Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η είδηση της άλλης χρεοκοπίας

Δεν το περίμενε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου να γίνει τόσος ντόρος για τη συμμετοχή του στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μαριλένας Κοππά, μαζί με τον κ. Φώτη Κουβέλη. «Αντισυμβατικές αποφάσεις έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου και ίσως επειδή συνηθίζω να σκέφτομαι και να δρω μη συμβατικά. Δεν περίμενα όμως η παρουσίαση ενός βιβλίου για τη σοσιαλδημοκρατία να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση. Και μάλιστα, να προκαλέσει τέτοια προσμονή αλλά και τόση ανησυχία σε διάφορους κύκλους», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας στους κακόπιστους ότι βρίσκεται μακράν της ελληνικής πραγματικότητας. Ή έστω αυτής που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.
Από την άλλη βέβαια, σάμπως το

περίμενε ο κ. Κώστας Σημίτης να ασχοληθούν όλοι με το γεγονός πως τον Δεκέμβριο του 2008 «δεν είπε λέξη για το ΠΑΣΟΚ», όταν από το βήμα της Βουλής προειδοποίησε ότι «αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα... καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Επιτροπής» (Βουλή 18.12.2008); Τότε όλα τα ΜΜΕ «ανέλυσαν» επί μακρόν, την απουσία «αιχμών» του κ. Σημίτη για τον διάδοχό του, θεωρώντας ότι αυτή καθαυτή η απουσία «αιχμών» είναι από μόνη της «αιχμή». Κι έτσι ο ελληνικός λαός δεν έμαθε την είδηση της επικείμενης χρεοκοπίας.
Χθες οι αντιδράσεις των καναλιών και των μεγάλων ενημερωτικών δικτυακών τόπων ήταν ίδιες με εκείνες των παραδοσιακών ΜΜΕ το 2008: «Αιχμές κατά Βενιζέλου από Παπανδρέου» ήταν η «είδηση», επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει συνέχεια στον τόπο. Ολα τα συστήματα του δημόσιου διαλόγου βαδίζουν στις παλιές στράτες. Ασχολούνται με τις «αιχμές» ή και την απουσία τους, ψάχνουν τον καβγά αντί της ουσίας, αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό τα πολιτικά ζητήματα ασχολούμενα με τα μικροπολιτικά. Κι αυτή είναι απλώς η αθώα ανάγνωση του μιντιακού μας περιβάλλοντος...

Μόνο που στο τέλος αυτή η στρέβλωση του δημόσιου διαλόγου βλάπτει σοβαρά τον τόπο. Οπως το 2008 πνίγηκε στα λύματα του μικροπολιτικού κουτσομπολιού η επικείμενη χρεοκοπία και προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ έτσι και σήμερα αντί να συζητάμε για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση βομβαρδιζόμαστε από «ειδήσεις» για τις σχέσεις Παπανδρέου-Βενιζέλου. Λες κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος καημός των πολιτών... Το ενημερωτικό σύστημα της χώρας έχασε τη μεγαλύτερη είδηση της μεταπολίτευσης, δηλαδή τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Τι κι αν ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος προειδοποιούσε ότι «το θέμα δεν είναι αν θα μπούμε σε διαδικασία διεθνούς οικονομικού ελέγχου... η κρίση είναι προ των πυλών. Ο Αννίβας είναι ante portas και έχει σημασία να σωθεί η πόλη, η Ρώμη και όχι οι Καίσαρες ούτε οι Συγκλητικοί» (Βουλή 20 Δεκεμβρίου 2008); Τι κι αν ο κ. Στέφανος Μάνος προβληματιζόταν ότι την περίοδο 2004-2007 «προστέθηκαν χρέη 48 δισ. ευρώ. Το 2007, το κράτος εισέπραξε από άμεσους και έμμεσους φόρους 48 δισ. ευρώ. Η αύξηση του δημόσιου χρέους τα τελευταία 4 χρόνια είναι ίση με το σύνολο των φορολογικών εσόδων του 2007» («Καθημερινή», 26.4.2008); Τα ΜΜΕ έψαχναν για «αιχμές» κι όταν δεν τις έβρισκαν τις κατασκεύαζαν. Κι αυτή είναι η είδηση της άλλης χρεοκοπίας που έχασαν τα ΜΜΕ. Της δικής τους...

Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά