Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Φάλτσο

«H Δικαιοσύνη έχει λόγο για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική». Το είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την ομιλία του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.
Αν δεν ήταν ατάκα εν τη ρύμη του λόγου, πρόκειται για προσχώρηση στην κυβερνητική γραμμή που προσπαθεί να φορτώσει εκ των προτέρων στη Δικαιοσύνη ενδεχόμενες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με το πρόσχημα «βάζουμε φόρους σε όλους για να πληρώσουμε στους λίγους όσα μας υποχρέωσε το ΣτΕ». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για φάλτσο - για συγκεκριμένους λόγους.
 Πρώτον. Οτι η Δικαιοσύνη «έχει λόγο για το δίκιο και το άδικο» δεν είναι ιδιότητα που της απονέμει η κυβέρνηση. Προκύπτει από τις θεμελιώδεις αρχές του Πολιτεύματος και συνεπώς είναι περιττό, τουλάχιστον, να το επαναλαμβάνει ένας κορυφαίος υπουργός.
 Δεύτερον. Η Δικαιοσύνη δεν «κάνει δημοσιονομική πολιτική». Εκδικάζει υποθέσεις που τίθενται στην κρίση της από πολίτες, οργανώσεις και οποιονδήποτε φορέα ασκεί, κατ' αυτόν τον τρόπο, νόμιμο δικαίωμά του.
 Τρίτον. Υπό ποια έννοια θα μπορούσε η Δικαιοσύνη να κρίνει το δίκιο και το άδικο, αλλά να μην «κάνει δημοσιονομική πολιτική» όπως της υποδεικνύει ο υπουργός; Να απαντά π.χ. σε όποιον προσφεύγει ότι «ξέρετε δεν μπορούμε να αποφανθούμε γιατί το θέμα σας άπτεται της δημοσιονομικής πολιτικής»; Οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι νομοσχέδια για να υποβάλλονται πρώτα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να αξιολογηθεί ενδεχόμενη επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δικαστές κρίνουν με βάση τον νόμο και κατά συνείδηση. Οτιδήποτε παρεμβάλλεται συνιστά αλλοίωση στην απονομή Δικαιοσύνης και προφανώς ο πρώτος που δεν θα το ήθελε αυτό είναι ένας διαπρεπής ακαδημαϊκός όπως ο σημερινός υπουργός Οικονομικών.
 Τέταρτον. Επειδή είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη φράση αναφέρεται στις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ - που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια -, δεν νοείται προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να παρεμποδίσει την ελεύθερη λειτουργία τού οιονεί συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας.
 Πέμπτον. Αν πρέπει να κάνει παρατηρήσεις ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι προς τους δικαστές, αλλά προς τους προκατόχους του οι οποίοι με ευκολία έπαιρναν αποφάσεις - ή έβαζαν την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να εγκρίνει νόμους - με προφανή προβλήματα συνταγματικότητας.
Συνεπώς, όπως έλεγε τον 19ο αιώνα ο αμερικανός ποιητής Χένρι Λονγκφέλοου: «Είναι προτιμότερο να κάνεις κάτι σωστά, παρά να εξηγείς μετά γιατί το έκανες λάθος».
 Γ Λακόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά