Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Πραγματικότητα και προπαγάνδα

Στον «Καλό στρατιώτη Σβέικ» υπάρχει μια σουρεαλιστική σκηνή όπου ένας μαγαζάτορας βρίσκεται κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία, όταν εξηγεί στους αστυνομικούς ότι αποκαθήλωσε την εικόνα του αυτοκράτορα επειδή οι μύγες αποπατούσαν πάνω στον δυστυχή Φρανς Γιόζεφ. Τη θυμήθηκα όταν η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακάλυψε μήνυμα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σε υπότιτλο της τηλεόρασης -«η Εθνική μπήκε με το αριστερό», έλεγε- έπειτα από ήττα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο Μουντιάλ.
Αυτή η τάση, όμως, να δίνουμε πολιτικές προεκτάσεις και να ανακαλύπτουμε συνωμοσίες πίσω από κάθε όψη της πραγματικότητας, δυστυχώς δεν περιορίζεται στην πρόεδρο της Βουλής. Κορυφαίο παράδειγμα η επίθεση που δέχεται ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου. Τον χορό έσυραν ψεκασμένοι των ΑΝΕΛ. Αίφνης, όμως, και παρά την
πρόταση του εισαγγελέα, και μάλιστα για δεύτερη φορά, να μπουν στο αρχείο οι ανυπόστατες κατηγορίες που του απευθύνθηκαν, τον θυμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ετσι ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θ. Πετράκος μαζί με την επίθεση στην κ. Παναρίτη χαρακτήρισε απαράδεκτη και τη δική του παραμονή στη Στατιστική Υπηρεσία, διότι δεν εκφράζει το αξιακό περιεχόμενο του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, Κύριος οίδε γιατί ένας τεχνοκράτης, πρέπει να συμμορφώνεται ιδεολογικά με την κυβέρνηση. Αλλά, βέβαια, δεν είναι έτσι. Συστατικό στοιχείο της επικοινωνιακής πολιτικής είναι η προσαρμογή της πραγματικότητας στην κυβερνητική προπαγάνδα. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη θεωρία, κατά το παλαιό αριστερό ρητό, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Μέρος αυτής της πολιτικής είναι, βέβαια, και η απαξίωση του Τύπου. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν τα βρίσκουν σκούρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθενται στους δημοσιογράφους. Η κ. Κωνσταντοπούλου όταν τη ρώτησαν για την επίθεση που έκανε στον αστυνομικό διευθυντή απάντησε για τα χρέη των καναλιών - κι εσείς γιατί βασανίζετε τους νέγρους δηλαδή. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Σκουρλέτης, που κατηγόρησε τη δημοσιογράφο ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία των καναλαρχών όταν τόλμησε να τον πιέσει για την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων.
Πιο σοβαρά ο κ. Βούτσης, στη Βουλή, είπε ότι θα κόψει «από τη ρίζα» το χέρι που συνδέει την αντιπολίτευση με τα ΜΜΕ. Τέτοιες απειλές κατά του Τύπου δεν είχαμε ξανακούσει από τον καιρό της χούντας. Στο πλαίσιο αυτό στοχοποιούνται και πρόσωπα. Δημοσιογράφοι που έχουν μπει σε εμπάργκο, σκιτσογράφοι που έχουν την αναίδεια να διακωμωδούν τη νέα εξουσία. Τελευταίος, μέσω των κοινωνικών δικτύων, ο κ. Νίκος Πορτοκάλογλου. Το ότι οι στίχοι του αγγίζουν τα όρια του αυτονόητου είναι εκτός θέματος. Οποιος δεν υπηρετεί το σχέδιό μας είναι αντίπαλος. Ο Στάλιν, απευθυνόμενος στους διανοούμενους, το είχε πει καλύτερα: είστε πιο σημαντικοί από τα τανκς γιατί διαμορφώνετε ψυχές. Προσαρμοστείτε, δηλαδή, ή χάνεστε.
Π. Καψής-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά