Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Οι άθλιοι ...

Σήμερα θα ξεκινήσουμε με μια είδηση που μοιάζει να μην έχει άμεσο οικονομικό ενδιαφέρον.
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κύριος David D. Pearce, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση που επιτρέπει στον Σάββα Ξηρό να τεθεί σε κατ’ οίκο περιορισμό, οργάνωσε συνέντευξη Τύπου.
Στην διάρκεια της χαρακτήρισε την κυβερνητική ενέργεια «βαθύτατα μη φιλική» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όποιος είναι εξοικειωμένος με την διπλωματική πρακτική και γλώσσα, γνωρίζει πως η συνολική κίνηση του κυρίου Pearce αλλά και η συγκεκριμένη φράση αποτελούν εκδήλωση εξαιρετικά έντονης δυσαρέσκειας. Και θα πρέπει να προβληματίσει πολύ και έντονα την ελληνική πλευρά.
Η χρήση της λέξης unfriendly (μη φιλική), αντί της πιο αιχμηρής hostile (εχθρική), υποδηλώνει την διάθεση της υπερδύναμης να αφήσει περιθώρια ελιγμών στην Ελλάδα.
Δεν πρέπει όμως να μας ξεγελά. Σε περίπτωση απελευθέρωσης του καταδικασμένου για πράξεις τρομοκρατίας Ξηρού, θα υπάρξουν συνέπειες.
Συνέπειες βαρύτατες και με τεράστιο κόστος. Κόστος που είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να αντέξει η χώρα την δεδομένη στιγμή. 
Όποιος σκέφτεται «σιγά και τι θα μας κάνουν;», πριν απαντήσει, ας αναλογιστεί τα αποτελέσματα μιας «ταξιδιωτικής οδηγίας» του State Department στον τουρισμό. Τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας με την μεγαλύτερη συνδρομή στο Α.Ε.Π. και την μεγαλύτερη αναπτυξιακή ελπίδα της χώρας. 

Για να μην προχωρήσουμε σε βαθύτερη ανάλυση περί επενδύσεων, διεθνών σχέσεων, εξοπλισμών, θεμάτων γειτονίας κλπ.

Στο θέμα αξίζει να σημειωθεί και η αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολύ πιο ικανοί διπλωμάτες, οι αξιωματούχοι του Foreign Office έστειλαν τον John Kittmer, Άγγλο Πρέσβη στην Αθήνα, να καταθέσει στεφάνι στην Λήμνο, τιμώντας στην μνήμη του δολοφονημένου από την 17Ν ταξίαρχου Stephen Saunders. Πιο καθαρό μήνυμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει: «Η Βρετανία δεν ξεχνά τους νεκρούς της». 

Και μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να μην είναι ο υπερατλαντικός γίγαντας, αλλά έχει πολλούς τρόπους να τιμωρήσει όποιον το αγνοεί. Θέλετε έναν; Να μπλοκάρει το οποιοδήποτε Ελληνικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι το μεταναστευτικό. Θέλετε δεύτερον; Να ακολουθήσει το παράδειγμα του ξαδέρφου από «την άλλη μεριά της λίμνης» και να εκδώσει επίσης «ταξιδιωτική οδηγία». Ένα, δύο εκατομμύρια Άγγλοι τουρίστες θα αλλάξουν προορισμό καλοκαιρινών διακοπών. Μιλάμε για μεγάλες και σοβαρότατες απώλειες εισοδήματος, για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους ακριβείς και πραγματικούς λόγους που η κυβέρνηση ψήφισε τον συγκεκριμένο νόμο. Η ιδεοληψία εξηγεί την απόφαση μέχρι ενός σημείου μόνο. Οι Η.Π.Α. ήταν, μέχρι σήμερα, η μοναδική σοβαρή χώρα που μας παρείχε ένα minimum υποστήριξης στην διαπραγμάτευση. Αυτό μετά την συνέντευξη Pearce χάνεται.

Αν η ενέργεια της κυβέρνησης είναι προσπάθεια πίεσης προς τον Αμερικανικό παράγοντα να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στους Ευρωπαίους, πρόκειται για εξαιρετικά λανθασμένη πολιτική απόφαση. Απόφαση που θυμίζει πολύ την γνωστή ιστορία με τον λαγό και το λιοντάρι. Και είναι πλήρως ακατανόητη. Είτε σαν επιλογή τρόπου, είτε σαν επιλογή χρόνου.

Δυστυχώς η αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Όταν η αμετροέπεια φτάνει στο σημείο να δίνονται ημιεπίσημα (ευτυχώς) «μαθήματα» στον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών της μοναδικής υπερδύναμης σήμερα, δεν υπάρχουν πολλά να πεις ή να κάνεις. Ή θα υποχωρήσεις ή θα υποστείς τις συνέπειες. Συνέπειες που έχω την εντύπωση θα αρχίσει να νοιώθει σήμερα κιόλας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ καθηγητής Νίκος Κοτζιάς, στην Ουάσιγκτον.

Στο άλλο σημαντικό νέο της ημέρας, μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ξέρετε, ένα από εκείνα τα αντιδημοκρατικά πράγματα που δεν περνάνε από την Βουλή, παρά μόνο εκ των υστέρων. Με αυτήν υποχρεώνονται όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εξαιρούνται οι εισηγμένες Δ.Ε.Κ.Ο. και τα αποθεματικά που διαρκούν για 15 μέρες. Επίσης δίνεται δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Πέρα από την αναστάτωση και τις αντιδράσεις, που ήδη είναι πολύ μεγάλες, τι σημαίνει αυτό; 

Με απλά λόγια, οποιοδήποτε έργο, Ε.Σ.Π.Α. ή μη, έτρεχε με την συμμετοχή/αναδοχή φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, σταματά. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος οικονομικής δραστηριότητας στην παράλυτη οικονομία, παύει κι αυτό να λειτουργεί.

Αποτέλεσμα; 

Μερικά εκατομμύρια τόκοι και ρήτρες (σταλίες) στους αναδόχους-εργολάβους, που θα κάθονται. Και πάνω απ’ όλα, κάμποσες χιλιάδες ακόμη άνεργοι, άμεσα

Εξαιρετικό το κυβερνητικό έργο δεν μπορείτε να πείτε.

Και το κέρδος; 

Η δυνατότητα να κάνουμε πείσματα στους δανειστές για μερικές εβδομάδες ακόμη. Να αγνοήσουμε την λογική και τα δεδομένα και να φτωχύνουμε λίγο περισσότερο.

Με τις υγείες μας.



Πέτρος Λάζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά