Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Τρόικα και Μνημόνιο

Τα δανειοδοτικά πάρε-δώσε μας όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια ήταν με την Κομισιόν, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και οι σχετικές συνεννοήσεις διεξάγονταν ως γνωστόν με τους διορισμένους εκπροσώπους τους, που, πολύ επιτυχημένα, τους είχαμε βαφτίσει «τρόικα».
Οπως και θα συνεχίσουν να διεξάγονται. Και χωρίς ν' αλλάξουν καν οι εκπρόσωποι, που θα τις διεξάγουν. Θα είναι ακριβώς οι ίδιοι. Μόνο που η κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι αδυνατεί να καταργήσει την τρόικα, όπως είχε υποσχεθεί, αποφάσισε να τη μετονομάσει σε «θεσμούς». Είναι μια απόδειξη ότι δυστυχώς στην κυβέρνηση δεν έχουν καν την αίσθηση του γελοίου.
Παντού και πάντα οι διαπραγματεύσεις γίνονταν και θα
γίνονται μέσω εκπροσώπων των διαπραγματευόμενων μερών. Και ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι της κάθε πλευράς το αποφασίζει η ίδια και όχι η απέναντι. Αρα ούτε μας έπεφτε ούτε και μας πέφτει λόγος με ποιους θα συνομιλούν οι δικοί μας εκπρόσωποι. Αν πιστεύουμε ότι κάπου υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους, τότε δεν τα λέμε στη νύφη για να τ' ακούει η πεθερά. Πάμε κατευθείαν στην πεθερά. Στην Κομισιόν, στο ΔΝΤ, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα.
Προσωπικά αρνούμαι να προσχωρήσω σ' αυτή την επικοινωνιακή βλακεία, με την οποία οι κυβερνώντες πασχίζουν να πείσουν ότι ξεμπερδέψαμε με την τρόικα. Αλλά και με την άλλη μέσω της οποίας διατείνονται ότι κατάργησαν το Μνημόνιο, που όχι μόνο ισχύει αλλά δεσμεύτηκαν και να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν απ' αυτό. Σ' αυτήν τη στήλη η τρόικα θα συνεχίσει να είναι τρόικα και το Μνημόνιο θα συνεχίσει να καταγράφεται ως Μνημόνιο.
Κι αυτά όχι από αντιπολιτευτικούς λόγους ή αντισυριζαϊκές διαθέσεις, αλλά από σεβασμό προς την κυβέρνηση. Δεν υπήρξα ψηφοφόρος της και δεν είμαι οπαδός της, αλλά αρνούμαι να συμπράξω σε πρακτικές που επιτρέπουν στους ξένους να γελάνε σε βάρος της. Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει. Εκείνο που εύχομαι στους κυβερνώντες είναι να διαπραγματευτούν με την τρόικα καλύτερα απ' όσο διαπραγματεύτηκαν οι προκάτοχοί της και να εκπληρώσουν, αν μπορούν, το Μνημόνιο χωρίς άλλα οδυνηρά μέτρα. Τότε θα τα έχουν καταφέρει. Και όχι κρυπτόμενοι πίσω από το δάχτυλό τους ή παίζοντας με τις λέξεις.
Ερ Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά