Εναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας έχει κερδίσει μεν άλλες δύο αναμετρήσεις στην κάλπη, πλην όμως έχει δει τις υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις του και τις εξαγγελίες του να ναυαγούν σε όλα τα μέτωπα (κατάργηση Mνημονίου, αυξήσεις συντάξεων, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εξωτερική πολιτική, διεθνής αξιοπιστία κ.ά.).
Επιπροσθέτως έχει δει το κόμμα του να διασπάται, πρώην συντρόφους του να τον επιτιμούν και να τον χλευάζουν και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να τον προειδοποιεί ότι «θα φύγει με ελικόπτερο».
Βουλευτές (και υποστηρικτές) σε απόγνωση
Οι διαρκείς υποσχέσεις του κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι κύριες συντάξεις είναι αδύνατον να υποστηριχθούν από μεγάλη μερίδα της ΚΟ, η οποία αφενός γνωρίζει ότι πρόκειται για μια κενολογία, αφετέρου έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με τόσο πολλές μεταμορφώσεις και ανατροπές που βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο και με ελάχιστες δυνατότητες άρθρωσης πειστικού λόγου. Κάτι που φαίνεται ήδη και στις μαζικές επιθετικές αντιδράσεις σε βάρος κυβερνητικών βουλευτών ανά την επαρχία, οι οποίες κατά κανόνα προέρχονται από αγανακτισμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα σε βάρος της κυβέρνησης της Αριστεράς επιδεινώνεται δε από τη σπουδή με την οποία καλλιτέχνες οι οποίοι είχαν στηρίξει σθεναρά το κόμμα και τον κ. Τσίπρα επιχειρούν σήμερα να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας ή πάντως να εκφράσουν τις επιφυλάξεις ή την απογοήτευσή τους: από την Ελενα Ακρίτα και τον Στάθη Δρογώση ως τον Γιάννη Αγγελάκα και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα και από τις τελευταίες μεθοδεύσεις στο Μέγαρο Μουσικής, έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει να είναι μέλος του ΔΣ.
Η διαπλοκή ως μπούμερανγκ(;)
Ο εικαζόμενος εναγκαλισμός εκ μέρους κάποιων κέντρων της κυβέρνησης με δήθεν «αντισυστημικά» Μέσα έχει προς το παρόν εντείνει την αμηχανία πολλών βουλευτών, οι οποίοι σπεύδουν να δηλώσουν αμέτοχοι της διαδικασίας.
Από τη μη «φτωχοποίηση» στην «πληβειοποίηση»
Αναζητεί «σωσίβιο» στην απρόθυμη Μέρκελ
Στο πεδίο της καθημερινής πολιτικής διαχείρισης η κυβερνητική τακτική μοιάζει με την τελευταία γραμμή άμυνας. Κατά τα λεγόμενα πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική του Μεγάρου Μαξίμου είναι προφανής. Εχοντας να επιδείξει μηδαμινά αποτελέσματα στην αποτροπή της «φτωχοποίησης», όπως ήταν η κεντρική προεκλογική εξαγγελία της, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει υιοθετήσει την «πληβειοποίηση», όπως λένε.
Στο πλαίσιο αυτό, επιστρατεύονται επιχειρήματα αριθμητικού τύπου, όπως ότι οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών δεν πλήττουν δήθεν την πολυπληθή ομάδα των χαμηλά αμειβομένων ή ότι τα αντίστοιχα μέτρα για τους αγρότες ενισχύουν «το 95% του αγροτικού κόσμου». Η τακτική αυτή εκδηλώνεται όσο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φανερώνουν την πραγματικότητα: σύμφωνα με σχετική επισήμανση στην τελευταία έκθεση του Ι. Στουρνάρα, ο δείκτης σχετικής φτώχειας στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2015 κατά 8%, ενώ το προηγούμενο έτος είχε μειωθεί κατά 7,1.
Κατά την αντιπολίτευση, η επιχειρηματολογία που επιστρατεύει η κυβέρνηση συνιστά μια απεγνωσμένη προσπάθεια εφαρμογής ενός αντίστροφου κοινωνικού αυτοματισμού από εκείνον για τον οποίο κατηγορούσε στο παρελθόν η Αριστερά όλες τις προηγούμενες «αστικές» κυβερνήσεις.
Σύμφωνα πάντως με επισημάνσεις προσώπων που στο παρελθόν συνέβαλαν καθοριστικά στην ένταξη και πρόοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, το ναυάγιο της κυβέρνησης Τσίπρα φανερώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο στη διεθνή απομόνωση της χώρας, ακόμη και στο πεδίο που θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις και να επιτύχει την κοινοτική αλληλεγγύη: την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
Οι καθυστερήσεις, πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο του Προσφυγικού έχουν από τη μία πλευρά αποσιωπήσει ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, όμως από την άλλη έχουν δώσει αφορμή σε όλες τις αντιδραστικές κυβερνητικές δυνάμεις της («παλαιάς» και «νέας») Ευρώπης να εφαρμόσουν πολιτικές απομόνωσης της Ελλάδας και επιβολής μιας καραντίνας, η οποία έχει ουσιαστικά αποκόψει τη χώρα όχι μόνο από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και από το στενό βαλκανικό της περιβάλλον.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Τσίπρας έχει φθάσει σήμερα να αναζητεί έρεισμα στον μοναδικό ίσως ισχυρό (όμως πιθανώς διόλου πρόθυμο) συνομιλητή του στην Ενωση: την Ανγκελα Μέρκελ.
Άγγελος Κωβαίος-ΤΟ ΒΗΜΑ
Που το δες το ξεφτισμα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελεις να πης αλλοι θα τα καναν καλιτερα!!
Χωρις βεβαια να μαλαξουν τα συμφεροντα σου που σιγουρα προερχονται απο τη μεγαλη παραγωγικοτητα που προσφερεις η προσεφερες στα χρονια σου για την Εθνικη οικονομια!!
Βρε απατηλε κονδυλοφορε γιατι δεν γραφεις την αληθεια!
Με τον Μητσοτακη και τον Γρηγοριαδη θα παει μπροστα ο τοπος, η θα ειμασταν
με 350 δισ. χρεος καλιτερα, αστειευσαι?
ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΞΥΠΝΗΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ