Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Το μέλλον ήρθε, κι είναι φονικό

Το 1992, με το τραγούδι του «Το Μέλλον» από τον ομώνυμο δίσκο του, ο Λέοναρντ Κοέν μας πληροφορούσε ότι έχει δει το μέλλον - και είναι φoνικό.
Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, ο καναδός προφήτης μάς ενημερώνει ότι στις 22 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά τα 80ά του γενέθλια, θα κυκλοφορήσει το 13ο του άλμπουμ με τίτλο «Popular problems». Ενα από τα τραγούδια του μπορούμε ήδη να το ακούσουμε μέσω Διαδικτύου. Λέγεται «Σχεδόν όσο τα μπλουζ». Και αρχίζει έτσι: «Είδα ανθρώπους να πεινάνε/ Γίνονταν φόνοι, γίνονταν βιασμοί/ Τα χωριά τους καίγονταν/ Προσπαθούσαν να διαφύγουν/ Δεν μπορούσα να τους κοιτάξω στα μάτια/ Κοίταζα τα παπούτσια μου/ Ηταν τοξικό, ήταν τραγικό/ Ηταν μελαγχολικό σχεδόν όσο τα μπλουζ».
Οταν ήταν πιο νέος, ο Τζέιμς Φόλεϊ, ή Τζιμ όπως τον έλεγαν οι φίλοι του, δούλευε σε οργανώσεις παροχής εθελοντικής εργασίας όπως η Teach America. Δίδασκε και καθοδηγούσε παιδιά μεταναστών που είχαν αποκλειστεί από τα επίσημα σχολεία της Αριζόνα, παιδιά γεννημένα στην Αμερική αλλά χωρισμένα από τους γονείς τους που ήταν παράτυποι μετανάστες και είχαν απελαθεί. Τον βασάνιζε όμως η άγνοια που επικρατούσε γύρω του. Και αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος. «Φριλάνσερ», όπως λένε τους ρεπόρτερ που πληρώνονται λίγο και πρέπει πάντα να κυνηγάνε το πιο δύσκολο, το πιο εξωφρενικό, το πιο επικίνδυνο, γιατί αυτό πουλάει. «Εμοιαζε λίγο με τον Μεγάλο Λεμπόφσκι» λέει ένας δημοσιογράφος του Bloomberg που συνεργάστηκε μια εποχή μαζί του. «Του άρεσε να κάνει πλάκα, να κοροϊδεύει τον κίνδυνο, όπως περίπου κάνουμε όλοι για να μην πεθάνουμε από τον φόβο».

«Ποτέ δεν ήμασταν πιο υπερήφανοι για τον γιο μας, τον Τζιμ» είπε η μητέρα του όταν έμαθε τον θάνατό του.

Σύμφωνα με έναν πρώην όμηρο, ο «Τζον», ο άνθρωπος που αποκεφάλισε τον Τζιμ, είναι έξυπνος, μορφωμένος και οπαδός ακραίων ισλαμιστικών θεωριών. Η προφορά του, λέει ένας γλωσσολόγος στην «Γκάρντιαν», παραπέμπει στο πολυπολιτιστικό Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Ιστ Εντ, εκεί όπου συναντιούνται άνθρωποι με διάφορες καταγωγές. Ενα νέο είδος κόκνεϊ, έτσι τον περιγράφουν. Ο Τζον είναι ένας από τους 500 τζιχαντιστές που έφυγαν από τη Βρετανία για να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ, και στην πορεία στρατολογήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι την ίδια διαδρομή έχουν ακολουθήσει 700 Γάλλοι και 500 Βέλγοι. Ολοι είναι έξυπνοι και μορφωμένοι, άραγε; Και γι' αυτήν ακριβώς την εκπαίδευσή τους διψούν να εκδικηθούν;  

«Το μέλλον ανήκει σε ανθρώπους σαν τον Τζιμ που προσπαθούν να κτίσουν, όχι να γκρεμίσουν» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Πώς το ξέρει; Πώς ξέρει ότι θα νικήσουν οι καλοί και ευγενικοί, για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι, και όχι οι «νέοι βάρβαροι»; Προς το παρόν, ο τραγουδιστής δικαιώνεται, όχι ο πρόεδρος.  
Mιχ Μητσός-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά