Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΑΕΚ - ΣΥΡΙΖΑ, σημειώσατε 1

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας και τα άρθρα για το γήπεδο του Δικεφάλου.

«Σήμερα είμαστε όλοι ΑΕΚ» αναφώνησε από βήματος ο Αδωνις Γεωργιάδης την Τρίτη το βράδυ ενθουσιάζοντας τη μικρή «κερκίδα» στα σχεδόν άδεια έδρανα της Ολομέλειας. «Δεν είναι τυχαίο που ο εκπρόσωπος σήμερα έχει βάλει γραβάτα με τα χρώματα της ΑΕΚ» επεσήμανε χθες το πρωί ο Ανεξάρτητος Ελληνας Τέρενς Κουίκ. Αναφερόταν - με τρίτο ενικό μεγαλοπρεπείας - στην κιτρινόμαυρη πινελιά που κοσμούσε το κοστούμι του. Αρκετοί από τους εθνοπατέρες προσπάθησαν ρητά αλλά και ενδυματολογικά στη συζήτηση για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας να υποβάλουν τα διαπιστευτήριά τους στους αεκτζήδες ψηφοφόρους. Ακόμη κι αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισαν μαζί με το ΚΚΕ τα άρθρα 81 και 82 του νομοσχεδίου για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, στα οποία περιλαμβάνονταν οι ρυθμίσεις για την «Αγια-Σοφιά».
Πλην ίσως της ειδικής αγορήτριας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, η οποία στην πρώτη δεκαπεντάλεπτη τοποθέτησή της την Τρίτη δεν ανέφερε καν τη λέξη ΑΕΚ. Η συριζαία βουλευτίνα Ελένη Αυλωνίτου, πάντως, στήριξε επάξια το κομματικό επιχείρημα - ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του γηπέδου της ΑΕΚ αλλά στον «παραδοσιακό χώρο της ομάδας» - φορώντας ένα κίτρινο σακάκι πάνω από το μαύρο μπλουζάκι της.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΚΡΙΝΙΕΣ. Το νομοσχέδιο ενεκρίθη κατά πλειοψηφία από το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Σε αυτό αρχικά περιλαμβανόταν και το νέο Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης αλλά ύστερα από αίτημα του εισηγητή της ΝΔ Μάξιμου Σενετάκη, ο Γιώργος Μανιάτης ζήτησε ακαριαία τον λόγο και το ίδιο γρήγορα το απέσυρε. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης αλλά και του ΠαΣοΚ, ουδείς φάνηκε να κατάλαβε καθ' όλη τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης γιατί τελικά αποσύρθηκαν τα άρθρα που αφορούσαν τη συμπρωτεύουσα.
Τη γραμμή της Κουμουνδούρου για το γήπεδο της ΑΕΚ εξέφρασε κάπως παραδοσιακότερα, αποφεύγοντας στυλιστικούς συμβολισμούς, ο Νίκος Βούτσης από την πρώτη στιγμή που πήρε τον λόγο την Τρίτη: «Να νομοθετήσουμε ομόφωνα για να φτιαχτεί γήπεδο ακριβώς πάνω στο έδαφος και στον περιβάλλοντα χώρο, εκεί όπου είχε παραχωρηθεί αυτός ο χώρος εδώ και δεκαετίες, εκεί όπου ήταν το γήπεδο της ΑΕΚ» ενώ προσέθεσε, «αν έχει τώρα δύο ή τρεις χιλιάδες λιγότερους καθήμενους, εντάξει, δεν έσταξε και η ουρά του γαϊδάρου».
Ο Ν. Βούτσης ανέβηκε στο βήμα για να απαντήσει στον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δεν έχασε ευκαιρία να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ για την - κατά τα λεγόμενά του - «να τα έχουμε καλά με όλους» στάση του στο θέμα του γηπέδου. «Δείτε τώρα το καλύτερο, πού θα έπεφτε η χώρα εάν - θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου - έπεφτε ποτέ στα χέρια αυτών των ανθρώπων! Για ένα απλό θέμα, όπως είναι το γήπεδο της ΑΕΚ, δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αλλα έλεγε η κυρία Δούρου προεκλογικώς, άλλα μετεκλογικώς. Αλλα έλεγε ο κ. Στρατούλης τη μια μέρα, άλλα έλεγε το κόμμα του την τρίτη μέρα. Αλλα ψήφιζαν στην έναρξη της Επιτροπής, άλλα στη λήξη της Επιτροπής. Αλλα υποσχόταν ο κ. Τσίπρας στους οπαδούς της ΑΕΚ τη Δευτέρα, άλλα τους έλεγε ότι θα κάνουν την Τρίτη» είπε χαρακτηριστικά ο Γεωργιάδης.
Στη χθεσινή του τοποθέτηση μάλιστα ο Ν. Βούτσης πήγε ένα βήμα παραπέρα. Κάλεσε σαφώς την κυβέρνηση να πάρει πίσω το άρθρο 82 - για  την παραχώρηση μέρους του Αλσους - και δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει το 81 για την κατασκευή του γηπέδου. «Σας το λέω ευθέως. Πάρτε πίσω το 82 και να ξανασυζητήσουμε για το 81. Γιατί το αφήνουμε αυτό να περάσει έτσι, τη δυνατότητα δηλαδή για 22,5 στρέμματα μεθαύριο;».

Προβληματισμοί. Αλλά και η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη κατηγόρησε την μείζονα αντιπολίτευση για «ακατανόητο μπρος - πίσω» στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Παράλληλα, ο υπουργός επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν κατέθεσε ούτε μια τροπολογία για τη βελτίωση του νομοσχεδίου.
Από την αίθουσα δεν έλειψαν πάντως και φιλοσοφικότερης χροιάς προβληματισμοί. Ο ειδικός αγορητής της ΚΟ των ανεξάρτητων βουλευτών Γιώργος Νταβρής, για παράδειγμα, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της αρχικής του εισήγησης για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας και όχι στην ΑΕΚ. Η πρότασή του; «Να το αποσύρετε. Φέρτε μία πρόταση περιφερειακής ανάπτυξης. Πώς θέλετε την Πάτρα; Πώς θέλετε τη Λαμία; Πώς θέλετε τη Χαλκίδα; Και πώς όλες αυτές οι πόλεις θα κουμπώνουν πάνω σε μια πρωτεύουσα του παγκόσμιου πολιτισμού;». Οπου πρωτεύουσα του παγκόσμιου πολιτισμού, βλέπε Αθήνα.

Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ βασάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειτα από τρεις συνεδριάσεις η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ψήφισε τελικά ηλεκτρονικά για το αν θα καταψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας στις αρχές του Ιουλίου. Με οριακή πλειοψηφία 12-9 αποφασίστηκε να «μαυρίσουν» το νομοσχέδιο.

 TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά