την δικαιοσυνη? Οριστε τα καλα του καρχιμακη γιατι τα εβαλλε με τους τραπεζιτες, προβοπουλο, σαλλα, κωστοπουλο., και αλλοι πισω απ αυτους. Ειδατε που καταντησε. Καθαρα πολιτικη διωξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΣΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ; ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΗΛΗΘΙΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ; ΡΕ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ !
ΑπάντησηΔιαγραφή