Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ο Τσίπρας και το "τριπρόσωπο" για την προεδρία της Δημοκρατίας

Οι εκλογές έγιναν λόγω αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν ακούσαμε τίποτε για το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ο Αλ. Τσίπρας πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ορκίστηκε πρωθυπουργός. Σήμερα θα μάθουμε, όπως λέγεται, τα ονόματα των υπουργών και η κυβέρνηση θα ορκιστεί αύριο. Για το πρόσωπο που θα προταθεί για το ύπατο αξίωμα συνεχίζεται όμως η σιγή ασυρμάτου. Βεβαίως, στα δημοσιογραφικά γραφεία, άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα ονόματα: τα εξής δύο, ο Κ. Καραμανλής και ο Δημ. Αβραμόπουλος. Και οι τρεις επίλεκτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Δηλαδή η Αριστερά την πρώτη της κυβέρνηση στην ιστορία αυτού του τόπου θα την κάνει με ένα δεξιό κόμμα, τους ΑΝΕΛ, και Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει έναν δεξιό πολιτικό. Περίφημα. Ελπίζουμε να μην τριτώσει το κακό και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει και με την Χριστιανοδημοκράτισα καγκελάριο Μέρκελ για το χρέος και τα μνημόνια. Να δεχθώ ότι
η συνεργασία με το κόμμα του Παν. Καμμένου έγινε εξ ανάγκης επειδή δεν υπήρχε αυτοδυναμία. Γιατί όμως έναν κεντροδεξιό Πρόεδρο; Από τη στιγμή που υπάρχει η κοινοβουλευτική δυνατότητα να εκλεγεί Πρόεδρος από την Κεντροαριστερά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προσφεύγει για ...ψώνια στο κεντροδεξιό καλάθι; Δεν έχει η Κεντροαριστερά ένα πρόσωπο που να υπηρετήσει με επάρκεια και αξιοσύνη το θεσμό;
Οι θεωρίες περί ανάγκης συγκατοίκισης και εξισορρόπησης των εξουσιών δεν πείθουν. Όπως δεν πείθει και η επίκληση του πνεύματος του Συντάγματος περί της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη δις στο ύπατο αξίωμα ως εκλεκτός της Ν.Δ. και μόνον. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξέλεξε τον Χρήστο Σαρζετάκη με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Και αν το 1995 είχε την κοινοβουλευτική δυνατότητα πάλι το ίδιο θα έκανε. Πιθανότατα δεν θα εξέλεγε τον Κωστή Στεφανόπουλο, αλλά έναν κεντροαριστερό Πρόεδρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι τελετάρχης. Το κριτήριο επιλογής του δεν είναι να είναι γενικά συμπαθής. Ούτε φυσικά μπορούμε να δεχθούμε πως υπάρχουν ορισμένα άτομα που κάνουν για όλες τις δουλειές είτε αυτή είναι του δημάρχου είτε του βουλευτή είτε του υπουργού είτε του επιτρόπου είτε του Προέδρου.
Καλός και άγιος, για παράδειγμα, ο Καραμανλής, αλλά με τη πολιτική του ήταν αυτός ουσιαστικά που οδήγησε τη χώρα στη δημοσιονομική εκτροπή και στο καθεστώς του μνημονίου. Θα επιβραβεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναδρομικά την πολιτική του 2004-2009; Στο όνομα μιας γενικής και αόριστης συναίνεσης ή για λόγους καλών δημοσίων σχέσεων θα αποκαθάρει τον Καραμανλή από τις ευθύνες του; Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να προτείνει τον Κ. Καραμανλή; Ποιός είναι αυτός; Φοβάται ο Τσίπρας μην τον βρει κάποια στιγμή μπροστά του ως πολιτικό του αντίπαλο και θέλει δια της αναβαθμίσεως να τον θέσει εκτός ενεργού πολιτικής δράσης; Θεωρεί ότι προτείνοντας τον Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει συμπαθής στην καραμανλική Δεξιά; Θέλει να διχάσει τη Ν.Δ., η οποία θα επιμείνει στην υποψηφιότητα Δήμα, και να της δημιουργήσει πρόβλημα κορυφής;
Νομίζω πάντως και τίποτε απ' όλα αυτά να μην έχει στο νου του ο Τσίπρας ο Καραμανλής δεν πρόκειται να αποδεχθεί εφόσον του εγίνετο πρόταση. Θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε τον πρώην πρωθυπουργό και τέως αρχηγό της Ν.Δ. να πέφτει στην παγίδα του Τσίπρα και να δημιουργήσει πρόβλημα στην παράταξή του. Εάν για λόγους προσωπικής φιλοδοξίας και μόνον το έκανε θα μας εξέπληττε.
Ο δεύτερος εκλεκτός του Τσίπρα λέγεται πως είναι ο Δημ. Αβραμόπουλος. Καλός και άγιος και αυτός, αλλά μόλις πριν δύο μήνες ορίστηκε επίτροπος της χώρας. Δεν έχει τούτη εδώ η χώρα άλλον; Μόνον τον Αβραμόπουλο; Και μην πουν ορισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του προσφέρει τη θέση του Προέδρου προκειμένου να απελευθερωθεί η θέση του επιτρόπου ώστε να τοποθετηθεί στην Κομισιόν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλ. Τσίπρα. Τέτοια συναλλαγή ευτελίζει τον θεσμό και δεν περιποιεί τιμή ούτε στον Αβραμόπουλο ούτε στον Τσίπρα. Άσε που δεν είμαι σίγουρος ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα θα δεχθεί την αλλαγή του συσχετισμού στο κολέγιο των επιτρόπων.
Όμως δεν είναι μόνον αυτό. Ο Αβραμόπουλος πως θα δεχθεί να "αδειάσει" την παράταξή του και να της στερήσει την εκπροσώπηση σ' έναν κορυφαίο κοινοτικό θεσμό. Εδώ απλώς σημειώνουμε πως οι επίτροποι ορίζονται για συγκεκριμένη θητεία και δεν είθισται να αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στη χώρα απ' όπου προέρχονται. Θα πρέπει να υπάρχει πολύ σπουδαίος και αιτιολογημένος λόγος για να αντικατασταθούν. Αν πάντως τελικά ο Αβραμόπουλος επιστρέψει οίκαδε για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να θεωρήσουμε σίγουρο πως ο αντικαταστάτης του θα λάβει υποβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο σε σχέση με το σημαντικό της ασφάλειας και της μετανάστευσης που κατέχει ο Δημ. Αβραμόπουλος. Αυτό δεν θα ήταν καλό για τη χώρα. Και αν συμβεί θα φέρουν ευθύνη και ο Αβραμόπουλος και ο Τσίπρας. Θα θεωρηθεί πως για προσωπικές ή κομματικές σκοπιμότητες ζημίωσαν τη χώρα.
Εξυπακούεται φυσικά πως σε περίπτωση που ο Δημ. Αβραμόπουλος δεχθεί να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στον υποψήφιο της Ν.Δ., τον Σταύρο Δήμα έρχεται αντιμέτωπος με το κόμμα του, το οποίο τον έχει τιμήσει ποικιλοτρόπως; Θα το κάνει αυτό ο Δημ. Αβραμόπουλος; Θα βάλει τις προσωπικές του φιλοδοξίες υπεράνω της παρατάξεώς του; Ακόμη και αν ο Αβραμόπουλος το έκανε, ο Αλ. Τσίπρας τι θα είχε να απαντήσει στο ερώτημα: άλλος υποψήφιο για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους αντιπροέδρους της Ν.Δ. δεν υπάρχει; Ένας πρόσθετος λόγος, εκτός φυσικά της αναγκαιότητας να γίνουν εκλογές, που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκαν στην υποψηφιότητα Δήμα ήταν και το γεγονός ότι αποτελούσε, ως αντιπρόεδρος της Ν.Δ., αμιγώς κομματική υποψηφιότητα. Ο Δημ. Αβραμόπουλος που επίσης είναι αντιπρόεδρος της Ν.Δ. τι είναι; Είναι υπερκομματική υποψηφιότητα;
Με αυτά ως δεδομένα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως είναι δύσκολο για τον Αλ. Τσίπρα, χωρίς να κατηγορηθεί και να υποστεί ζημία, να προτείνει τον Καραμανλή ή τον Αβραμόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να πάει σε άλλο πρόσωπο. Και το ακόμη πιθανότερο, με βάση και τους εσωκομματικούς προβληματισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν να επιλέξει ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά για το ύπατο αξίωμα.
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα ήταν μια ιδανική επιλογή. Και από την ενεργό κομματική πολιτική απέχει εδώ και αρκετό διάστημα και αδιαμφισβήτητο κύρος, ακόμη και στον χώρο της Κεντροδεξιάς, διαθέτει και διαλλακτικός πολιτικός θεωρείται και από αποδεδειγμένα δημοκρατικό ήθος και κοινωνικές ευαισθησίες εμφορείται. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα από την Κεντροαριστερά που θα ήταν κατάλληλα για να μετακομίσουν στην Ηρώδου Αττικού. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος μπορεί όμως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον να οργανώσει και να διαχειριστεί τις νέες θεσμικές ισορροπίες που διαμορφώνονται με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα, όπως θα έλεγε κάποιος μαρξιστής, να εκφράσει, στο κορυφαίο πολιτειακό επίπεδο, και την ηγεμονία του νέου μπλοκ εξουσίας.
Όλα αυτά ο Αλ. Τσίπρας τα γνωρίζει. Και (δεν μπορεί παρά να) τον απασχολούν. Το δύσκολο γι' αυτόν είναι πως δεν μπορεί, όπως θα έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης, να αποφασίσει μόνος του και αφού προηγουμένως το συζητήσει με το μαξιλάρι του. Θα πρέπει να το συζητήσει με τους υπολοίπους καπεταναίους του ΣΥΡΙΖΑ. Και 'κει, ακόμη κι αν ο ίδιος ήθελε να προτείνει υποψήφιο από το χώρο της Δεξιάς, μάλλον οι περισσότεροι θα του βγουν από αριστερά. Θα λάβει υπόψιν του τις γνώμες τους; Δύσκολα πάντως μπορεί να τις αγνοήσει. Εξάλλου τα δύσκολα είναι μπροστά και στο πρώτο πολιτικό στραβοπάτημα τη χείρα βοηθείας δεν θα (μπορεί και ενδεχομένως δεν θα θέλει να) του την προσφέρει ένας δεξιός Πρόεδρος. Τόσο απλό...
Ν. Φελέκης-http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά