Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι: ο ψυχρός πόλεμος

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου θυμίζουν οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι την επομένη των εκλογών καθώς η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για συνεργασία στην πρωτοβουλία συγκρότησης σοσιαλδημοκρατικού φορέα όχι μόνο δεν βρήκε ανταπόκριση από τη Σεβαστουπόλεως αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε  ότι δεν τον ενδιαφέρει η συγκόληση κομματικών μηχανισμών εκνευρίζοντας τη Χαριλάου Τρικούπη.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη σκυτάλη πήραν τα γραφεία Τύπου των δυο κομμάτων με βιτριολικά σχόλια εκατέρωθεν, παγώνοντας κι άλλο την ατμόσφαιρα ανάμεσα στα δύο κόμματα, η οποία με μια λέξη θυμίζει Σιβηρία.

Και δεν φαίνεται να λιώνει ο πάγος σύντομα καθότι τα δύο κόμματα είναι ταυτόχρονα και ανταγωνιστικά και συμπληρωματικά. Από τη μια, απευθύνονται σε

κοινά ακροατήρια, είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων μολονότι το καθένα τις εννοεί διαφορετικά, σταθερά υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, ανήκουν στην ίδια ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, όπου με ταυτόσημες ενέργειες αντιμετώπισαν την απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Από την άλλη, ανταγωνίζονται στρατηγικά γύρω από το ποιο από τα δύο θα είναι ο εκφραστής του ενδιαμέσου χώρου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και ποιος θα είναι ο προσανατολισμός τους: Με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή με κανέναν;
Όσο, λοιπόν, κι αν ακούγεται παράδοξο η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αναδεικνύεται σε λυδία λίθο. Γιατί μπορεί και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να δηλώνουν ότι θα ασκήσουν δυναμική αντιπολίτευση, όμως μια ενδεχόμενη κυβερνητική πρόταση συμμετοχής δεν θα είναι εύκολο να απορριφθεί αυθωρεί και παραχρήμα.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην συνεργαστεί για τον σχηματισμό της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μπορεί να προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των δυο κομμάτων, δημιούργησε όμως και βαθιά περίσκεψη. Επειδή παράγοντες της κυβέρνησης Τσίπρα σπεύδουν να διαδώσουν ότι «τους έχουμε στο τσεπάκι, γιατί τι θα κάνουν όποτε κι  αν τους ζητηθεί να μπούν στη κυβέρνηση; Θα αρνηθούν και θα οδηγήσουν την χώρα σε νέες εκλογές;» το δίλημμα είναι ισχυρό και δύσκολο να αποφευχθεί. Ετσι λοιπόν από το Ποτάμι σπεύδουν να επισημάνουν ότι ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ καλοβλέπουν αυτή την προοπτική, ενω κάνουν λόγο για «ανοιχτή γραμμή» του Κώστα Λαλιώτη με την Κουμουνδούρου ώστε το ΠΑΣΟΚ να έρθει ξανά σε επαφή με στελέχη και οπαδούς του που έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης καταφέρονται εναντίον του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που εσχάτως δεσπόζει στη Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμώντας ότι επιδιώκει την αναπαλαίωση του.

Από την Χαριλάου Τρικούπη γίνεται λόγος για προκατασκευασμένες δικαιολογίες και διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο.Δηλώνουν ότι η πρόταση συνεργασίας με το Ποτάμι είναι ειλικρινής και ενεργή, καθώς έχουν εκλείψει τα προσχήματα που επικαλούντον στο πρόσφατο παρελθόν.(Αποχώρηση Ε. Βενιζέλου από την ηγεσία, διάθεση για να συμμετοχή στη κυβέρνηση κ.α).

Εξάλλου, ισχυρίζονται ότι το κοινοβουλευτικό πεδίο προσφέρεται για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα καταδείξουν τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ και τις εναλλακτικές προοπτικές για τη χώρα. Ωστόσο η πρόταση αυτόκλητων παραγόντων να συγχωνευθούν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες δεν ήχησε θετικά ούτε στη Σεβαστουπόλεως ούτε στη Χαριλάου Τρικούπη. «Τραβηγμένη και βιαστική», τη χαρακτήρισαν. «Ούτε συζήτηση» είπαν στο Ποτάμι.

Παραταύτα εκτιμάται ότι η δυσκολία στην εφαρμογή του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ  θα δημιουργεί τη δική της δυναμική και τον κοινό τόπο για να συναντηθούν τα δύο κόμματα.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Ποτάμι έχει αποφασίσει να παίξει «επιθετική άμυνα» ώστε να αποκρούσει τίς πιέσεις που πρόκειται να δεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το γεγονός ότι στη Δημοκρατική Συμπαράταξη διαφαίνεται αρνητική διάθεση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, οι επόμενες μήνες θα βρίθουν ζυμώσεων, επαφών και τακτικών κινήσεων ώστε να αναθερμανθεί το κλίμα και να συγκλίνουν. Οψόμεθα.

Μιχ. Μιχαήλ-protagon.gr

1 σχόλιο:

  1. διαβάζω σχετικά με την ψηφοφορία για Προεδρο της Βουλης.
    • Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη θετική εισήγηση της ηγεσίας, κάτω από τις αντιδράσεις πρωτίστως της «βενιζελικής» πτέρυγας, αποφάσισε τελικά -ακολουθώντας τη ΝΔ- ψήφο κατά συνείδηση.

    Αχ κ. Φωφη Προεδρε του Πασοκ, δεν θα ξεμπερδέψεις ευκολα από το Βενιζελικο μπλοκο ενώ με τον Παπανδρεου ξεμπέρδεψες τάκα-τάκα!!!!!! Μπράβο σας καλα πατε συνεχιστε έτσι. Και μια παρατήρηση γενικη. Όταν του φωνάζατε ολοι μαζι του Συριζα να φερει οποιαδήποτε συμφωνία, την εφερε και έκαψε ολο τον κοσμο και την ψηφήσατε, τι περιθώρια αντιπολίτευσης νομίζεται ότι έχετε?? καμία νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά