Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Κατρακυλώντας

Όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σύρθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν μια μάχη στις ευρωεκλογές, που να θυμίζει προθάλαμο εθνικών εκλογών, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Δεν ήταν μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα που αποδείχθηκε τραυματικό, καθώς πολλαπλασιάστηκε η πολιτική του βαρύτητα. Ταυτόχρονα, τα δύο κόμματα που κυβερνούν, που δεν ανέμεναν το αποτέλεσμα, υπέστησαν σοκ. Ακολούθησε πανικός. Συνέπεια του πανικού ήταν ο ανεκδιήγητος ανασχηματισμός. Επόμενη συνέπεια είναι η αυξημένη πιθανότητα των πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015.
Καταρχήν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πίστευαν πως λόγω γύμνιας υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, ο τελευταίος θα πάθαινε πανωλεθρία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό δεν συνέβη. Ειδικά στις ευρωεκλογές, όπου κρίνονταν οι
πολιτικές εντυπώσεις, η ΝΔ έτρεφε κολοσσιαίες αυταπάτες. Έφτασε στο σημείο να πιστεύει ότι, έστω και οριακά, θα κέρδιζε την πρώτη θέση. Τελικά έχασε 7% των ψηφοφόρων της του 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε καθαρά με 4%. Το ευρωψηφοδέλτιο με σταυρό προτίμησης αποδείχθηκε φιάσκο. Το ημιμεταμφιεσμένο ΠΑΣΟΚ έχασε το 1/3 της δύναμής του. Μετά την ήττα, ο ανασχηματισμός έγινε για τα κυβερνητικά κόμματα ύστατη ευκαιρία προσπάθειας ανάκαμψης. Αυτή χάθηκε. Τα δύο κόμματα τραυματίστηκαν ακόμη περισσότερο. Επιλέγοντας παλαιοκομματικούς λαϊκιστές ως υπουργούς, η ΝΔ τροφοδότησε και τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση έγινε πιο ανεπαρκής, περισσότερο εύθραυστη και λιγότερο αξιόπιστη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εκ των υστέρων, ο πρωθυπουργός με άρθρο του προσπάθησε πρόσφατα να εμφανιστεί ως σταυροφόρος κατά του λαϊκισμού. Ενας τέτοιος ρόλος όμως διαψεύδεται από το παρελθόν του και αμφισβητείται από το παρόν του.
Η χώρα χρειαζόταν μια κυβέρνηση με τους πιο ικανούς εκτός των κομματικών τειχών, διότι η οικονομία σέρνεται καθώς σέρνονται και οι μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε, με τα φορτία της, απομακρύνει την προοπτική να προσελκυστούν ρευστοί βουλευτές, που εκλέγοντας Πρόεδρο θα αποτρέψουν τις πρόωρες εθνικές εκλογές, που επιδιώκει ανεύθυνα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε διαχρονικά όλες οι εγχώριες αντιπολιτεύσεις. Το κακό είναι πως κατρακυλώντας η κυβέρνηση, κατρακυλά μαζί της και η χώρα.
Γ Λούλης-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά