Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η τελευταία ελπίδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει πορεία κατάκτησης της εξουσίας. Ωστόσο, το κόμμα του κ. Τσίπρα, το οποίο εμπιστεύεται σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, δεν έχει, ούτε πρόκειται να αποκτήσει δυναμική απόλυτης πλειοψηφίας. Ένας κυβερνητικός παρτενέρ θα προκύψει αναπόφευκτα.
Θα πρέπει από τώρα, μία ενωμένη προοδευτική συμμαχία να θέσει τις βάσεις της επόμενης διακυβέρνησης, με στόχο να συγκεντρώσει την υποστήριξη και να συσπειρώσει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του για να γίνει ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που δεν θα εκφράζει μόνο τους «μνημονιόπληκτους» και τους μη προνομιούχους του 21ου αιώνα, αλλά και μία δημιουργική Ελλάδα που ασφυκτιά κάτω από τα πεπραγμένα 30 χρόνων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να ανοίξει τα αφτιά του και να ακούσει για την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη και την σύνδεση των πανεπιστημίων με την βιομηχανία. Χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, η χώρα λίγα μπορεί να καταφέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «ιδιαίτερα» στην οικονομία, εάν επιδιώκει να κυβερνήσει τον τόπο. Διότι είναι οι εξαγωγές και η προστιθέμενη αξία που θα διώξουν τον κ. Τόμσεν και την παρέα του.

Χρειάζεται να αγνοήσει τις σταλινικές φωνές και το «όχι σε όλα», να καταδικάζει το χτίσιμο των καθηγητών και την βεβήλωση των πανεπιστημίων και να καταλάβει ότι η επιβίωση των εθνών σε αυτόν τον όλο και πιο πολύπλοκο κόσμο απαιτεί έναν συνδυασμό από σύνθετες πολιτικές λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επανοριοθετήσει την Αριστερά του 21ου αιώνα. Και μαζί του, τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα να υποστηρίξουν την δημοκρατία και το αίτημα για εθνική αξιοπρέπεια.

Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, εάν δεν υπάρξει πεδίο εθνικής συνεννόησης, εάν δογματισμοί συνεχίζουν να τυφλώνουν τις επιλογές, τότε η χώρα θα παραδοθεί σε ακροδεξιούς, φασίστες, ακραίους λαϊκιστές και στρατιές από ανεγκέφαλους οπαδούς.

Μια βαλκανική εκδοχή ενός φαιδρού Μπερλουσκονισμού, που υπόσχεται να φέρει ακόμη πιο μεγάλες περιπέτειες στην Ελλάδα.
Ήδη, στην Θράκη το μειονοτικό κόμμα πέτυχε συντριπτική νίκη. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν η Forza Grecia πάρει κεφάλι. Τα παραδείγματα της Καταλωνίας και της Κριμαίας θα πρέπει να μας προβληματίσουν.

Στην Ευρώπη της κυρίας Λεπέν και στην Ελλάδα των κομμάτων-ΠΑΕ, μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να βγάλει την χώρα από το διαφαινόμενο σκότος.
Αχιλλέας Χεκίμογλου-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά