Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ο δρόμος προς τις εκλογές

Φαίνεται ότι η διορία για επιπλέον πρωτοβουλίες προκειμένου 12 ακόμη βουλευτές να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα τελειώνει.
Με μια συνέντευξη του πρωθυπουργού, με την οποία δόθηκε κατηγορηματικά το στίγμα της προεκλογικής περιόδου και με μια τραγωδία, η οποία εξελίσσεται στο Ιόνιο πέλαγος με ένα πλοίο να φλέγεται, και έχει αποσπάσει πλήρως την εθνική προσοχή, θα προχωρήσουμε στην 29η Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται με τη συνέντευξή του να επέλεξε τις εκλογές. Δεν είναι ευδιάκριτο, εάν υπήρχε περιθώριο για επιπλέον υποχωρήσεις ή νέες υποχωρήσεις έγιναν και συνάντησαν την αδιαλλαξία του κοινοβουλίου.
Αυτό, το οποίο είναι πλέον ορατό είναι η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του δήλωσε ότι
η ΝΔ δε θα ζημιωθεί από τις πρόωρες εκλογές. Το χαρτί της κρισιμότητας της οικονομίας και της αδυναμίας του Σύριζα να πείσει, φαίνεται ότι τη δεδομένη στιγμή έχει περισσότερη δυναμική, από όση θα είχε ένα χρόνο ή δυο χρόνια μετά. Η οικονομική ομαλότητα δε θα ευνοούσε εκλογικά τη ΝΔ. Η απαίτηση για αλλαγή πολιτικού κλίματος, όταν ο κίνδυνος θα ήταν μακριά, θα καθιστούσε το Σύριζα μεγάλο νικητή των εκλογών, ενώ τη ΝΔ ένα κόμμα προς ανασυγκρότηση.
Σήμερα, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η ΝΔ διατηρεί τη δυναμικότητά της, ενώ η συσπείρωση δε φαντάζει δύσκολη. Η πρώτη θέση, δε φαίνεται να είναι η προφανής επιδίωξη της ΝΔ, δεδομένης της δύσκολα αντιμετωπίσιμης δυναμικής του Σύριζα, ωστόσο τα πάντα μπορούν να κριθούν την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης.
Τι έχουμε να αναμένουμε σε περίπτωση τελικά πρόωρης διεξαγωγής; Αναμένουμε πόλωση, οξεία αντιπαράθεση, εκφοβισμό. Όσο περισσότερο το διακύβευμα της οικονομίας, προεκλογικά θα εξελίσσεται, τόσο η ΝΔ θα συσπειρώνεται και ελαφρώς αναμένεται να αποσυσπειρώνεται ο Σύριζα. Θεωρητικά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εκλογικά έφτασε η στιγμή ο Σύριζα να καταστεί κυβέρνηση, δεδομένων των περιβαλλοντικών συνθηκών, οι οποίες αυτή τη στιγμή δε δείχνουν να μπορούν να διαφοροποιηθούν και να ευνοούν την επικράτηση του Σύριζα.
Η διαπραγμάτευση είναι σε αναμονή, γεγονός το οποίο απαιτεί σταθερό, ομοιογενές και μετριοπαθές κυβερνητικό σχήμα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη ΝΔ, την Ελιά, το Ποτάμι. Ο Σύριζα με την τρέχουσα δομή του, συναντά αδιέξοδο συνεννόησης.
Από την άλλη ο Σύριζα, θα δώσει τη μάχη του, κρύβοντας αποτελεσματικά την αμηχανία του στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει τη χώρα. Ο Σύριζα πριν κληθεί να κυβερνήσει θα υποχρεωθεί να αποχαιρετίσει κυριολεκτικά και θεωρητικά τον ριζοσπαστισμό του. Δεν αναμένονται τέτοιου είδους εξελίξεις τη δεδομένη στιγμή, τουλάχιστον από την πλευρά του Σύριζα.
Το άλλο στρατόπεδο, έχει ανάγκη τη διεύρυνση, έως και την πλήρη επικάλυψη συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων. Ενδεχομένως, το περιθώριο για αυτή την εξέλιξη να είναι ορατό στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
 http://presscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά