Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Απώλειες για τρεις, κέρδη για δύο

Απώλειες για τουλάχιστον τρία κόμματα και κέρδη για τουλάχιστον δύο φαίνεται ότι επιφυλάσσουν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις, αλλά και με βάση την εικόνα που έχουν τα επιτελεία των κομμάτων. Απώλειες, αναμενόμενες ως έναν βαθμό, έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν στους εφτά μήνες που πέρασαν από τις προηγούμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι απώλειες δεν είναι προς μια κατεύθυνση. Χάνει εμφανώς ψηφοφόρους προς τη Λαϊκή Ενότητα, το νέο κόμμα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά φαίνεται ότι οι μετακινούμενοι από τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετοί για να του εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική παρουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, χάνει και προς τα δεξιά του, καθώς φαίνεται ότι
κομμάτι των συντηρητικών ψηφοφόρων, που τον είχε ψηφίσει στις 25 Ιανουαρίου, επιστρέφει στη Ν.Δ., αφού η κυβέρνηση των εφτά μηνών διέψευσε προσδοκίες τους. Μια τρίτη πηγή απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς την αποχή και προς την κατηγορία «αναποφάσιστοι». Από την τελική συμπεριφορά αυτών των ψηφοφόρων ίσως κριθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Οι απώλειες για το κόμμα του κ. Καμμένου μπορούν να του στοιχίσουν, λόγω του μικρού μεγέθους του, την είσοδο στη Βουλή και να στερήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον μοναδικό σύμμαχο, που ο ίδιος επιθυμεί, σε μια νέα πιθανή κυβερνητική συνεργασία. Το τρίτο κόμμα που μπορεί να έχει απώλειες είναι το Ποτάμι. Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις έχει ήδη, άλλες το εμφανίζουν σταθερό. Ωστόσο δεν αναπτύσσει τη δυναμική που προσδοκούσε η ηγεσία του. Η εξήγηση βρίσκεται στη σύνθεση των ψηφοφόρων του. Μια μερίδα τους, ίσως η μεγαλύτερη, βρίσκεται στον φιλελεύθερο χώρο, γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται συγγενείς και με το μεγάλο κόμμα του χώρου, τη Ν.Δ. Με δεδομένη δε την έντονη αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση αυτών των ψηφοφόρων, ο πειρασμός τους να μετακινηθούν στην κάλπη της Ν.Δ. θα είναι μεγάλος, με στόχο να μην κυβερνήσει ξανά ο κ. Τσίπρας. Το επιχείρημα αυτό προβάλλουν, άλλωστε, σε δήλωσή τους, ορισμένα στελέχη του Ποταμιού, που μετακινούνται. Η αντίδραση του κ. Θεοδωράκη και του επιτελείου του Ποταμιού είναι η συνεργασία με κινήσεις και κόμματα του φιλελεύθερου χώρου (π.χ. Δράση).
Στον αντίποδα, κέρδη καταγράφουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Για την Ν.Δ., μάλιστα, καταγράφεται και υψηλή δημοφιλία του κ. Μεϊμαράκη, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι διεκδικεί επί ίσοις όροις την πρωτιά, κάτι που φαινόταν αδιανόητο μέχρι πριν από έναν μήνα. Η Ν.Δ. έχει ενισχύσει πολύ τη συσπείρωσή της, καθώς επαναπατρίζονται παραδοσιακοί ψηφοφόροι της, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ.
Ευνοημένο από τις εξελίξεις εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μη συμμετάσχει το κόμμα του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στις εκλογές φαίνεται ότι θα επαναφέρει στο «μητρικό» κόμμα ψηφοφόρους που το είχαν εγκαταλείψει τον περασμένο Ιανουάριο. Θετικά φαίνεται ότι επιδρά και η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, αν και το μέγεθος του κόμματος αυτού είναι πλέον πολύ μικρό.
Η επίδοση των μικρότερων κομμάτων (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ) έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μετεκλογικές εξελίξεις, καθώς από αυτά θα εξαρτηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη Ν.Δ.
 Γ. Καρελιάς-protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά