Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τα χειμερινά Ανάκτορα

 Ορισμένοι νέοι υπουργοί κινήθηκαν πέρα από τη λογική αμέσως μετά την ορκωμοσία.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο πρεσβύτερος ) συνήθιζε να λέει ότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Ορισμένοι νέοι υπουργοί όμως κινήθηκαν μακρυά από τη λογική αυτή, αμέσως μετά την ορκομωσία τους και πριν καλά καλά γίνει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Έτσι σε ένα ρεσιτάλ προχειρολογίας, πολυφωνίας και κακοφωνίας, μόλις βρήκαν μπροστά τους ανοιχτές κάμερες και μικρόφωνα, στις τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων, έσπευσαν να καταργήσουν με «λεβεντιά» - ανειλημμένες υποχρεώσεις και να σβήσουν με μονοκοντυλιές ειλημμένες αποφάσεις του ελληνικού κράτους. Έτσι στο προφορικό και χωρίς πολλές διατυπώσεις, ως να ασκούν αυτονόητο δικαίωμα.
Την ίδια ώρα κατέρρεε το χρηματιστήριο και εκτινάσσονταν στα ύψη τα spreads, εν μέρει και ως αντίδραση σε αυτό το πρωτοφανές αλαλούμ, που περιελάμβανε ακόμη και
υπουργό οικονομικού υπουργείου να χαράσσει νέους άξονες εξωτερικής πολιτικής εις ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Υπήρξε ιδιαίτερα συγκρατημένη και συγκροτημένη η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Υπήρξε ιδιαίτερα συγκρατημένη και συγκροτημένη η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συγκρατημένος και συγκροτημένος υπήρξε και ο κ. Βαρουφάκης, που αναλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Το ίδιο ισχύει και για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, που χρειάσθηκε να παρέμβει πυροσβεστικά το βράδυ της Τετάρτης γιά να συγκρατήσει την κατάσταση. Αντίθετα πολύ κακό πρώτο δείγμα γραφής έδωσε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος εμφανίσθηκε ως οιονεί πρωθυπουργός και ανέπτυξε μία πολιτική ατζέντα, πολύ πέρα από το συγκεκριμμένο αντικείμενο του υπουργείου του, η οποία αφορούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος του κυβερνητικού έργου, σύμφωνα με τις προσωπικές του απόψεις και τις απόψεις του χώρου που εκφράζει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που χρωστάει και έχει απέναντί της δανειστές, που θέλουν με κάποιο τρόπο να πάρουν πίσω τα χρήματα, που έχουν χαμηλότοκα διαθέσει για να αποτραπεί η τυπική χρεοκοπία μας. Με αυτούς τους δανειστές μπαίνει κανείς σε έναν έντιμο διάλογο, δεν τους τραμπουκάρει, δεν τους απειλεί, δεν τους εκβιάζει και δεν τους ανακοινώνει μέσα από τις κάμερες μονομερείς αποφάσεις, που θίγουν νόμιμα συμφέροντά τους. Και δυστυχώς αυτό έκαναν τη Τρίτη και την Τετάρτη ορισμένοι υπουργοί, με κορυφαίο του χορού τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Πρέπει να ανατραπεί σε πολλά σημεία η τάξη των πραγμάτων, που μας οδήγησε στο σημερινό κατάντημα – αυτή άλλωστε είναι και η εντολή του εκλογικού σώματος στον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά πρέπει να επανασυζητηθούν με τους δανειστές. Ότι έχουν γίνει τραγικά λάθη από ΄Ελληνες και ξένους στη διαχείριση της κρίσης. Ότι αστοχίες και λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων έδωσαν σε δανειστές και κυρίως στους Γερμανούς απαράδεκτα περιθώρια βάναυσων παρεμβάσεων στην ελληνική πολιτική εξέλιξη. Ότι πρέπει να ανατραπεί σε πολλά σημεία η τάξη των πραγμάτων, που μας οδήγησε στο σημερινό κατάντημα – αυτή άλλωστε είναι και η εντολή του εκλογικού σώματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά δεν γίνονται με πανηγυριώτικους δεκάρικους στις τελετές ανάληψης των υπουργείων. Γίνονται μόνο με λογικά επιχειρήματα και σοβαρό, επίμονο και καλόπιστο διάλογο, που μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός μόνον αν διενεργηθεί μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς φθηνούς θεατρινισμούς γιά εσωτερική κατανάλωση, ωστε να γίνουν δυνατές οι εκ των πραγμάτων αναγκαίες αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Αν αυτά τα απλά και αυτονόητα δεν μπορούν να τα αντιληφθούν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, οφείλει ο πρωθυπουργός να τους επαναφέρει στη τάξη πριν είναι πολύ αργά και πριν προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Διότι ορισμένα φαινόμενα των δύο πρώτων μετεκλογικών ημερών δεν πρέπει να επαναληφθούν. Και διότι επιτέλους δεν είναι σοβαρό, πριν μάλιστα απο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, να λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, να χαράσσει δικές του προσωπικές πολιτικές και να επιχειρεί να προκαταλάβει – αν όχι και να υποκαταστήσει - τον  πρωθυπουργό, προσπαθώντας να τον θέσει προ τετελεσμένων. Αν ορισμένοι αιθεροβάμονες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ήλθε η ώρα να καταλάβουν τα χειμερινά ανάκτορα πρέπει ταχύτατα να επαναφερθούν από τον κ. Τσίπρα στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από τα πραγματικά δεδομένα και τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συσχετισμούς και όχι από τις ιδεοληψίες τους.
Π.Λουκάκος-thetoc.gr

2 σχόλια:

  1. Με ανοησίες δυο ημερών χάθηκαν απο την Ελληνική οικονομία , δηλαδη το κράτος, δεκάδες δισεκατομμύρια οταν απο τις κρατικοποιήσεις που επαγγελονται και εξ αιτίας αυτών έγινε η ζημιά δεν θα εξοικονομηθούν ούτε το ελάχιστο αυτών. Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά